Odstúpenie od predkúpnej zmluvy

noami12
18. máj 2021

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na Váš názor.
Chceli sme kúpiť rodinný dom od rodiny, dohodli sme sa že náš byt predáme a kúpime ho, na náš byt mame kupca ktorý už má schválenú aj hypotéku. Mame 2 mesačnú dcéru a preto sme sa dohodli že dom začneme prerábať aby sme sa hneď mohli doňho po predaji nášho bytu presťahovať. Samozrejme sme spísali predkúpnu zmluvu, kde je aj napísané, že sme sa dohodli na prerobeni nehnuteľnosti pred kúpou. A v prípade ze by jedna zo strán by odstúpila tak musí druhej strane vyplatiť 5000 euro pokutu..
LENŽE pred samotnou predkúpnu zmluvou sme sa pýtali predavajucej, či dom nevhlne, z čoho bol postavený atď. V dome bol veľmi nízky strop v obývačke tak sa priateľ pýtal že mu taky nízky strop nevyhovuje a že vlastne či je to iba znižovane alebo ako to je a ona povedala nám že ten strop bol znižovaní a ze nad ním je ešte jeden, ze je medzi ním priestor 15cm cca.
. Tak sme podpísali predkúpnu zmluvu a začali sme dom prerábať, priateľ začal tým stropom, aby ho zvýšil nakoľko sme chceli zbúrať stenu a spraviť prechod do ďalšej izby ktorá bola o niečo vyššie a bolo tam potrebné spraviť schodky. Tak sme zistili po zhodeni stropu že ďalší tam už nieje, bol tam už iba palach a dosky a za nimi už boli vidieť iba škridle ( dobre nechali sme to tak, že bude to sidce investícia navyše ale povedali sme si, že budú aspoň nové krovy.. Tak sme to ďalej s nou neriešili dali sme si vyrobiť krovy a prerábal ďalej, potom po zhodeni stropu išiel robiť v stene ten prechod do izby. Pri tom ako začal, zistil ze dom je postavený z kotovice ktorá dokonca bola vlhká.. ( všetko bolo zakryté sadrokartón) samozrejme keď tu kotovicu videl tak už prechod ani nebural a nechal ho tak. Zavolal si tam odborníka, ktorý mu povedal ze bude musieť 80% domu zbúrať lebo je vlhký a je to všetko kotovica okrem dvoch predných izieb ( lebo tie boli dostavovane už z tehál, po tom názor, zavolal si ďalšieho ktorý povedal to isté že to jediné všetko zbúrať. Tak zavolal predávajúcu tam aby to všetko videla a povedal jej o tom ze ten dom by musel zbúrať a nanovo postaviť. Nič si nechcela nechať vysvetliť, z cenu dole ísť taktiež nechcela. Teraz vlastne nevieme ako ďalej postupovať, lebo 5000 tisíc vracať koli odstúpeniu za to že sme prišli na skryté zavady je naozaj veľa.
Ďalšia vec je ze ci bude musieť byt dat do pôvodného stavu ( strop, ta stena, urezane trubky z kúrenia ktoré viedli vrchom steny, Stará kuchynská linka (vyvezená do zberného dvora)

martina1201
18. máj 2021

@noami12 prepáč, ale hlava mi toto neberie. Oklamala vás? Uviedla nesprávne informácie? Ak áno, máte to písomne?
Pre mňa je nepochopiteľné to, že ste si nedali urobiť znalecký posudok pred tým ako ste dom začali prerábať. Chceli ste ho kúpiť za hotové či z hypotéky?

