Ahojte,máte niekto skúsenosť pri odchode zo zahraničia?Čo všetko treba vybaviť pred návratom na slovensko a kde sa prihlásiť na slovensku pri návrate aj s deťmi?Ďakujem za pomoc
@lavender21 zo Švajčiarska a detí maju 3r.a 11r.Samozrejme že sa chcem zamestnať keď prídem na sr ale najskôr musím deťom školu, škôlku a všetko okolo.
@martinka321 jasné, chápem... 🙂 slovenské rodné listy majú? To budete určite potrebovať k zápisu. Skúsila by som si na internete zistiť kedy je zápis do škôlky, mal by byť niekedy teraz, do školy by bolo najlepšie zájsť asi osobne, keďže pôjde do vyššieho ročníka... V tomto osobnú skúsenosť nemám, sťahovala som sa s bábätkom. Úplne v prvom rade bude treba riešiť aj zdravotnú poisťovňu pre vás a deti. Idete aj s manželom? Ak áno, v ktorej krajine pracuje on?
@lavender21 ano slovenské rodné listy majú. Nie išli by sme bez manžela, on zostane vo Švajčiarsku, nie je slovák. Nevadí aj keby som obe deti išla prihlásiť až od septembra?Pretože sa budeme sťahovať až v júli tak vtedy asi nie je nikto v školách.
@martinka321, potom potrebuješ hlavne oficiálne povolenie od manžela, že sa môžete odsťahovať. Väčšie dieťa robilo rozdielove skúšky alebo ma len Švajčiarsku školu? Toto musíš vybaviť vopred, v júli už nevybavis vôbec nič.
@vroni áno to napíšeme splnomocnenie že si deti môžem zobrať a dáme potvrdiť notarovi. Ma len švajčiarsku školu.
ahoj ja som odisla zo svajcu minuly rok 🙂
@martinka321, tak na toto budeš musieť nájsť školu vopred. Od septembra nestačí. Niektoré školy ho v pohode zaradia do ďalšieho ročníka (ale je ich minimum), ale väčšina bude chcieť urobiť skúšky a zaradenie do rocnika. A súkromné školy sú zase iná kapitola (tie inojazycne)
@vroni ďakujem skúsim ísť skôr teda na sr aby som tu školu teda aspoň vybavila.
@kacenka151 a ake dokumenty si si brala všetky zo švajčiarska?Ďakujem
@martinka321 vsade chceli len potvrdenie z gemeide ze odchadzam🙂 ale vraciame sa naspat asi uz nastalo tento tyzden😂😂😂😂
@kacenka151 a potvrdenie zo zdravotnej poisťovne chceli tiež ze si sa odhlasila a aby si sa mohla na slovensku prihlásiť do zdravotnej?ak sa môžem spýtať prečo odchádzate zo švajčiarska?
@martinka321 nie len na poisťovni ten papier z gemeide 🙂 my sme odišli lebo sa nam mala narodila a vies jak to tam je. sama a 14 tt materska. tak sme sa rozhodli ist na rok domov. Teraz sa vraciame , muz uz je tam.
@kacenka151 ďakujem moc za rady😊To áno a tou materskou tu je to nič moc ,mne teda vadia aj iné veci😊
@martinka321 chapem, ale doma je to katastrofa . Rok sme vydržali a to nešlo ani o financie 🙂
@kacenka151 ja som zase žila vo viacerých krajinách kvôli manželovej práci a všade som si úplne v pohode zvykla ale keď sa vrátime opäť do švajčiarska sa tu necítim dobre a nemôžem si tu vždy zvyknúť.
@martinka321 to záleží od rôznych okolností... Z akej krajiny? Aké staré deti, ako je to u vás s prácou? Čo plánujete robiť po návrate na Slovensku (pracovať, rodičovská dovolenka, na úrade práce...)?