Ahojte, syn ma 5 rokov, od jeho 2 roku nezijem s jeho otcom, sudom mi bol prideleny do starostlivosti, s otcom sa stretava a maju dobry vztah, byvame od seba cca 300km, s terajsim partnerom mam rocneho syna, momentalne dostal dobru pracovnu ponuku v zahranici (Nemecko) a radi by sme vycestovali, kvoli lepsim podmienkam, viem ze to bude znamenat obmedzenie stretavania s otcom, ale chcem nejakym sposobom navrhnut kompenzaciu (napr.prazdniny, predlzene vikendy a sviatky by travil u neho, vozili by sme ho na polcestu, pripadne na dohodnute miesto, poskytli by sme izbu otcovi ak by chcel dojst na vikend...a pod) Nechce sa so mnou o tom ani bavit, chcem podat navrh na sud, viete mi poradit co k tomu potrebujem? Dakujem
@antuanet Ak aj pred sudom budes podobne argumentovat ako tu na fore aj s navrhovanym riesenim pre otca malo by to prejs. Dolezite je, aby si ukazala snahu o kompenzaciu a hlavne aby si presvedcila sudcu ze v ziadnom pripade nechces nad ramec nutnosti obmedzovat kontakt dietata s biologickym otcom.
@antuanet a priprav sa aj na navrh riesenia ze dieta budes za otcom vozit na vlastne naklady....
ako casto sa teraz vidavaju, aj ked ziju 300 km od seba? myslim ex a tvoj syn
@kaktusik007 vidavaju sa raz mesacne na 6 dni, spojili sme kvoli dialke dva vikendy(ja som navrhla na sude), ale aj keby zacal chodit do skoly by to neslo takto v tyzdni...a plus prazdniny polovicu a kazdy druhy rok sviatky...otec nesuhlasi s odchodom do zahranicia, on chcel povodne striedavu starostlivost a povedal ze na dalsom sude bude na nej trvat...najhorsie na tom je ze on nepracuje a nema ani navyky, malemu nedodrzuje ziaden rezim a nedava mu lieky na alergiu...stale dojde od neho rozbesneny a drzy, to ma velmi trapi, ale branit urcite nebudem ziadnemu stretavaniu, len by som bola rada keby otec pochopil ze sa snazim robit tak aby maly tym co menej trpel a nevnimal to ako zlo, je tazke sa s nim dohodnut...na prvy sud nedosiel a na druhom chcel striedavku, ale kolizna to samozrejme zamietla...ked som s nim zila maleho braval stale k rodicom a oni sa starali, teraz je velky uz s nim moze pracovat(robi fusky po dedine na stavbach, v lese a pod...na cierno samozrejme)...ale stale ta maminkovska starostlivost je na jeho mame...ona vari, upratuje, perie...atd, ziju v jednom dome, len schodisko je medzi nimi...aj preto som vtedy odisla, lebo som nevladala zit so svokrou...on sa mi vysmieval a vravel nech si idem...teraz sa bije do prs ze sa vie postarat o dieta...viem ze je na neho maly naviazany len keby sa spamatal sa sprava ako jesitny pubertak...viem ze nas nebude chciet pustit, ale bavit sa alebo dohodnut sa nechce...komunikuje len s malym...so mnou len cez maily alebo sms...
@antuanet : Túto problematiku upravuje § 35 zákona o rodine: "Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny ..... rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd." To znamená, že je potrebné podať na súd návrh na udelenie súhlasu k vycestovaniu maloletého do zahraničia namiesto druhého rodiča a na zmenu jeho obvyklého pobytu, ako aj na zmenu úpravy styku s otcom. Návrh je potrebné dôkladne odôvodniť, uviesť dôvody vysťahovania a okolnosti svedčiace o tom, že vysťahovnie bude v najlepšom záujme dieťaťa, najmä to, ako bude zabezpečená starostlivosť o dieťa v zahraničí, ako dôjde k realizácii styku s otcom a pod. K návrhu sa prikladajú rodné listy detí a ďalšie listiny, z ktorých možno usudzovať najmä na to, že bude zabezpečená starosltivosť o deti v zahranič, kde budú bývať, aký bude Váš príjem v zahraničí, kde budú navštevovať školu / škôlku, ako bude zabezpečená lekárska starostlivosť a pod.
@lilitela ahoj už je všetko fajn, časom pochopil že takto to bude najlepšie aj pre malého...teraz má syn 9rokov otec sám zvýšil výživné na 100€ berie si ho kedy má čas, vieme sa dohodnúť. K synovi pribudli 2surodenci a ja som sa vydala 🙃niekedy to čo sa zdá v živote ako najťažšie rozhodnutie je zároveň to najlepšie... držím všetkým palce nech nájdu svoje šťastie 🥰
@antuanet iba pevne nervy,myslim,ze to das,ak toto vsetko dokazes predlozit sudu,a nebudes sa stavat na zadne a budes akceptovat aj poziadavky druhej strany-neboj,to sa trasie same