noami12
autor
18. máj 2021

@martina1201 posudok sme si dali spraviť ešte pred prerabku, lenže do dnes ho nemáme a nás tlačil s prerábanim čas nakoľko aj materiál stúpa hore, kuchynské linky 6-8 týždňov trvajú a podobne veci s malým dieťaťom by sme nemali kam ísť keď záujemci o nás byt riešili hypotéku. Dnes sme volali na posudok a znalec povedal ze ten dom takú hodnotu aku ona chce nemá. A to ze ani nevedel ze je kotovica. Znalec to ma aj nafotene, tam boli proste sadrokartóny, nikdo nemohol že pod ním sa skrýva pleseň ( až bol ten sadrokartón čierny)

martina1201
18. máj 2021

@noami12 a čo tvrdila majiteľka? Máte to písomne. Však ten znalec predsa sa s ňou bavil o použitých materiáloch. To aj jemu klamala, keď to ani ten znalec nevedel?
No máte zapeklitu situáciu, dúfam že to poriesite k vašej spokojnosti. Nakoľko ak vám nepovedala pravdu tak vás zavádzala a to je dôvod na odstúpenie od kúpnej zmluvy. Už len to dokázať....

kitycat
18. máj 2021

Obrovska chyba, ze ste sa do toho pustili bez posudku! Ved kupujete dom za nemaly peniaz a nie pracku alebo chladnicku. Vyhovarat sa na to, ze vas tlaci cas amate male dieta je naozaj detinske...
Pan co vytvara posudok asi tiez nebude top ked nevie co je kotovnica (neviem to ani ja)... Pani majitelka mala stastie na 3 hlupakov sorry... Sud bude na dlho ak to nemate spísané, ze zvcohobten dom je postaveny a ze je bez vad...

noami12
autor
18. máj 2021

@martina1201 tak písomne mame to ze vyhlasuje že si není vedomá závad o ktorých by nám mala povedať, ale skratka ona to zamaskovala sadrokartónom a teraz nám dochádza že mi keď sme tam aj zatvorili ôk a keď sme odchádzali tak vždy keď sme prišli na druhý deň zasa boli na ventilácku všetky pootvarane ( pritom prečo by ich otvárala? Keď tam už aj tak nemala ona žiadne veci a nebol tam ani prach alebo co skratka iba prázdne izby.. že by povedzme chcela trosku to tam vyluftovat. A vedela o tom 1000% lebo dnes keď sme si ju tam zavolali že jej to ideme ukázať, tak priatel povedal ze to je z kotovice a ona ze no áno je to kotovica. A keď začal jej všetko hovoriť povedala zrazu že ona nevedela ze je to kotovica a už sa vykrucala.
@kitycat co je detinské na tom ze mame 2 mesačnú malú dcérku a už predany skoro byt a ze nechceme s malou sa hore dole sťahovať a hneď sa sťahovať do "svojho"? Ved to je si myslím normálne ze keď niekdo predá napr. Byt a rozhodne sa pre dom tak sa tam asi chce aj nasťahovať a nemusí sa detinsky vyhovárať 😊 práveže rátali sme že do 1,5 mesiaca mame hotové a môžeme sa nasťahovať a to bol aj čas, než by si naši záujemcovia vybavili hypotéku, zmluvy a hotovo, lenže nikdo nerátal že pod tým sadrosom je pleseň a vlhne to tam az po strhnúť sadrokartónové, keby ideš na obhliadku domu o ktorý máš záujem strhne na obhliadke im sadrokartóny zo steny aby si videla co vlastne sa tam skrýva?.. prečo by boli sme hlupáci? Vidíš, nevieš čo je kotovica, ver mi ze nemám scenerove oči aby som videla ze pod sadrokartónom je biela stena a vlastne namiesto dajme tomu tehiel je tam blato so slamou alebo co to je..

martina1201
18. máj 2021

@noami12 lenže ona musela aj tomu znalcovi povedať materiál z ktorého je dom postavený. Však to musela klamať aj jemu. Tiež nechápem že znalec nedokáže do 1 týždňa od obhliadky dať do rúk znalecký posudok. A čakať na znalecký posudok je základ. Tam sú popísané veci tak dôležité ku kúpe hlavne keď sa to jedna domu.... V bytoch také problémy nebývajú. Tam je jasné z akého materiálu je to postavené. Tak isto si myslím že pri kúpe domu staršieho je dôležité zavolať si znalcov a statikov nech vidia a povedia svoj názor na stavbu a či je bezpečne do rekonštrukcie ísť.

