Dobrý deň. Chceli sme predávať náš dom a podpísali sme sprostredkovateľskú zmluvu s realitnou kanceláriou na dobu určitú do konca septembra. Ibaže som otehotnela a tak by sme s predajom chceli 1-2 roky počkať. V zmluve je písané niečo že zmluva sa dá ukončiť dohodou. Zaujíma ma však či sa v tomto prípade platia poplatky a aké či sme povinný zaplatiť tú sumu ktorú realitka mala dostať z predaja teda 3% zo sumy alebo pokutu ktorú uviedli alebo len poplatky ktoré zatiaľ realitka platila spojené s našim domom. Prípadne ako vypovedať takúto zmluvu? Ďakujem
Však sa opýtajte v RK ale väčšina RK to má tak že platíte zmluvnú pokutu.
realitka ti negarantovala predaj, takze nema ani narok na proviziu, si myslim. Cize bud odstupis od zmluvy, alebo ak by robili ofuky, nebudes suhlasit s klientami, resp. mozes extremne nadhodnotit sumu a to ti zaruci, ze nenajdu kupcu a oni teda nic neziskaju ;) Zmluva, aj ked je exkluzivna, tak by mala ich chranit iba tym, ze to nepredas mimo nich. Ale ty to predat nejdes, tak by nemali nic dostat. Absak videl uz som rozne zmluvy a vacsina z nich bola viac ako pochybna...
Netreba ani odstupit od zmluvy, stačí počkať do septembra kým zmluva uplynie. Nie je kupca, nič sa nedeje. Tieto zmluvy sú ale väčšinou stavané tak, ze pokuta je v prípade pri predaji inej realitky alebo osoby, ak by ste pôvodnú realitku obišli. Prečítajte si zmluvu.
Ale už som videla aj také vychcanca realitaka, ktorý požadoval od majiteľov dopredu províziu, len za to, že to mal ponúkať.
veď nechaj to tak 🙄 teraz je zlá doba, záujemci sa určite nehrnú, tak si 1.10. proste poviete že to nevyšlo, no ... stáva sa 😉
Nie, za toto nebudeš platiť žiadnu pokutu. Určite za odstúpenie od zmluvy v zmluve žiadny pokutu stanovenú nemáte. Tie spomínané 3% dostane realitka zo zrealizovaného predaja. Ten neprebehol. Pokuta v zmluve predpokladám je pokuta, ktorú by ste platili pri odstúpení od predaja ak by bol už záujemca, ktorý by podpísal rezervačnú zmluvu.
Ciste teoreticky by mohla chciet od vas realitka (zalezi od zmluvy) tak mozno naklad na pofotenie nehnutelnosti (ak nejake mali... teda ze extra pofotili, snazili sa)... ine asi ani nie... ianc ako pisu, v lete je "hlucho", takze najskor sa aj tak nepreda...
Odstupit mozes, ale predat do toho datumu nie, aby ukoncenie dohody nebolo ucelove. A neviem kolko mate v zmluve, ze po termine skoncenia ziadnemu z ludi, co bola na obhliadke, v kontakte s realitkou.
To sa opýtajte v realitke.,, ja by som dala vedieť že ste si rozmysleli predaj. Tá zmluva je asi len preto aby ste nepredávali cez inú realitku… lebo sa môže stat že budú ponúkať za menej