Odovzdanie občianskeho preukazu

michalbetka
28. okt 2018

Dobrý podvečer.

Chcem zrušiť trvalý pobyt na Slovensku pretože si vybavujem trvalý pobyt v Česku. Neviem ale kde mám odovzdať OP.
Čítala som že je to možné na policajnej stanici v mieste narodenia, ale rada by som vedela či je možné odovzdať OP aj v Česku na abmasáde v Prahe. A ešte by som rada vedela ako sa rieši zmena trvalého pobytu u detí.

Ďakujem vopred za odpovede 🙂

korunka1
28. okt 2018

No ja neviem,či nepletieš hrušky s jablkami. Pri rušení trvalého pobytu sa Op neodovzdáva. Nejedná sa skôr o občianstvo?

michalbetka
autor
28. okt 2018

@korunka1 určite nie jakmile sa meni trvaly pobyt / stahovanie do zahraničia/ alebo ak občan cestuje do zahraničia na dlhšie ako 180 dní tak je povinný odovzdať OP .

mata1001
28. okt 2018

Trvaly pobyt zrusis na miestnom urade tam kde ho mas doteraz a pojdes na oddelenie dokladov hocikde na SR a odovzdas OP.oni ti daju papier ze si OP odovzdala.

sense
28. okt 2018

@korunka1 pri ruseni trvaleho pobytu odovzdavas obciansky preukaz ,s obcianstvom to nemanic spolicne

sense
28. okt 2018

Ja som rusila trvaly pobyt cez ambasadu, podpisala som papier,odovzdala obciansky a za nejaky mesiac dva kedze sa to.posiela na svk, mi prislo zo Slovenska cez ambasadu potvrdenie o zruseni trvaleho pobytu

sense
28. okt 2018

Neviem ako stare mas deti, moja sa narodila mimo sr,takze oficialny trvaly pobyt ani na svk nemala. A evidovana bola len cez ambasadu.kt vybavovala slov.rodny list cez matriku v blave kt ma na starosti rodne listy slivakov narodenych v cudzine

jatva
28. okt 2018

Riesila som to cca 2roky spat. Zasla som na ambasadu, vyplnila papier (zrusenie TP) pre seba spolu s dcerou a odovzdala OP. Ale inak skoro nik nerusi trvaly pobyt, ked je dlhodobo prec. Nikto to nekontroluje. Problem moze byt napr so smetami - po mne chceli 60e rocne aj ked som tam nebyvala. Plus dceru som odhlasila, aby som nemala opletacky s povinnou skolskou dochadzkou, ktora sa viaze na trvaly pobyt na svk.

jatva
28. okt 2018

a este moze byt teoreticky problem s danami. Niektori uradnici su toho nazoru, ze treba podavat danove aj na svk aj ked tam nemas ziaden prijem, ale mas TP. Ale to tiez robi minimum ludi.

januli89
28. okt 2018

@michalbetka pises ''ak občan cestuje do zahraničia na dlhšie ako 180 dní tak je povinný odovzdať OP''.tak ja zijem v uk 8 rokov a bez problemov mam trvaly pobyt doma na sk a aj obciansky mam na ktory pravidelne cestujem..tak neviem ako velmi to je ''povinny'' plati :]

jatva
28. okt 2018

@januli89 niekde v zakone ci dakej smernici to je, ale ako pisem vyssie, skoro nikto to nedodrzuje.

jatva
28. okt 2018

tot info z ambasady
Od 1. júla 2006 (zákon č. 253/98 Z.z. o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR v znení zákonov č. 500/04 a 523/04 Z.z.) sa všetci občania SR prihlasujú k trvalému či prechodnému pobytu v SR už nie na príslušnom oddelení Policajného zboru SR, ale v tzv. ohlasovniach na obecných a mestských úradoch. Obyvatelia hlavného mesta Bratislavy a mesta Košice sa prihlasujú na mestskom úrade v príslušnej mestskej časti.
Občan SR s trvalým pobytom v SR, ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia s cieľom tam trvalo žiť, má zákonnú povinnosť pred vycestovaním oznámiť príslušnej ohlasovni skončenie trvalého pobytu v SR.

Slovenský občan s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia na dobu dlhšiu ako 90 dní, má zákonnú povinnosť ešte pred vycestovaním ohlásiť túto skutočnosť ohlasovni v mieste trvalého pobytu v SR. V tomto ohlásení uvedie štát a miesto pobytu a predpokladanú dobu prechodného pobytu v zahraničí.