Odporúčam právnika a poradiť sa s ním ako ďalej postupovať. Osobne si myslím že lepšie je stratiť peniaze na právnika ako prísť o peniaze za pokutu a ešte k tomu aj za prerábku resp. vracanie domu do pôvodného stavu, čo teda asi pôjde ťažko.....

noami12
autor
19. máj 2021

@martina1201 nemohol lebo ona nemala vysporiadané pozemky a musel sa dat spraviť geometrický plán na ktorý sme čakali cca 6 týždňov

kitycat
19. máj 2021

@noami12 vsak prave preto, ze neviem co je kotovica by som cskala na ten posudok ako na spasu. Detinske je vyhovarat sa, ze vas tlaci cas kvoli dietatu, vsak teraz mate byt nie ste na ulici. A mesiac a pol na prestavbu ci rekonstrukciu ako spomonas je tiez usmevne.

Uz len preto, ze kupujete stari barak kde strop je podivne nizky ste mali pockat na ten posudok a nedavat si termin 1 a pol mesiaca. Pokial nie su dokazy pisomne, ze pani povedala ze dom je bez zavad tak ste stratovi vy. Nie lrn ste vrazili prachy do materialu a prace zbytocne, ale aj pani ste uz dom narusili.
Skratka ste boli zbrkli tam kde sa to nema a chcete odstupit a ta pani na tych svojich 5000 aj narok ma aby si ten strop a sasros vratila aby opat tie vady skryla pre dalsieho zbrkleho kupca

noami12
autor
19. máj 2021

@kitycat je lenže ten dom ostal ako holodom, od elektriky, kúrenia a vody by sme to prerabali až po strop komplet všetko. Tak ja tu píšem už iba čisto o prerabke bytu ( co sa týka kuchyne, podláh, kupelky a na kuchyňu sa čaká okolo 6 alebo 8 týždňov... Tak teraz mi povedz, kedy sme by toto stihli do mesiaca? Keď majú skoro 2 mesiace iba na kuchyňu? Samozrejme na časť prerabky sme financie mali a ostatné až z predaja bytu. 5000 si myslím ze nárok nemá, lebo ona zatajila nam veci a mame to aj v predkupnej zmluve podpísané... Takže jedine co sme ochotný jej na naše náklady spraviť je to, že jej vrátime dom do pôvodného stavu, čo sa teda týka tej steny a stropu.. A zoženieme jej kuchynskú linku ( takú starú ako tam mala)

simca06022011
19. máj 2021

No tak v prvom rade, dom z kotovice sa tiež dá vysušiť, podrezat, hydroizolaciu riešiť,.. Záleží na akého odborníka narazis. Bohuzial keď sa kupuje starý dom, nie je vôbec na mieste sa ponáhľať... Toto je riadne zapeklita situácia, pretože jednak byť mate už pomaly predaný, toto mate uz rozrobené. Cele zle... Výhovorky s casom sú prepáč, len výhovorky. My sme nový dom prerabali 8 mesiacov a kuchynska linka bolo to posledné co ma trápilo, rátali sme s tým ze za týždeň to nebude. Investujes desaťtisíce eur, ak nie stotisíc, kam sa naponahlas? vy rekonštruujete starú haraburdu s kopou záhad (ani ex majiteľ nášho nového domu si kopec veci nepamatsl/nevedel ako sú robene v dome, verím ze ani babka nemá všetko v palci a je možné že veľa veci ju ani nenapadlo). Ako je možné že ste nevedeli z akého materiálu je dom postavaný, mi je záhada. Môj otec ma tiež taky dom prerobený, fakt je ze väčšinu úplne rozobral, a tiež je sadrokartón v interiéry, ešte s medzerou medzi stenou a nim, kvôli odvetravaniu.
Odstupenie od zmluvy by ste mali mať uvedené v nej... Podľa mňa na takéto niečo to vôbec nebolo vhodné. My sme kupovali skladovú halu takýmto spôsobom a už tam nebola možnosť po začatí prác na nehnuteľnosti odstupovat len tak, pripadne u nás bolo ze nemôžeme žiadať preplatenie nákladov, keďže išlo o vysoké čiastky na prerabku. Je to na vašej dohode ak to v zmluve nemáte ošetrené. Ja by som bohužiaľ trvala na tom, že to dáte do pôvodného stavu a v takom prípade by som sa jedna la o vrátenie zálohy. Ďalšia vec je ako to dáte do pôvodného stavu...

