Odmietnutie dedičstva v prospech inej osoby

4. jún 2024

ahojteee🙂 Chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 19 rokov a 3 súrodencov. Všetci sme už plnoletí, nemáme rodičov a ani starých rodičov, tety, ujov, nikoho. Teda mali sme ešte babku, ktorá zomrela nedávno ale my sme ju nikdy nepoznali. Situácia je taká, že nám zomrela mama ešte ako deťom, vychovala nás starká (jej mama), otec sa o nás nikdy nezaujímal, zomrel minulý rok, tam sme neriešili ani pohreb a iba sme odmietli dedičstvo, keďze ostali iba dlhy. No ale teraz zomrela jeho mama, druhá babka. Ju sme nikdy nevideli, nepoznáme ju. Ale zrazu prišlo upovedomenie o dedičskom konaní a ona vlastní 3 byty v bratislave a jednu veľkú záhradu. Čiže suma tam je dosť vysoká a bola to babka len mne a sestre, keďže bratia majú iného otca.

Keď som mala asi 12 rokov, starká mi povedala, že mám ešte iných súrodencov a tí sa s tou babkou aj stretávajú. Konkrétne ďalšie 2 sestry. Jednu som našla na facebooku a náhodne som jej napísala či jej otec nie je ten a ten a zistili sme, že áno. Ale odvtedy sme spolu nekomunikovali. Ja som teraz na vážkach, z jednej strany takéto obohatenie by mi veľmi pomohlo, len predsa nemám žiadnu rodinu, my súrodenci nekomunikujeme a nestretávame sa, žijem sama a pracujem, popritom študujem, je to náročné. Na druhú stranu by som nedokázala vziať dedičstvo po niekom, koho som v živote nevidela a obrať tak o dedičstvo vnučky, ktoré s tou babkou vyrastali. Takže rada by som to prenechala v prospech ich osôb a viac to neriešila. Je to možné ak už bolo dedičské konanie odročené, keďže na to nemáme financie? viem, že odmietnuť sa dá iba do 1 mesiaca od oboznámenia, ale ak mám byť úprimná na účte mám 8 eur a výplata mi príde až desiateho, nie to ešte aby som mala stovky eur na takéto záležitosti. Pani mi povedala, že sa k tomu mám postaviť zodpovedne ale žiaľ či chcem či nechcem, nemám na to, takže sa to odročuje a ja na to budem mať tak za 3 mesiace.

Dedičstvo chcem určite prenechať im, myslíte, že tam budú komplikácie kvôli tomu odročeniu? Ďakujem Vám. 🙂

anjelicek26
4. jún 2024

Babka vedela,čo robí, vnučkam z jednej strany pomáhala za života,možno aj majetok prepisala, ty nevieš,nepoznáš, takže môžeš spraviť veľkú chybu. Ide o veľmi veľa peňazí,tak nerob zbrkle a nerozvazne rozhodnutia. K bytu v Bratislave neprijdes len tak, nie v tvojom veku. Aj keby to len das do prenájmu,máš vystavené q môžeš študovať bez stresu a práce...

slovenka753
4. jún 2024

nerob zbrkle rozhodnutia a nic nepdmietaj. mas na to narok ! ved nemusis mat celu sumu ale daco by som urcote chcela.

alickapusinka
4. jún 2024

TY musíš vziať ako dlhý tak aj dedičstvo. Nemôžeš dlhý odmietnuť a dedičstvo chcieť to sa nedá. Porad sa s právnikom je tu skupina právne poradenstvo tak TI poradia. Ako píšu prispievateľky radšej ak máš nejaké papiere chod k právnikovi aby si neurobila chybu.

marci77
4. jún 2024

tiez poradim, aby si nic neodmietala a isla na to dedicske konanie, kde sa vlastne dozvies, co by ti patrilo. Ak ta babka nevydedila asi to tak chcela, aby po nej dedili vsetci

daniela2629
4. jún 2024

Prosím ťa, neodmietaj dedičstvo po babke!
Keby nechcela, aby si dedila, tak by sa ešte za svojho života o to postarala. Preto určite vedela, že to raz zdedíš Ty.
A už keď tak veľmi chceš, tak po dedičstve, tým vnučkám prepíš jeden byt, alebo tú záhradu, čo spomínaš, ale určite im nenechávaj celé dedičstvo..
Držím Ti moc palce, máš dobré srdiečko ❤️

maranco
4. jún 2024

Otec sa o vás roky nezaujímal, tak to ber ako malé odškodné za tie roky čo ste vyrastali bez otca, že máte dedičstvo po otcovej mame.

