Odkedy sa ráta karanténa?

miriam_s
17. dec 2020

Ahojte, manžel je pozitívny, ale keďže v čase keď sa nakazil som bola pár dní s deťmi mimo. Čiže keď zistil že bol s pozitívnym, domov sme sa nevrátili. On je sám v karanténe. 9.12. keď zistil že bol s pozitívnym išiel na antigén ktorý bol ešte negatívny. Kolega ho nahlásil ako blízky kontakt keďže boli spolu a od 10.12. mal karanténu lebo čakal na PCR test. 15.12. mu hygiena dala termín na PCR test a 16. poobede mal pozitívny výsledok. Hygiena mu ráta karanténu 10dní od dňa testovania, no ja som mala informáciu že sa to ráta do dňa obdržania výsledku. Problémom je štedrý večer. Muž hovorí že keď 24.12. je posledný deň karantény tak domov prísť môžme na štedrú večeru. Ja ale neviem čo robiť, obávam sa aby ešte nebol infekčný. Keď som ja volala na ruvz povedali že ešte nemôžme, jemu ruvz v inom okrese povedalo že sa dá. Skúšala som to hľadať na stránke uvz ale nepodarilo sa mi to. Máte niekto presné aktuálne info kedy sa môžme vrátiť? Resp. ako dlho je reálne infekčný ? Ďakujem pekne.

alenka7777
17. dec 2020

15.12.2020 mu robili test. 24.12.2020 je posledný deň, čo má byť v karanténe.

miriam_s
autor
17. dec 2020

@alenka7777 áno ale otázka je či my môžme prísť už 24 kedy on ešte má posledný deň karantény

alenka7777
17. dec 2020

a prečo by ste nemohli? však on musí byť v karanténe, on nemôže vystrčiť nos z domu. karanténu neporuší. navyše to už bude posledný deň, vôbec by som sa s tým nestresovala a išla by som.

maca2017
17. dec 2020

@miriam_s Je mi ľúto ale až 25 - teho môžete prísť. Ak však nemá žiadne príznaky asi by som to za prísnych opatrení riskla...

angela85
17. dec 2020

Až 25 je koniec karantény. Prvý deň sa ráta až nasledujúci deň po testovaní. A karantena sa mu končí až vtedy až keď 3 dní má bezpriznakov. Ale aj tak minimalne do 25.

miriam_s
autor
17. dec 2020

@alenka7777 či nebude ešte infekčný. Mám chronické ochorenie a z hľadiska covidu som rizikový pacient. Keby som bola 100% zdravá asi to až tak neriešim

carmenuska
17. dec 2020

15.mal test a 10 dní odvtedy je do 25 .posledný deň karantény by mal byť 25.Nemala by si chodiť . Rodine mojej segry chytili deti príznaky na 11.den od svojho otca.... Je to na tebe,nik ti nemôže domov zakázať ist.

maca2017
17. dec 2020

@miriam_s Či je infekčny zisti jedine Ag testom. Ale ak nuecste 100% zdravá, tak riskovať netreba.

sanssa
17. dec 2020

@miriam_s ma nejake priznaky ci nie?

miriam_s
autor
17. dec 2020

@angela85 viem to niekde nájsť na ofic. stránke ? Lebo jemu to hygiena rata už od dna kedy bol testovaný čo som bola tiež prekvapená keďže som tiež vedela ako píšete tu že až od nasledujúceho dňa.

miriam_s
autor
17. dec 2020

@sanssa hovorí že včera, dnes bol trochu malatny, iné nespomínal nič

elizita
17. dec 2020

ono je to 10dni, ale len v pripade,ze posledne 3 dni nema priznaky.. cize ak nema priznaky a stretnete sa na 9.den, neobavala by som sa. Pripadne si spravte vianoce 25., jeden den hore dole

alenka7777
17. dec 2020

@miriam_s Citujem z certifikátu: "Počas obdobia 10 dní od vyšetrenia s pozitívnym výsledkom ....