simca06022011
19. máj 2021

A inak ja teda nevidim na strane predávajúceho ziadne pochybenie, okrem toho ze vás nechala zasahovať do domu pred predajom. Proste sú veci na ktoré sa čaká... Myslím, ze aj právnik vám povie, že ste na posudok mali počkať, keď tak vás usmerni co sa týka tej zálohy a opráv. Keby vás napadlo tak max. Otvoriť niekde kúsok stropu, kúsok steny a pozrieť... Nie hneď všetko vyhadzovať a na veľku parádu rekonštruovať.

jancejance
19. máj 2021

@noami12 ja by som sa išla poradiť za právnikom

nafka0483
19. máj 2021

@noami12 Uz ste vynechali pravnika, znalca, odborne posudenie, tak nerobte dalsie chyby. Najdite si pravnika, oboznamte ho so vsetkym, ukazte mu zmluvy (ktovie ako su vypracovane) a nech vam poradi ake mate moznosti.

Nepochopim taky pristup, investicia za obrovske peniaze a neporadite sa vopred.

loginexistuje
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
puertorico
19. máj 2021

a prerábať pred tým ako sa podpíše zmluva ? wtf ? ona si to hocikedy mohla rozmyslieť, vy by ste to tam prerobili, vrazili ďalšie peniaze a potom by vám povedala že zmluvu nepodpíše a nemali by ste ani dom ani peniaze.
spravili ste chybu už v tom že ste začali prerábať pred podpisom zmluvy. tak by ste mohli dostúpiť od zmluvy. mali ste si všetky náklady spísať do zmluvy a nech to podpíše že súhlasí koľko ste tam vrazili. skúste sa s ňou dohodnúť, že ak to dáte do pôvodného stavu nech vám vráti peniaze (ak je už vyplatený) a dom nekupujte.. alebo ho opravíte ale ak ešte nie je dom vyplatený dáte jej sumu oveľa nižšiu podľa znaleckého posudku

luccija
19. máj 2021

@noami12 hovorí sa, že rodina Ta najviac o....e a u Vás to platí.Chod za právnikom ako z toho vykľučkovať toľko chýb ste spravili

chvostik1
19. máj 2021

Spísali ste predkupnu zmluvu kde ste si dobrovoľne stanovili výšku pokuty v prípade odstúpenia od zmluvy a teraz keď ste boli maximálne nedočkaví a neochotní počkať na to kým budete mať v ruke znalecký posudok, prišli ste na veci, ktoré sa vám nepáčia, chcete odstúpiť od kúpi, tak sa vám výška pokuty nezdá?

To kde ste mali rozum keď ste zacali dom prerábať ešte predtým ako ste ho vôbec kúpili a mali v rukách znalecký posudok? A teraz má starká bývať v polorozbitom dome lebo vás tlačil čas alebo ho má predaj niekomu inému? Však kto jej ho v takomto stave kúpi? Keď ste som rozbili, tak ho dajte do pôvodného stavu a zaplaťte pokutu za odstúpenie od zmluvy (však ste sa na nej dohodli vy sami a nie susedia).

Vedeli ste, že idete kupovať starý dom, však sa muselo vedieť od kedy tam asi stojí. Či vás zlakala vidina lacnej kúpi tak vas nezaujmalo nic okolo toho? Starý dom si bude stale vyžadovať väčšiu starostlivosť než "nový". Kedysi sa domy len z válkov stavali, tie domy stoja dodnes a sú plné obývateľné. Poraďte sa s niekým, kto je vo fachu fakt odborník (aj mimo okres). Všetko sa dá vyriesit, opraviť, odizolovat.

simca06022011
19. máj 2021

@noami12 len mimochodom tieto steny sa "nemaskuju" sadrokartonom, to sa tam bezne dava, bude problem ten, ze tam nie je dostatocny prisun vzduchu a teda treba to odvetrat... nie je to zavada. To ze dom je postaveny z nejakeho materialu je fakt, a prve co clovek riesi.. ci mam tehlovy,betonovy, dreveny alebo akykolvek. Na to nemusis vidiet pod sadrokarton predsa.
A este aj toho co tam pise posudok, by som informovala, ci vie ake su tam materialy a ako to vyzera. Ak to nema este hotove. Je mozne, ze to bude mat vplyv na jeho "zavery", na ohodnotenie urcite.

Ak je to daaky mini dom, nizky, ja by som zvazila ak si to teda nechate, to upne rozobrat, neverim ze elektrika a voda tam budu tip-top, ak teda to posledne roky nedala prerobit tiez. Ale to veru za 1,5m nedate + zalezi aj na rozpocte. Nie je to sranda vobec. Ja nechapem, na co ste sa dohodli na tej vysokej pokute, na zaklade coho. Chapem, ak ja dam zabezpeku, povybavujem nejake uvery, predavam byt a zrazu predavajuca odstupi, tak mam nejake naklady ale 5t? Detto naopak, co sa jej stane ak by ste odstupili od kupi stareho domu, ake 5t odstupne? za co? Aj dohodnut napr. naklady na prerabku, opravy ak nieco nevratite v povodnom stave sa da.

chvostik1
19. máj 2021

@kitycat ono to nie je o zatajovani a skrývaní vád. Pokiaľ vlhnutie nie je viditeľné navonok (popraskané mokré steny, typický "zápach")...aby to pani zámerne maskovala, tak som musel prejsť určitou renováciou.

Každopádne, je to hlupost "kupujúcich" prerábať niečo ešte predtým než mám v ruke nejaký papier....

chvostik1
19. máj 2021

@simca06022011 to z akého je dom materiálu je hneď na prvej strane v prvom odseku v znaleckom. Teraz som schválne pozrela ten náš.... Takže neverím, že by si pani predavajuca trúfla znalca oklamat. Iba ak by mu povedala, že je celý dom tehlovy. Ale podľa toho čo píše autorka, tak aj ona vie, že tehlová je len pristavba. Tak ja už fakt neviem

kitycat
19. máj 2021

@chvostik1 ta majtelka moze byt rovnako nevediaca a nemusi jej ani na um zist, ze sa to za tym splesnivelo. Mohla to take prevziat po pribuznom ci predoslom majitelovi... Tu sa jednoznacne unahlili kupujuci ved chcu vodu, elekttinu a plyn prerabat za 1 a pol mesiaca... To by museli mat zazmluvnenych VIP robosov rok dopredu a material tiez...

euie
19. máj 2021

Ja to vidim trosku inak, ked uz aj ten posudok nebol, dobre ze ste zacali prerabat pred kupou, lepsie v najhorsom prist o 5tis ako sa neskor po kupe sudit a snazit sa odstupit od zmluvy. V kazdom pripade sa poradit s pravnikom, urcite veci, aj ked ich priamo mozno nemate v predkupnej su osetrene v obcianskom zakonniku. Drzim palce

chvostik1
19. máj 2021

@kitycat keď som si teraz prečítala, že nemohli počkať na znalecký lebo pani ešte nemala vysporiadané pozemky tak museli čakať na neviem čo 6 týždňov, tak sa klepem po cele. Ako môže byť niekto takto nezodpovedný a renovovať keď vie, že to ešte nie je celkom vysporiadane.... Choré

simca06022011
19. máj 2021

@chvostik1 no lebo sa ponahlaju, lebo chcu byvat za 2mesiace..v starom dome, pritom to je doba, ako rychlo sa priblizne da prestahovat do novostavby-holodomu, kde je takmer vsetko hotove a nove a fakt sa riesia obklady, linka a sanita a dost, pripadne do bytu... realne moj otec a to je stavebny inzinier, urobi kopec veci sam a zaoberal sa dlho s problemami s vlhnutim budov atd, prerabal dom, takyto, klasicky gazdovsky tvar dlhy uzky iba "prizemny", nie velky, no neviem ci aj 3 roky kym byval to trvalo... (jasne neponahlal sa kvoli nicomu, dajme tomu keby sa ponahlal a nemenil plan tak do roka by to mohol mat), sestra byva sice, ale uz rok prerabaju interier domu, k vonkajsku sa ani nedostali, 2 mesiace robili 2i s kuchynou iba. AKo naozaj ak maju taku partiu, znamosti a rychlo vedia len toto robit,t ak mozno by sa dalo...