anjelicek26
4. jún 2024

Sestra ma na to aký názor? Tiež chce všetko odmietnuť? Lebo nakoniec to ostane všetko jej a ty budeš úplne mimo s hypotékou na 30 rokov a ona bude zit vo vlastnom a dva byty prenajímať a finančné vystarané...nerob prosím hlúposti...

janka_266
4. jún 2024

načo potrebujete peniaze? prečo odročili? treba ísť na konanie k notárovi, a tam sa ukáže či vôbec niečo zdedíte, a tam sa rozhodnúť, a odmietnuť dedičstvo? keď máte 8€ na účte? o tom ani neuvažujte, pokiaľ babka nezanechala 3x vačšie dlhy. peniaze budete potrebovať až na konci konania, ak budete niečo dediť.

januska12323
4. jún 2024

Choď na dedičské konanie a zisti o aké dedičstvo sa jedná. Ak je to len zisk a žiadne dlhy pekne to prijmi. Keby babka chcela naložiť s majetkom inak tak by to aj urobila. Máš na to právo takisto ako ostatní dediči, čo ty vieš možno sa ani vôbec nestretavali veď ich nepoznáš.

liv1
4. jún 2024

Len si to dedicstvo pekne nechaj v plnej vyske a nicoho sa nevzdavaj 😉. Mas 19 rokov, cely zivot pred sebou, pomozu ti tie financie, najma ak ti rodina nebude moct pomoct. Drzim palce

hiro
4. jún 2024

Vy ste to pochopili? Mne to vychadza tak ze ma svoju blizku sestru a este nejake dalsie 2 sestry ktore su vydedene?

autor
4. jún 2024

@anjelicek26 To sa samozrejme ešte všetko dozviem, ono je reálne možné, že ani tie dve ďalšie sestry s ňou neboli nejak extra v kontakte. Takže uvidíme ale ďakujem aj za takýto pohľad, asi bude najlepšie nerobiť unáhlené závery. Teda ja ešte ani nie som úplne rozhodnutá a uvažovala som aj nad tým, že po dedičstve im nejakú časť prepíšem. Sestra tá to nejak nerieši, proste pôjde na dedičské konanie, zdedí a pôjde domov. 😀 Ona je dokonca ešte o rok mladšia. A áno, takáto vec je veľká náhoda a môže to pomôcť len si pripadám hrozne brať to vo svoj prospech po cudzej osobe.

@alickapusinka ja už som volala s notárkou, dlhy tam nie sú a samozrejme viem, že sa odmietajú aj aktíva aj pasíva, nedá sa vybrať len hrozienka ako sa hovorí. 😀 Za svoj život už som 2x odmietala dedičstvo.

@daniela2629 To ma vlastne ani nenapadlo, že ak by nechcela aby dedili všetci, tak by sa o to postarala.

@janka_266 notárku som hneď kontaktovala, odporučila priniesť si aj väčší obnos hotovosti vzhľadom na výšku dedičstva a preto som sa na prvý termín už nedostavila a určili ďalší. 🙂

@liv1 tiež nad tým tak rozmýšľam ale mám pochybnosti, neviem si to predstaviť užívať cudzí majetok. A ďakujem pekne. 🙂

@hiro áno, mám jednu sestru, s ktorou som vyrastala a potom ďalšie 2, ktoré som v realite nikdy nestretla, nevidela a keby mi babka nepovie, tak by som o nich ani nevedela. 🙂

syslik81
4. jún 2024

to ze si sa s babkou nerozpravala nieje tvoja vina.. mas na majetok narok - nevzdavajte sa ho .. si rovanako vnucka ako ostatne .. oni dostavali cele roky mozno darcekylasku , rodinu- ty si o to bola ukratena a na druhu stranu babka vedela o vas-mohla to hned na ne prepisat ,ale nespravila tak-tak si vezmi co tebe a sestre payti-nieje na tom nic zle

h2
4. jún 2024

Nebuď hlúpa, zober si, čo ti patrí. Otec ti zanechal len dlhy, tak aspoň po babke by si mohla niečo mať. Nech ti ani nenapadne sa toho vzdávať! Babka mala dosť nehnuteľností, aby ste si prilepšili všetky 4 jej vnučky. Niečo iné by bolo, keby mala napríklad len byt, v ktorom aj oni bývajú. Ale takto?

