Čaute, chcel by som spýtať, som zamestnaný na TPP fulltime na Slovensku, do akej hodnoty sa mi oplatí podpísať papier na NČZD, teda do akej hodnoty sa mi oplatí mesačné aplikovanie NČZD?
Pýtal som sa na to na finančnej správe mailom a vraj ak je mesačný základ dane (nie hrubá mzda) do 1 686,33 €. Základ dane sa počíta ak to chápem správne z príkladu, ktorý mi uviedli, ako hrubá mzda mínus povinné poistné a odvody (13,4%, snáď je to takto vždy) teda tá hranica pre mesačnú hrubú mzdu (nie základ dane) je podľa mojich výpočtov približne 1942,26 € (pre túto hodnotu vychádza tá hranica základu dane).
Pýtal som sa aj na ich infolinke predtým ale tam mi zas povedali, že ak je moja mesačná hrubá mzda do 3100 alebo 3200 € tak nejako teda celkovo okolo 38 000€ ročne, tak sa to oplatí podpísať. Teda si protirečia, ale viac verím tej mailovej odpovedi, v ktorej som sa odkazoval aj na toto.
Ja som hrubou mzdou v intervale 2000 - 3000 € mesačne. Vo firme mi nevedia povedať, lebo asi nemá tá osoba prístup k mojim údajom a nechcel som jej to hovoriť nech niečo neporuším.
Ako to teda je aj z Vašich skúseností?
Ďakujem za odpovede
@tehloman ahoj, neviem či myslíš konkrétne toto, ale skúsim. Pre rok 2022 je výška základu dane daňovníka suma 20 235,97 € Ak budeš mať základ dane za rok 2022 do tejto sumy, tak sa oplatí aj mesačné uplatňovanie NČZD. Ak bude suma vyššia, NČZD sa kráti, a pri mesačnom uplatňovaní by mohol vzniknúť nedoplatok.
Základ dane vypočítaš ako hrubá mzda - úhrn povinného poistného (čiže zaplatené odvody na ZP a SP)
Ďakujem za rýchle reakcie.
Áno, presne ako píše @petamich a @lenicka298, ide mi o ten nedoplatok, ktorý by tam vznikol ak by som si uplatňoval to mesačné NČZD. To je dôvod, ktorý mi písali aj z tej finančnej správy, prečo by som to nemal uplatňovať ak je ten základ dane vyšší ako 1686 € mesačne (ročne 20 235€).
Ak je ten ročný základ vyšší ako 20 235€ tak sa NČZD vypočíta ako 9 495,49 - 0.25 * ročný základ dane. V mojom prípade je to už menej ako 4 511,43 € čo je 12 * mesačná hodnota 381,61 € a teda by som mal nedoplatok. Tomuto nedoplatku sa chcem vyhnúť 🙂.
Chápem správne, že pri mesačnom uplatňovaní sa dáva dole vždy suma 381,61 € bez ohľadu na výšku platu a podobne?
Sú povinné poistné a odvody vždy 13.4 % alebo sa to tiež líši od výšky platu nejako?
Len pre zaujímavosť, keď vznikne ten nedoplatok tak by mi ho potom strhli zo mzdy alebo ako sa to rieši?
@lucka_ke Neradis spravne, lebo asi nevies co je milionarska dan, tak si to dostuduj. My v praci kazdy rok podpisujeme, ze si neuplatnujeme NCZD lebo nemame na nu narok a to znamena, ze komplet celu mzdu mame zdanenu.
@tehloman Ak mas mzdu pohyblivu medzi 2000-3000 brutto, tak si to neuplatnuj, pri rocnom zuctovani ti eventualne vznikne preplatok, ak by si bol napriklad dlhsie PN v danom roku.
@tehloman ano, za rok 2022 je suma NČZD 4 579,26 €. Takže mesačne 381,61€ pri akejkoľvek výške mzdy. Odvody do ZP a SP sú pevne dane, a výška sa nemení.
Pri vzniknutom nedoplatku sa to rieši v ročnom zúčtovaní tak, že sa ti to stiahne z výplaty. Ak by si si robil daňové priznanie sám, tak nedoplatok zaplatíš priamo ty.
Ja osobne to riešim s každým zamestnancom, komu sa to oplatí, a komu radšej nie.
Ja mam tiez vyssi prijem a neuplatnujem si mesacne, iba v rocnom zuctovani, mal by si nedoplatky.
Ďakujem za informácie a rady 🙂. V práci som sa informoval o tom tlačive a to vyhlásenie k NČZD znova vypíšem ale tentokrát nezaškrtnem to okienko, ktoré sa odkazuje na "§ 11 ods. 2 písm. a) zákona".
To tlačivo je teda vždy nutné k ročnému zúčtovaniu a to zaškrtávacie okienko je na mesačné uplatňovanie? Alebo ak by som to tlačivo ani neodovzdal tak si neuplatním ani pri ročnom (asi prípad @natalienka12)?
@tehloman Vsak pri nastupe do prace das, ze si neuplatnujes NCZD (my v praci este aj zvlast podpiseme suhlas) a ked poziadas o rocne zuctovanie zamestnavatela (mozes, nemusis, lebo aj sam si mozes dat DP) tak automaticky ti to prepocitaju.
Ja som už nastúpil, ale najprv som to podpísal a potom som písal tej osobe, čo to rieši, že si to teda chcem uplatniť len ročnou formou a tá mi povedala, že to mám znova vyplniť a odovzdať, ale tentokrát nemám zaškrtnúť v tom formulári okienko, ktoré sa odkazuje na "§ 11 ods. 2 písm. a) zákona" (viď obrázok).
Toto je to tlačivo http://www.financnasprava.sk//_img/pfsedit/Doku... .
@tehloman to nevadi, ak ti to aj jeden mesiac uplatnili, dalej si neuplatnujem a pri rocnom zuctovani uvidis, ci bude preplatok alebo nedoplatok, preplatok vzdy potesi nie?
Je to len pár dní, takže neviem či sa to stihlo uplatniť 🙂. Áno, takto presne chcem, aby mi nevznikol ten nedoplatok. Teda to tlačivo je len k ročnému ak tam nedám ten krížik a bude to v poriadku, áno?
nechápem otázku - nezdaniteľnú časť si uplatníš buď mesačne alebo ročne pri ročnom zúčtovaní dane, oplatí sa vždy, či chceš platiť daň keď nemusíš? ak uplatníš mesačne ostane ti viac vo výplate, ak ročne tak mesačne dostaneš menej ale po ročnom zúčtovaní ti časť zaplatenej dane vrátia