miriam_s
autor
17. dec 2020

@alenka7777 áno ale to je dosť vágna formulácia pretože ktorý je prvý deň ? Deň vyšetrenia alebo deň obdržania výsledku ? Jedno ruvz hovorí že deň testu druhé ruvz že deň výsledku

miusa00
17. dec 2020

@miriam_s deň testu, v ten den mu odobrali vzorky, ktore vyhodnotili ako pozit...

alenka7777
17. dec 2020

@miriam_s a zalezi na tom? kto ta ako pride skontrolovat? ja som mala zhodou okolnosti tiez 15.12. pozitivny test. do 24.12. budem v karantene. moj manzel je astmatik, mam dve male deti. nikto odo mna zatial nic nechytil. priznaky mam uz tyzden. vobec by som sa na tvojom mieste nestresovala a uzila si vianoce doma.

alenka7777
17. dec 2020

@miriam_s a urcite sa to rada odo dna vysetrenia. ved predsa niekto caka na vysledok aj 6 dni.

miriam_s
autor
17. dec 2020

@alenka7777 ja som tiež astmatik a mám aj iné zdravotné problémy... Ak by ešte bol infekčný je to pre nás ohrozenie.

angela85
17. dec 2020

No to som si myslela aj ja že odo dňa odberu,lenže ja som bola na pcr a potom mi aj prišla sms kedy mi končí karantena a aj z epidemiologickeho keď mi volala tak som sa jej na to spýtala a aj ona mi povedala že sa to ráta až odo dňa po odbere

alenka7777
17. dec 2020

@miriam_s pozri sa, ja som sedela len doma na riti, bola som max. na nakupe potravin, a coronu som chytila. netusim kde. ked mas ochoriet, ochories. to, ci je infekcny, nezistis dlzkou karanteny.

angela85
17. dec 2020

A tiež sme boli v troch rodinách po jednom pozitívnom a nikto to od nás nechytil. ale počula som že niektorí tochytili aj po 11 dňoch alebo boli nakazeni vsetci

pininka1
17. dec 2020

Deviaty den, alebo desiaty den je podla mna to iste co sa tyka infekcnosti. Moja doktorka mi povedala ked som jej volala ze muz je pozitivny,ze na piaty den od kedy som s nim bola naposledy sa ukaze ci som to dostala alrbo nie a skor je aj zbytocne chodit na test. Ani mojmu nic nebolo, akurat nos mal zapchaty. Nemali sme ss kde izolovat, bol doma, spali sme v jednej posteli, ani ja a ani deti sme to nechytili. My smr zacali karantenu 4.12 rano ked mu oznamili ze je pozitiv a skoncili sme 14.12, pricom v piatok 12.12 som volala lekarke ze mam negstivny test a nemam priznaky. 15.12 v pondelok smr uz obaja boli v praci.

akvi
17. dec 2020

@miriam_s jasne, ze sa to rata odo dna testovania, nie od dna vysledku.. Su regiony, kde ti vysledok pride na druhy den a su take, kde az na 5 den. A predsa je podstatne to, kedy bola odobrata vzorka, nie kedy pipla sms. A ak nema ziadne priznaky, nemas sa co bat, bezpriznakovi vacsinou nie su ani infekcni, to som citala tusim na strankach nature, alebo podobnom vcelku doveryhodnom zdroji. Vacsina ludi je infekcna 5 dni. 9 dni bolo najviac, preto je 10 dnova karantena, uz to je do istoty. PCR-ko este moze ukazovat pozitivitu ale clovek uz infekcny nie je. Kamoska mala aj po mesiaci od prekonania pozitivny PCR. Ak by testovali zo stolice, tak este po 120 dnoch najdu stopy virusu..

