Odkúpenie bytov

zuzanka999
27. feb 2020

Dobrý deň mamičky, ženušky.. potrebovala by som poradiť. Už 6 rokov bývam v bytovke, v mestskom nájomnom byte. Pred tym ako sme tam šli bývať, museli sme zaplatiť dlh po neplatičoch 2000e, a museli sme si dať byť na vlastné naklady do nomálneho stavu. To všetko sme boli ochotný zaplatiť len preto, lebo nám bolo povedané, že byty sa budú čoskoro dať odkúpiť, kedže sa jedná o staré nájomné byty, ktoré už dávno mali ísť do odkúpenia. Po prešlo 6 rokov a stanovisko mesta sa zmenilo. Že byty sa odkúpiť nedajú lebo v bytovke sú súčasne aj bytové aj nebytové priestory. Čo už je takto veľa rokov, no zrazu sa to nedá. Viacerí susedia ale počuli úplne iné info, a do svojich bytov navrážali plno peňazí. Preto dnes spolu so susedou budeme obchádzať byty a žiadať podpisy, že chceme nové vyjadrenie od mesta a zároveň s nimi chcele navštíviť pána čo má tieto veci nastarosti, kedže s primátorom sa nam nepodarilo dohodnúť stretnutie. Chcem sa na to stretnutie dobre pripraviť, a mať dobré argumenty, ak pán z MU bude tvrdiť že sa to proste nedá. Veď všetko sa dá, ak sa chce. A preto prosím, či by mi niekto tuna nevedel v tomto pomôcť. Či nemáte s niečim podobným skúsenosti.. Ďakujem krásne a pekný den želam 🙂

martinka13
27. feb 2020

Máte nejaký písomný prísľub o odpredaji bytu?

mogaa
27. feb 2020

@zuzanka999 ono staré, nestaré -mesto nemá povinnosť predať nájomné byty a mohlo zmeniť aj stanovisko....možno by bolo dobré mesto ako vlastníka žiadať o preplatenie nákladov čo ste vrazili do bytov - keďže byty sú mesta....neviem čo myslíš tým nebytové priestory lebo v každom paneláku sú nebytové priestory - pivnice , spoločné priestory ako chodba.....Problém nebytových priestorov by mohol byť ak je v bytovke podnikateľský priestor - napr.predajňa , reštaurácia, kaviareň....

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@mogaa v bytovke sú kancelarie, kaderničky,kozmetičky a podobne

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@martinka13 Nie, a viem, to je problém..každému ale panie na úrade tvrdili, že odkúpiť sa bude dať.. no stále o rok,o dva a zrazu že vôbec

mogaa
27. feb 2020

@zuzanka999 no pokiaľ mesto prenajíma priestory v bytovke tak ju nemôže odpredať a ani ju neodpredá.....nemôže byť časť bytovky mesta a časť majiteťov bytov - taká budova by sa nedala ani poistiť a čokolvek by sa stalo - napr.by bolo treba opravovať strechu alebo potrebná revízia bleskozvodu, elektriky.... - všetko by bolo problém - veď kto by to potom platil? mesto? obyvatelia bytov? takže jedine sa dohodnúť s ostatnými nájomcami a tlačiť na mesto aby vám preplatili aspom náklady čo ste vložili do oprív bytov - opäť budete potrebovať doklady čo bolo robené a za akú sumu.....

milanm_
27. feb 2020

Brat ma nájomny byt v paneláku v ktorom su aj byty v OV, takže toto nemôže byť problém. Skôr by som to videl tak, že teraz sa politicky rieši to, že je málo nájomných bytov, takže mesta/obce/štát sa už nechce zbavovať bytov. Chce ich mať a ponúkať ľudom ako nájomne bývanie. Aj teraz ma toto väčšina strán pred voľbami vo svojich programoch. (aj, ked hovoria najmä o výstavbe).

eeffka
27. feb 2020

@zuzanka999 "nam bolo povedane" 🙈 no a teraz vam povedali , ze nie.

martinka13
27. feb 2020

No čo je psáno, to je dáno. Teraz vidím jedinu cestu v jednotnej žiadosti od všetkých nájomníkov. Aby to malo akú takú váhu. Bude to závisieť len od rozhodnutia mesta zrejme. Ale ak budú riadne tlaky, tak šanca je.

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@eeffka Informacie sa roznia, preto píšeme aj tu peticiu aby sa mesto k tomu vyjadrilo, ked nie nech povie presný dôvod prečo nie.. a neverím že sa niečo nedá, ak väčšina ludi bude naliehať. Pracovníčky na MU stale len slubovali, a tak si maldé rodiny brali byty do podnajmu aj keb museli vyplatiť veľké sumy - dlhy po neplatičoch s nádejou na odkúpenie, tak možno to bolo len zavádzahnie procovníčok...aby ludia pristúpili na to zaplatenie dlhov,ked mali vidinu že čoskoro si byt odkúpia

maciatkolulu
27. feb 2020

@zuzanka999 keď povedali, tak povedali, teraz hovoria iné, akože vyrážať peniaze na základe JPP na úrade? A teraz co? Ja som za to, aby sa nájomné byty neodpredavalai, je ich zúfalo malo a každý čaká, že za pár drobných si kúpi byť a pre tých co sú v núdzi potom nie je. Žiaľ, asi si nepomôžete

eeffka
27. feb 2020

@zuzanka999 nic v zlom, ale ty si vyplatila dlh za neplatica "len tak" bez papiera, bez zmluvy? Bez zmluvy o buducej zmluve? Niekedy ludom nerozumiem.

