Odkúpenie podielu na pozemku

12. okt 2023

Ahojte, chcem sa spýtať na situáciu, keď je na pozemku viac vlastníkov a my chceme odkúpiť podiel od jedného z nich. Musí sa tento vlastník prednostne pýtať spoluvlastníkov, či chcú tento podiel odkúpiť? Napriek tomu, že by sme ponúkli vyššiu sumu za pozemok? Je to niekde v zákone stanovené? Ďakujem za radu.

melanta
12. okt 2023

Majiteľ podielu je voči tebe rodina? Otec, brat? V takom prípade nie je povinný ponúknuť predaj svojho podielu ostatným spoluvlastníkom. Ak ste cudzí, tak vtedy majú predkupné právo ostatní spoluvlastníci, bez ohľadu na to, že ponúkaš vyššiu cenu.

tanyan
12. okt 2023

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...
§ 140
Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov.

autor
12. okt 2023

@tanyan
@melanta ďakujem za reakciu. Nie sme rodina s vlastníkmi. Len nás zaujímalo to právne riešenie v tomto prípade. Budeme čakať, ako sa dohodnú.

autor
19. okt 2023

@tanyan ahoj, chcem sa spýtať ako ďalej postupovať, ak jeden spoluvlastník nechce predať svoj podiel, ostatní chcú. Ten jeden však nechce ani odkúpiť ostatne podiely. V tomto prípade už môžu ostatní vlastníci predať svoje podiely iným osobám?

tanyan
19. okt 2023

V tom istom zákone sa v §142 píše:
Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd...
Ako laik tomu rozumiem tak, že treba dať návrh na súd.

autor
19. okt 2023

@tanyan je tu aj tato cesta?: že by nám to dali darovacou zmluvou a my ich vyplatíme mimo?

tanyan
19. okt 2023

Ja rozumiem zákonu tak, že predkupné právo platí pri prevode - bez ohľadu na to či je to predaj alebo darovanie.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanyan
19. okt 2023

@drahomirrra Tu je napríklad rozhodnutie ústavného súdu, kde bola darovacia zmluva vyhlásená za neplatnú práve kvôli §140.
https://www.ustavnysud.sk/ussr-intranet-portlet...
"Všeobecné súdy to zdôvodnili tým, že predkupné právo sa aplikuje na prevod, a to či už odplatný alebo neodplatný, pričom v prípade darovania ide o prevod neodplatný. Podľa krajského súdu ustanovenie § 140 Občianskeho zákonníka treba aplikovať na každý prevod spoluvlastníckeho podielu tak odplatný, ako aj bezodplatný. "

drahomirrra
19. okt 2023

@tanyan Zásadne nesúhlasím. ÚS sťažnosť zamietol ako nedôvodnú, pričom dôvodil, že výklad KS nevyžaduje zásah ÚS. Ja a drvivé gro kolegov súhlasíme s českým výkladom, oba sa ale považujú za správne a legitímne.

tanyan
19. okt 2023

@drahomirrra Je to logické aj ľudské, keďže pri darovaní nemá darujúci majetkový prospech.
Autorka však spomína "vyplatenie mimo" a toto je už iná situácia ako bezodplatné darovanie.

drahomirrra
19. okt 2023

@tanyan Áno, preto uvádzam, že to nie je kóšer 🙂
Môžeme však tiež polemizovať o úmysle spoluvlastníka, ktorý nechce predať, ale ani nechce uplatniť PP. Prečo potom blokuje ostatných spoluvlastníkov? To je tiež na debatu.
Za mňa štandardná cesta. Osloviť doporučeným listom spoluvlastníkov s návrhom na uplatnenie PP, počkať týždeň, dva. Následne klasický predaj KZ, pričom v zmluve uviesť, že PP nebolo uplatnené, a mať doručenky pre dôkaz. Následne si doriešiť vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na súde.

autor
19. okt 2023

@drahomirrra ďakujem za odpoveď.
@tanyan vec sa ma tak, že dotyčný nechce kúpiť ani predať, ale užíva celu parcelu vo svoj prospech, dokonca ma istú časť zahradenú, ostatní vlastníci sa tam nedostanú. Ale dane roky platia za všetko v rozsahu veľkosti vlastneného podielu (teda aj toho, ktorý nemôžu voľne navštíviť).

drahomirrra
19. okt 2023

Na súd, a to hneď, autorka.

autor
19. okt 2023

@drahomirrra Našla som celkom zrozumiteľný článok o postupe v prípade uplatnenia PP. https://uzitocna.pravda.sk/ako-vybavit/clanok/5...

autor
20. okt 2023

@drahomirrra Môžem sa spýtať na tú lehotu, ktorou možno vymedziť uplatnenie predkupného práva? Aká najkratšia môže byť táto lehota?