Dobrý večer, potrebovala by som poradiť....mamina je od decembra 2020 na pandemickej pn -je teda stále zamestnanec.....v januári 2021 bohužiaľ ovdovela zistili sme, že od 9.2.2021 má nárok dôchodok....ako postupovať.....chce už ísť do dôchodku..pn jej ešte trvá....do práce sa už vrátit nechce.musí podať výpoveď v práci a až potom si môže podať žiadosť na starobný dôchodok?Keďže ovdovela má nárok aj na vdovský dôchodok?keď teraz poberá pn nebude musieť vrátiť pn keď jej spätne priznaju dôchodok?ako postupovať ďakujem
@tinkaaa o dochodok si podat moze a stale moze byt zamestnana (na pn). Dochodok ti priznaju aj spatne, teda odkedy splnila podmienku ist do dochodku. Ale to nieco trva; tak aby mala z coho zit. Vsak nech si zatial cerpa dovolenku (ak ma), poda ziadost a caka. Z prace len tak zo dna na den odist nemoze (ak sa nedohodne inak).
Aj o vdovsky nech si poda.
@viestta pise
@tinkaaa vyssie ze narok ma od 9.2. 2021, cize uz doch.vek dovrsila. Ziadost si moze podat uz aj teraz, kvoli tomu vypoved podavat nemusi (to sa asi pyta najma). Cize pn nech kludne taha ako moze, ked sa vrati, da vypoved z dovodu odchodu do dochodku (idealne v posledny mozny den). Tym padom jej vznikne narok na odchodne. Pokial viac byt v praci nechce, nech si docerpava dovolenku, pripadne znovu nech ide na pn.
Riesit urad prace by malo vyznam keby ju vyhodili tesne pred dochodkom.
Ahoj zenusky mam otazku kolko treba mat odrobenych rokov aby mal clovek narok na starobny dochodok ??? Ze pri sa to malo nejako menit po novom …