Odstúpenie z prenájmu

bsrbi666
16. dec 2022

Ahojte, bývame v prenájme s tým, že nám končí začiatkom februára. No my sa chceme do druhého bytu sťahovať už od 1.1... Ako je to s nedoplatkami a preplatkami? .. Môžeme od zmlúvy odstúpiť skôr ako máme v zmlúve?
Ďakujem.

mila23
16. dec 2022

zalezi ako mate postavenu zmluvu a od dobrej vole prenajimatela. regulerne by ste mali januar este normalne platit

alenah31
16. dec 2022

@bsrbi666 v zmluve musíte mať uvedené aká je výpovedná doba z nájmu - aby aj nájomca mal čas na to pohľadať nového podnájomníka. Ak nedodržíte nájomnú zmluvu patrí mu náhrada za mesiace, o ktoré odídete skôr - čiže mu treba zaplatiť aj za január hoci tam už bývať nebudete pokiaľ sa nedohodnete inak. V podstate ak ste dávali peniaze do depozitu - o to Vám z depozitu vráti menej.

melanta
16. dec 2022

Máte v zmluvu výpovednú dobu? Ak áno, tú musíte dodržať. Ak ju máte, tak minimálne mesačnú, čiže to ste mali dať výpoveď koncom novembra, aby ste tam od 1.1. nemuseli byť a platiť. Inak jedine ak sa dohodnete s majiteľom. Ak sa nedohodnete, musíte zaplatiť aj keď tam nebudete.

basska_b
16. dec 2022

Ja som mala vypovednu dobu 1 mesiac nasledujuci po mesiaci dorucenia vypovede. Ja som chcela odist, ale nedala som vypoved pred Vianocami, ze nebudem.mu kazit Vianoce. Az v januari.... tak pekne ma nechal aj februar zacvakat, lebo nenasiel ziadneho nahradnika, az od 1.3.. To bol asi najdrahsi vianocny darcek, ktory som ja ťapa niekomu dala. Cudziemu cloveku dokonca :(

liv1
16. dec 2022

No to bude prenajimatel rad takto pred vianocami hladat niekoho aby sa 1.1. nastahoval… Svojim najomcom by som povedala ze ok, ale len v pripadebze sa najde nahrada dovtedy.. treba dat vediet skor. Ak je prenajimatel normalny, dal si do zmluvy aspon mesacnu vypovednu lehotu. Tskze zalezi co mas v zmluve a ako sa da dohodnut s majitelom. Niekedy byva aj dvojmesacna.

kristiii
16. dec 2022

@basska_b ale on postupoval správne, ty si mala podať výpoveď normálne v decembri
@bsrbi666 odstúpiť skôr môžete, ale zacvakáte si pravdepodobne aj január. Jedine, žeby mal prenajímateľ niekoho na ruke. Prípadne, ak by ste si vy vedeli nájsť za seba náhradu od 1.1. A čo sa týka preplatkov/nedoplatkov, záleží od zmluvy, akú ste podpísali

basska_b
16. dec 2022

@kristiii Sak samozrejme, ja nehovorim, ze nepostupoval spravne, ja hovorim, ze som spravila chybu, nakolko nenasiel nahradu od 1.2., tak nebol ku mne benevolentny a dala som mu velmi drahy vianocny darcek.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz