Odchod do Nemecka so školopovinným dieťaťom

krissy1
2. mar 2015

Ahojte,
neviem,ci sa niekde nachadza podobna diskusia,ak ano,vlozte sem prosim link,nech to tu nezatazujem novou temou.
A teraz o co ide:
s mm sme sa dohodli,ze odideme s 8-rocnou dcerou byvat za nim do nemecka.Prosim o radu,ak mate niekto skusenost,co vsetko musim po uradoch vybavit?Ako mam v Nemecku postupovat,kde a ako sa nahlasit , kde sa musim na SVK odhlasit?
Dceru planujeme nahlasit tam na skolu a na SVK bude chodit raz polrocne na preskusanie.
Za kazdu radu velmi pekne dakujem.

slnecnica174
2. mar 2015

Ahoj, najlepsie hodit toto, co si tu napisala do skupiny ,,Nemecko,,. Tam ti baby isto hned poradia 😉 Ja teda tiez byvam v Nemecku, ale jedine co sme robili, ze sme sa tu prihlasili k pobytu na ,, Bürgeramt,,.

kimina7
3. mar 2015

Odhlas sa zo zdravotnej poistovne an socialky a vypytaj eu tlacivo z oboch miest, asi si to v nemecku budu pytat, ak sa odhlasis z adresy, tak mzsis odovzdat obciansky inak ta pokutuju pri nahlaseni novej adresy, ak sa raz vratiy ;) skolu ns svk si nechajte ako korenovu, no robit skusky polrocne bude tazke, uciva sa mozu riadne lisit, pokladam to za zbytocne. Nahlas sa hned na urad prace aj socialku, dan.urad, ale asi sa musus nahlasit najprv v meste na pobyt, matrika. Mozno ajna policii, ale rovno z nemecja nemsm skusenost, ale inde asi takti a kontaktuj najblizsie skoly. Nie vsetky prijmu s otvorenou naruvou, ak nehovori nemecky. Mozno musi absolvovat pripravny rocnik. Nemcina je lahka, dieta sa asi nauci aj za 3 mesiace, tv pozerajte nemecky ;)

slnecnica174
4. mar 2015

@krissy1 Vidis ta zdravotka ma v rychlosti nenapadla ako sa tu pise. Ziaden EU formular ale od nas nepytali. K pobytu sa tu prihlasujes len na institucii, ktora sa vola ,,Bürgeramt,,. Potrebujes k tomu len pas a novu adresu v DE. Sozialversicherungsnummer+Steuernummer nam poslali automaticky, my sme ale obaja zacali hned pracovat. Neviem ako je to s tymi co pracu nemaju, ci im toto tiez poslu automaticky na zaklade prihlasenia sa k pobytu v DE, fakt neviem, a s uradmi prace tu skusenosti nemam. Co sa tyka tej skoly, ak sa raz pranujete vratit na SK a dcerka tam bude maturovat rozdielovky ano. Prvy rok by som ju ale nechala tak, aj ked by stratila jeden rocnik, nevadi. Ak sa neplanujete vratit rozdielovky su ako sa hore pise zbytocne. Z osobnej skusenosti musim povedat, ze dieta sa velmi rychlo nauci rec.

krissy1
autor
9. mar 2015

baby dakujem vam zatial za rady.
Ako to fungujr,ked chceme ist len na cas?Vlastne trvaly pobyt by som mala na slovensku.Tam len prechodny.Ked ysa chcem tam zamestnat potrebujem pas,alebo mozem aj s SVK obcianskym?
Dakujem
mam v tom riadny zmatok v hlave

slnecnica174
9. mar 2015

@krissy1 Pas som potrebovala len, ked som sa prihlasovala k pobytu. Obciansky som tu za tie roky este ani raz nevytiahla🙂 Ked sa chces zamestnat dolezity ako na SK je zivotopis, referencie od byvalych zamestnavatelov, pripadne diplom z univerzity, nejake certifikaty ak mas, nic ine odo mna nikto nepytal.

kimina7
9. mar 2015

Obciansky je doklad pre slovensko, nikde ho pytat nebudu. V zahr.pytaju bud pas alebo skor zdravotnu karticku