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@eeffka jasné že mam zmluvu

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@maciatkolulu to nie sú žiadne byty pre ľudí v núdzi.. platíme tuna dosť vysoký nájom, na to že byt ma 32m2

pieksamaki
27. feb 2020

@zuzanka999
A mate to na papieri....ze tam bol prislub ze vam ich umoznia odkupit spred 6 rokov?

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@pieksamaki nie veď píšem že pracovníčku uradu to vraveli všetkým, ale mesto sa pred už ani neviem koľkými rokmi vyjadrilo že nie(čo som sa dozvedela len nedavno).. ho napriek tomu uradničky stale davali ľudom nadej..

pieksamaki
27. feb 2020

@zuzanka999
Juj....no to je zle.....to mohla byt len domnienka zamestancov uradu....chapete....to je akoby mi banke zamestnanec povedal ,ze ja si myslim ze vam ten dlh banka odpusti ...( uvadzam ako priklad).a ja si na tom postavim plany co dalej....co nemam na papieri nie je dokaz.

To sa tazko bude pravne vymahat....ze vam niekto nieco slubil....skuste to prebrat s pravnikom....co by ste vedeli tak teraz v tej veci aky krok urobit

maciatkolulu
27. feb 2020

@zuzanka999 tak neplatiť, zoberte si hypo a kúpte väčší. Nemyslela som upne v núdzi, ale pointa nájomných bytov nie je v ich odpredaji.... A tobôž sa spoliehať na JPP a bezhlavo investovat

zuzanka999
autor
27. feb 2020

@maciatkolulu su to proste mestské byty ako boli kedysi všetky, aj moji rodičia si taký byť pred rokmi odkúpili za smiešny peniaz... tuna je problem ten že mesto z bytovky kde boli najomne byty spravilo z časti nebyové priestory... čiže ak by boli všetky opať bytové, nebol by žiaden problem

eeffka
28. feb 2020

@zuzanka999 moja kolegyna je v najomnom byte ale ma v zmluve ze si ho tak za 20rokov moze odkupit, teraz plati tak velky najom ( v mimokosickej dedine je ta bytovka), ze keby mala kus rozum tak za ten najom ma o 1izbu mensi byt ale v Kosiciach ( hypoteka+bezny naklad) + nepocitam kolko PHM prejazdi. Toz niektorym ludom nevysvetlis. Velke oci, najomne byty a ked som videla ten najom, by som sa im na to zvysoka vy...,

tomas97
27. júl 2021

Je správne, že mesto nechce odpredať byty. Veď ak chceš byt, kúp si inde byt. Prečo by malo mesto odpredať za "smiešny peniaz" byt? PRečo práve tebe? Ja tebe dám čo si dala do rekonštrukcie podľa súdneho znalca a ja ten byt odkúpim za"smiešny peniaz". Prečo by si práve ty alebo ktokoľvek mal byt ten, kto odkúpi byt? A zaujímalo by ma, aké "strašné" peniaze ste dali do bytu. Plavajúce podlahy sa do rekonštrukcie počítať nedajú, pretože to je vpodstate spotrebný material. ISto nikto nemenil elektrinu, radiatory, okná alebo bytové jadro. Že ti fakt nie je doslova kokot.o takto napísať. Ľudia za "smiešny" peniaz odkúpili a teraz sa tie isté byty predávajú za niekoľko násobne vyššie ceny.

tomas97
27. júl 2021

@zuzanka999 a ešte k tomu "nájmu" zdvihni riť, a choď do banky zober hypo a splácaj normálne byt ako každý normálny v dnešnej dobe a nečakaj, či ti mesto "odpredá" za "smiešny peniaz".
Alebo zober riť a bež inde bývať do väčšieho / menšieho / rovnakého za menej. Načo tam čakáš?
Ja by som tých, čo tie byty odpredali všetkých postavil k múru a odstrelil ako škodnú. Spôsobili absolútnu bytovú nedostupnosť pre mladých. Byty čo odkúpili za smiešne peniaze za možno pár desiatok tisíc dnes predávajú za milóny. Fakt nechápem toto.
To fakt ti nie je absolútne doslova kokot.e toto tu napísať? Mne je totiž aj za teba. Ja som na 2 izbový byt bral hypo 72 tisíc (+10% som mal akontáciu) a ešte minimálne 6 tisíc vyšla rekonštrukcia (sterky, jadro, podlahy ...) Tak čo tu ty píšeš, aké máš "drahé bývanie"?
Toto je skutočne drzosť ...

mirka646464
3. nov 2022

Dobrý deň,mám menší problém a chcem sa spýtať či niekto nemá alebo nemal niekedy v minulosti podobný problém...bývam už cca 30rokov v nájomnom byte ktorý by som chcela odkúpiť ale problém je že mám nejaký dlh (penále za predošlé nestíhanie platenia nájmu s dvovodu straty zamestnania)...ale nájomné už dlho platím pravidelne a poctivo dokonca každý rok mám preplatok akurát nemám na vyplatenie tých penalou...prosím vie mi niekto poradiť ako by som mohla byť odkúpiť od mesta s tým že by som mesačne samozrejme splácala nejakou menšou čiastkou ten dlh???ďakujem za každú radu veľmi pekne

pieksamaki
3. nov 2022

@mirka646464 to sa spytajte priamo na mestskom urade...to iba oni vedia povedat...prejavte zaujem o odkupenie