panelacikova
17. dec 2020

ale veď prísť domov môžu.... akurát by bolo potom vhodné sa od iných cca 6-7 dní izolovať (pre istotu) a sledovať sa, či nemajú príznaky!!! plus, manžel by mal byť bezpríznakový aspoň 3 dni pred ich príchodom domov. aby nebol infekčný!
@miriam_s pre vás, pardon, myslela som pôvodne, že píše anonym 🙂

panelacikova
17. dec 2020

@miriam_s a pre informáciu úplnú.... karanténa sa počíta odo dňa výteru, a teda vo vašom prípade ako rátam, tak rátam, mi to vychádza až do 25.12. do konkrétnej hodiny, kedy bol 15.12. na výter, ak by som mala byť absolútne presná... 10 dní x 24 hodín.... ale karanténa/nekaranténa, manžel musí byť bez príznakov, aby ste mali istotu, že sa nenakazíte...

elistek13
17. dec 2020

Malo by sa to ratat odo dna kedy bol spraveny test, lebo aj ked cakas na vysledky uz si proste dom izolovany pre istotu. Treba si sledovat priznaky ak proste nebude mat uz ziadne tak si myslim, ze na vianoce mozete ist uz domov

natalienka12
17. dec 2020

@miriam_s Kazda choroba ma svoj priebeh a u kazdeho iny. Pravne je v karantene 10 dni odo dna pozitivneho testu ale infekcny moze byt aj mesiac alebo infekcny nemusi byt vobec. Ludske telo nie je stroj, ktory vie pocitat karantenu. Preco niekto nema ziadne priznaky a niekto je na umelej plucnej ventilacii? Preco niekto sa vylieci z rakoviny a niekto zomrie? Choroba sa neda predvidat.

majamat
17. dec 2020

@miriam_s ja mam chronicky kasel, uz 25r. rychlo sa zadychavam. a pocas covidu som ani moc nekaslala, az po tyzdni, ked sa mi rozbehol moj povodny kasel. neviem ako je to s covidom, ale ja nebyvam moc chora a nemala som vela priznakov, iba 10dni trvajuce teploty - striedavo zvysene s horuckami, ktore boli aj pred koncom - na 8-9den. tiez bolest svalov, velmi neprijemnu, samozrejme aj unava, malatnost, po tyzdni akoby mi neico sedelo na hrudniku ( toto ako rpiznak uvadza vacsina nakazenych priznakmi ), tiez strata cudhu a chuti. a mam aj nadvahu.
naopak mm byva viac nachladnuty a vobec to enchytil. dcera teraz chora nebyva,a le pred par rokmi mala niektore dost vyrazne odhchylky v imunitnom systeme. a nochorela. naopak tiez kamoska, chora nebyva, nema chronicky kasel a ta kaslala poriadne a aj dalsie kolegyne.
sestra tiez ma caste problemy s kaslom pocas infekcii. dlho sa doliecuje, ma astmu a tiez moc nekaslala. a tiez ma problemy s tlakom a aj nadvahu. dokonca mala prejavy asi aj kratsie ako ja a hlavne teplotu mala kratko. ja 10dni.

poznam pomerne dost ludi co prekonali covid a teda musim povedat, ze fakt sa dopredu neda moc odhadnut, kto ako bude reagovat.

samozrejme je fajn, ak ste mali moznost sa vyhnut kontatku. no ak by si sa niekedy nakazila, zostan v klude, nestresuj sa,a by ti to nezhorsovalo stav. fakt nieej iste, ze ak mas astmu, ze budes mat tazkosti.

co sa tyka infekcnosti, poznatky pribudaju a preto sa to meni. udajne je clovek infekcny 2 dni pred vypuknutim prejavovu a po asi 5dni. cize dokopy 7dni.

vams
17. dec 2020

@pininka1 chcem sa opýtať, pred tým ako ste šli do práce ste sa dali ešte pretestovať?

ninusa221
17. dec 2020

Nasi skoncili vcera karantenu tak som konecne prišla domov na vianoce večer mi spravila maminina kamaratka test a bola som negatívna 😃 ale veru nikde nešli 10 dni 😉😅