gab
4. jún 2024

"Za svoj život už som 2x odmietala dedičstvo." - ber to tak, ze zivot a osud chce, aby si nieco zdedila alebo mala, tak ti to znova posiela do cesty. 🙂

liv1
4. jún 2024

Nie je to cudzi majetok, je to majetok tvojej babky hoci si ju nepoznala. Je to vina neviem koho, ale tvoja urcite nie. Pravom a zakonom ti to patri. Takze vies co mas robit 😉

saraxyz
4. jún 2024

@gab toto si aj ja myslím.
Autorka, ber to, čo Ti je ponúknuté. A nechápem, prečo chcem niekomu niečo dávať (teda po dedičstve niečo prepisovať). Nauč sa prijímať

namornicka
4. jún 2024

Ber to tak, že život sa na teba teraz chce, po ťažkých rokoch, usmiat. Tak to akceptuj 😊 Urob to ako plánuje tvoja sestra- prídeš na dedicske, zdedis čo ti patrí a pôjdeš domov. Nebudeš užívať cudzí majetok, bude to už tvoj majetok, všetky vnučky ste v rovnakej situácii a bolo by hlúpe odmietnuť to. Pekne rovným dielom.

katka2602
5. jún 2024

Si mladá baba, ktorá si už prešla dosť vo svojom mladom veku. Neodmietaj nič, to načo máš nárok si pekne príjmi. Keby babka bola vtákom super vzťahu s inými tak by tie nehnuteľnosti dávno na nich prepisala. No nestalo sa, takže kto vie ako sa stretávali s nimi a ci vôbec sa stretávali. Chladnú hlavu a ber všetko čo ti patrí.

gianna
5. jún 2024

Na dedičskom pojednávaní by si notarke nemala platiť nič, však najskôr ona musí zistiť rozsah dedičstva a okruh dedičov a potom vydať rozhodnutie, z ktorého bude zrejme, kto čo zdedil a kto a koľko má platiť súdne poplatky a odmenu notarovi. Ak babka mala 3 byty v BA, je predpoklad, že mala aj nejake peňažné prostriedky na ucte, ktore budu tiež predmetom dedičského konania a z nich budeš môcť zaplatiť odmenu notára. Dedičstvo neodmietaj, máš naň zákonný nárok, nikoho o nič neoberas!

tmonika
18. jún 2024

Keby chcela napíše závet! O tom sa notár dozvie. Upovedomí všetkých. Ak závet nie je. Dievča. Prichádzaš ako dedič zo zákona! Prečo sa vzdať? Veď tvoj rodič bol jeho dieťaťom. Lebo ste sa nestretávali? Závetom možno poriešía. Ak neporiešila. Si dedičom. Nerozumiem tomu. Prečo radšej nemyslíš aj na seba veď aj ďalší prichádzajú do uvahy zo zákona. Ty nie si cudzia. Nie si pocestná. Si dedička po rodičovi. Nežilo by sa ti ľahšie ak sú aktíva, ktoré budete nadobúdať. Aj s notárom sa dá dohodnúť na splatení určite za dedičstvo. Zobuď sa prosím lebo tato situacia sa zrejme nezopakuje.

tmonika
18. jún 2024

Rozum mi to neberie.. prijmi to dedičstvo, dohodni sa na splatkach za d. konanie,ale prijmi to. Mas 19, súrodenci všetci ste mladymi ľuďmi. Pomože Vam to na štart do života. Máš možnosť a máš 8 € v peňaženke, dedíš tisice eur … skontaktuj sa s notarom komunikuj s nim o moznostiach sle nenechavaj druhym co patri zakonom vam.