@euie ano to je dobre, ale pridu o viac, ked to teraz budu davat este aj do povodneho stavu. Stacilo pockat, otvorit kus tam a kus hentam a videli by. A nie hned vsetko vyhadzat a vyrubat. To nebude len 5t EUR pokuta, ak ju teda budu musiet vyplatit. Niektore veci sa proste nedaju uponahlat.

Urcite nechcem autorke nakladat za to, ja ked som kupovala dom tiez som bola sprosta a take chu***y som urobila, ze si hlavu trieskam o stenu kazdy tyzden aspon 10x :DD Proste clovek sa pouci na svojich chybach, kupu domu netreba ponahlat. Ak je pradavajuci nejaky velmi hrrrr o zmluv a predaju, bola by som obozretna, ked nemam komplet informacie, tak tiez... A netreba zabudnut na povolenia na rekonstrukcie, projekty, revizie... ;) A inak vela ludi sa popali, tiez mam kamosku co kupila pozemok bez nejakych vedomosti hlbsich o tom, a potom sa sudila o peniaze späť, lebo stavat sa tam nedalo.

euie
19. máj 2021

@simca06022011 povedala by som, ze mlieko je rozliate a autorke uz nepomoze nalozit, co mala robit predtym. Jasne, idealny postup je iny, ale v idealnom svete nezijeme a nie kazdy predavajuci je ochotny cakat na cely taky proces a najma teraz, ked je situacia na trhu s nehnutelnostami mierne povedane sialena, takze zlozit rezervacku je akoby zaklad ked sa najde nehnutelnost, ktora konecne vyhovuje. OP to kludne mohla spravit aby ich niekto nepredbehol a problemy nemohla vediet a konala v dobrej viere.
Treba pomoct autorke riesit uz aktualnu situaciu.
Napr my sme skladali za dom 15tis zalohu. V kupnej zmluve mame osetrenu nahradu skody/skryte vady a pripadne opravy a moznost uplne odstupit od zmluvy v pripade takychto zisteni. Plus mame odvolanie (co by malo byt aj automaticky) na obciansky zakonnik.

nafka0483
19. máj 2021

@euie Ako vies, ze sa nasla nehnutelnost, ktora konecne vyhovuje, ked netusis v akom je stave a z coho je vlastne postavena? Len tak, ze pozries a na pohlad sa ti paci? Cize podpises zmluvu, zlozis zalohu a nezaujima ta v akom stave su zaklady, mury, strecha?
Ci len slepo veris vsetkemu co majitel povie? Ved co ti povie, ze ano, zamaka to, ved jasne, ze povie, ze o tom nevedel, ze vsetko je v poriadku.

Preto je dolezite prist na obhliadku priamo s niekym kto sa vyzna, nech to popozera, vie na co sa zamerat, co sa pytat a ako to skontrolovat.
Tiez je dolezite vsetko davat pisomne a nechat si pisomnosti vyhotovovit odbornikom - pravnikom.

Ked sa potom stane, ze zistia, ze boli uvedeni do omylu - napr. so stropom, materialom, z ktoreho je dom postaveny a pod., tak maju vsetko pisomne podlozene a vedia sa adekvatne branit.

