Odstupné

29. máj 2022

Ahojte od 15.6 mi konci rodicovsky.Zmluvu mam stale platnu na dobu neurcitu.Pracovala som ako krupierka v herni.Momentalne maju plny stav a pokial viem,nemaju ma uz kam spat zamestnat.Pracovala som tam aj spolu s rodicovskym 4,5 roka.Moja otazka znie ak ma vyhodia z dovodu ze nemaju pre mna miesto dostanem odstupne ? Je to nejako automaticky podla zakona alebo to musim mat potom vo vypovedi aj napisane ? Dakujem za radu 😊

borec1980
29. máj 2022

Pri vypovedi zo strany zamestnavatela z dovodu nadbytocnosti vznika pri 4,5 rocnom pracovnom
pomere narok na odstupne vo vyske JEDNEHO priemerneho mesacneho zarobku...to je priamo zo zakona
Dovod vypovede musi byt vo vypovedi presne urceny.

Ked sa vracias z rodicaku,mas pravo sa vratit na svoj flek, ak napr. nebolo miesto zrusene....ak zamestnavatel na tvoje miesto pocas rodicovskej prijal niekoho, tak malo to byt na zastup a ten by ti mal teraz uvolnit miesto...ak to zamestnavatel nespravil (t.j. prijal niekoho na tvoje miesto,ale nie na zastup), tak je to jeho problem a nie je to dovod na vyhodenie,ak sa teda nedohodnete inak

macka9
29. máj 2022

Áno , ak vám dajú výpoveď z organizačných dôvodov.

autor
29. máj 2022

@borec1980 Dakujem este sa opytam,teraz som az zistila ze som povinna mesiac vopred oznamit firme,ze mi konci rodicovsky.Co teraz ked im to oznamim len teraz fakticky pol mesiaca pred ukoncenim rodicovskeho ? Mozem mat z toho nejaky problem ?

autor
29. máj 2022

@macka9 Dakujem

borec1980
29. máj 2022

Zakonnik prace o tom,ze tak treba urobit mesiac vopred.....ale je to povazovane za poriadkovu lehotu- zjednodusene povedane,ak ju nedodrzis, nemoze ti zabranit nastupit do prace a je povinny spravit vsetko preto,aby si sa mohla vratit na svoj flek

borec1980
29. máj 2022

Odporucam to oznamenie o navrate spravit cim skor,kludne aj dnes....treba tak spravit pisomne (staci emailom)

liz_lemon
29. máj 2022

ak by ta chceli prepustit, odporucam si nastudovat aj info o maximalnej podpore, co by si mohla mat

autor
29. máj 2022

@liz_lemon maximalnej podpore ? To je prosim vas co ? Ja sa v tychto veciach vobec nevyznam.Viem len od kolegyne z prace ze su tam v plnom pocte takze nemaju urcite pre mna miesto a este aj v nasom meste koncia vsetky herne.