Slovenský občan s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorý sa v rámci pobytu v zahraničí rozhodne skončiť trvalý pobyt v SR, môže tak urobiť prostredníctvom splnomocneného zástupcu v SR alebo prostredníctvom konzulárneho oddelenia veľvyslanectva SR alebo generálneho konzulátu SR v zahraničí. Pri odhlasovaní z trvalého pobytu v SR, občan SR spolu s odhlasovacím lístkom odovzdá tiež občiansky preukaz, a ak ho nevlastní, uvedie prečo.

Za každú osobu (vrátane maloletých občanov do 18 rokov) je potrebné vyplniť samostatný odhlasovací lístok. V prípade detí do 18 rokov musia odhlasovací lístok podpísať obaja rodičia (zákonní zástupcovia). Ak odhlasovací lístok podpisuje na veľvyslanectve len jeden z rodičov (zákonný zástupca), musí súčasne doložiť písomný súhlas druhého rodiča (zákonného zástupcu) s jeho osvedčeným podpisom.

Občan SR s trvalým pobytom v zahraničí, ktorý sa plánuje zdržiavať na území SR po dobu viac ako 90 dní je povinný do 10-tich dní od ubytovania ohlásiť v ohlasovni v mieste prechodného pobytu dátum jeho začatia, miesto a dátum jeho ukončenia.

lubik87
28. okt 2018

@michalbetka kamoška žije 6 rokov v prahe a.ma.svoj občiansky..vydala sa a bude mať dvojité občianstvo..toto som nepočula.180 dní 🤔

sense
28. okt 2018

@jatva inak s tym danovym,kamarat tak dostal pred par rokmi pokutu,neviem ako na neho prisli ,som mu nechcela verit kym papier neukaxal, ze aj ked nema prijem zo svk ma trvaly pobyt musi podat danove a ze ak si povinnost nesplni hrozi pokuta

jatva
28. okt 2018

@sense asi ho nejaky dobrak bonzol alebo sa niekde chvalil 🙂

sense
28. okt 2018

@jatva skor si myslim ze bonzol al pri nejakej kontrole na neho prisli lebo ked bol pol na pol tak podal,potom dalsi rok podall,a potom dva roky nic s treti mal smolu...ja som tiez nepodavala lebo bolo ze ak vyjde nedoplatok zaplatit musis ale ak preplatok tak mas smolu nepreplatia,tak si vravim zbytovne sa zapodievat papierami

jatva
28. okt 2018

@sense no ono asi treba byt dosledny, Bud na to cely cas kaslat alebo alebo podavat furt.

michalbetka
autor
29. okt 2018

@sense a keď ste už zrušila TP cez ambasádu tak ste si mohla hneď zaziadat o TP v ČR alebo ste musela počkať na papier že už je TP zrušeny?

sense
29. okt 2018

@michalbetka ja nezijem v cechach....ono ked som rusila tp tak som mala kopiu tej ziadosti, o oficialny trbaly pobyt som.beziadala lebo tu kde zijem treba pobytove pivolenie to som.mala po par rokoch prisiel trvaly pibyt sam.takze ako je to v cr presne neviem

jatva
29. okt 2018

@michalbetka tp v cr mozes ziadat aj ked mas tp na svk. To nikoho nezaujima 🙂

michalbetka
autor
29. okt 2018

@jatva ja to právr cchem zrušiť kvoli škole pre syna lebo by mal chodit do školy na slovensko a tiež smeti atd...Len neviem presne ten postup. Ked sa vypisuje žiadanka o zrušenie TP tak tam chcú uviesť aj nové miesto TP..To tam mám už rovno napísať tu adresu aj keď som si ešte o TP nezažiadala alebo ako ?

jatva
29. okt 2018

@michalbetka ja by som zobrala najomnu zmluvu, pracovnu zmluvu, aby som ukazala, ze v cr zijem. Pripadne prechodny pobyt este.

jatva
29. okt 2018

@michalbetka najlepsie si tamto zavolat a spytat sa

sense
29. okt 2018

@michalbetka ano mozes to tak udat....inak pytala som sa brata,zijea v cechach ten udal adresu jde byval na odhlasovaci papier