Ale netusit do coho vlastne idem, v akom stave dom je a rovno ho zacat prerabat... obavam sa ze ani tu zmluvu nemaju v poriadku. Preto som aj radila nerobit uz dalsie chyby, ale nechat si poradit od odbornikov a dalsie kroky podnikat az potom ked bude vsetko papierovo spravne osetrene.

chvostik1
19. máj 2021

@euie veď ano. Ale teraz si zober, že sa stáva, že sa takéto veci ťahajú fakt nekonečne dlho ak nie su vysporiadané pozemky a veci okolo domu. Naši známy kupovali dom ale tiež im nikto pred vybavovaním úveru nepovedal, že ešte nie sú celkom vysporiadané pozemky. Peniaze z banky im na účte vyseli viac ako pol roka kým si dal pôvodný majiteľ všetko doporiadku.

A teraz si zober, že by sa stala situácia, že by to majiteľ nevybavil tak ako si to predstavoval a naši známy by boli presne takí hŕŕŕ, ako zakladateľka diskusie. "Dohodli" by sa s majiteľom na rekonštrukcii ešte pred kúpou, za ten 3/4 rok čo by čakali kým sa to vyrieši, by začali s prerabkou a majiteľ by im po 3/4r oznámil, veľmi sa ospravedlňujem, ale nepodarilo sa mi dohodnúť s majiteľmi pozemkov.... Však človeka by šľak trafil. Toľko času, investícií a potom sa kúpa navýši lebo by museli povyplacat majiteľov pozemkov zvlášť (a čo už ako nový budúci majiteľ urobíš keď máš za 3/4r prerobenu skoro polku domu? Len vyplatiš a potom sa naťahujes ďalšiu večnosť po súdoch).

Však dom nie sú šaty čo vymeníš keď ťa už omrzia.... Kupovať dom sa má s rozvahou a nie hŕŕŕ lebo ja mám malé dieťa a mám nereálne predstavy, že "holodom" spravím obývateľný za 1.5 mesiaca. Keď si milionár, tak spravíš, ale ak si bežný smrteľník, tak nie je šanca.

noami12
autor
19. máj 2021

@nafka0483 kde som napísala ze sme vynechali právnika alebo znalca? Práveže zmluvy mame spravené právnicky, znalca sme tak isto nevynechali. Ešte k tomu Dom ohodnotil o dosť menej ako si ona zaň pýta..

@euie ďakujem veľmi konečne niekto pochopil ze tuto tému som zakladala nie preto aby mi tu niekto nakladal 😊
@nafka0483 zmluva by mala byť v poriadku ved to nám robili v realitnej kancelárii kde to aj právne je ošetrené 😊

nafka0483
19. máj 2021

@noami12
Nespominala si pravnika, takze som vychadzala z toho, ze ak ste si dali do zmluvy to, ze zacnete prerabat uz teraz, tak to pravnik nevidel, inak by vam odporucal ako spravne postupovat aby sme neboli v ohrozeni vy a ani povodna majitelka.
Tiez by ste mali osetrene take veci ako z coho je dom postaveny, ake info vam majitelka poskytla a co sa da povazovaz za skryte vady a co nie a pod.

A pises teda, ze robili zmluvu v realitke, to nie je ziadna zaruka, ze je to pravne dobre osetrene. Realitky uz urobili tolko strasnych zmluv, ze az...

Tiez pises, ze znalca ste sice oslovili ale absolutne ste na jeho zavery necakali - ved ked oslovim znalca, tak pockam na posudok a podla neho sa rozhodujem ci vobec nejaku zmluvu uzavriem a ak ano, tak s akymi podmienkami - napr. cenovymi. mam podklad a mozem s majitelom jednat.

maminkadeticiek
19. máj 2021

No,spravili ste asi chybu,unahlili ste sa nech uz boli okolnosti akekolvek.Mozete sa poradit samozrejme s pravnikom,tu na MK to je len take tliachanie v style "jedna baba povedala".Ale obavam sa ze to dopadne tak ze ak budete chciet odstupit budete jej musiet tych 5000 dat a aby nie este aj viac ked ste z neho uz tolko zhodili.Podla mna je pre nu uz v takomto prerabkovom stave dalej nepredajny.Ale nie som odbornik a ten jedine vam teraz pomoze.Nechcela by som stary dom kupovat ani za nic.