OČR - vojak

mizu89
8. sep 2023

Chcem sa spýtať koľko ocr môže čerpať vojak ak je dieťa často choré.mozu sa rodičia aj striedať pri čerpaní ocr?čiže keď dieťa ochorie na ocr ostane matka,potom ked zase ochorie dieťa na ocr ostane otec,potom zase ostane matka,potom otec....môže vojak čerpať aj takto ocr že za rok zoberie napr. 5x po 10 dni ocr na dieťa?
Alebo vojak má nárok na ocr len 1x za rok na 10dní?
Bola by som rada keby sa mi k tomuto vyjadril rodič - vojak.
Ďakujem

mikitilik29
8. sep 2023

@mizu89 Podľa mňa by si to mal zistiť tvoj partner ako to oni majú určené v ich interných predpisoch, keďže je vojak.

ibrunova
8. sep 2023

Nech si pozrie, ako to majú napísané v zákone.napríklad policajtii majú 9 dní, vojaci neviem.

mizu89
autor
8. sep 2023

@mikitilik29 on mi vraví že len raz za rok 10 dní.no chcela som sa popýtať aj iných že či je to tak.lebo ja som nastúpila do práce v pondelok po RD(síce som vo výpovednej dobe keďže sa firma ruší) a dieťa týždeň v škôlke a už sople.no nechce sa mi hneď ísť na ocr.
Chcem tak veľa aby si aj môj muž zobral ocr na dieťa.furt som to riešila ja pri prvom a keď som bola doma s druhým tak to zase nemusel riešiť.

ovaaa
9. sep 2023

@mizu89 Ty neveríš svojmu mužovi? Veď si dostala od neho odpoveď..

pininka1
9. sep 2023

Môže 10 dní, u nás ostával stále muž, lebo vojakom to na rozdiel od iných nestíhajú, čiže nemá menšiu výplatu keď je na ocrke. Ale zase samozrejme ze ju nemá neobmedzenú. Môj muž tam kde robil roky nebol na pnke ani na OCR, našťastie naše deti boli málo choré, ale aj tak veliteľ mal reči, kým nezačali mat aj ostatní deti a chodiť na OCR. Majú na to tiež právo.

ibrunova
9. sep 2023

@mizu89 raz za rok 10 dní je blbosť.

simca06022011
9. sep 2023

@mizu89 nemýli si to a priepustkami? To ako keď mame choré dieťa, má ísť do.domova alebo kam? Limit koľko dní do roka nie je. Je limit na počet dní vyplácania davky ...čiže kľudne ocino môže tiež.ist na OCR a starať sa o svoje dieťa... ak by mi tvrdil ze nie, chcem to vidieť na papieri, na základe čoho.. A tiež ako si predstavuje starostlivosť ak teda ty tiež máš prácu.

patta89
9. sep 2023

Manzel vojak si moze vziat maximalne 10+5 dni (najviac 15 dni), nemoze si ich vziat viac v roku...nemusi si ich vziat naraz, moze aj 5 dni a potom zvysok neskor....ale v kalendarnom roku nemoze presiahnut 15 dni

patta89
9. sep 2023

@simca06022011 ak sa do toho nerozumies, tak autorku nezavadzaj...vojaci maju limit, nemoze si vziat viac ako 15 dni, bohuzial

simca06022011
9. sep 2023

@patta89 ok môže byť, napísala som ze ak áno, chcela by som vidieť na základe coho a ako teda budeme riešiť choroby. Lebo.teda každý rodič vie, ze 15 dní je na rok malo, aj 30dni ak teda rátame 2 rodičov pri malom dieťati... Už sa nedivím keď žena vojaka nepracuje. Vôbec.

patta89
9. sep 2023

@simca06022011 vidis, taketo je riziko toho povolania....musi si to vyriesit inak, jednoducho dlhsou ocr ako 15 dni to neporiesi

monikabull
9. sep 2023

@mizu89 ja som vojačka, máme dokopy 15dní očr. Môžeme si ich počas roka čerpať podľa potreby - 3 dni, 5 dní,......Ale dokopy iba tých 15... Tvoj muž si môže zobrať očr na vaše dieťa, ale aj na teba, keď budeš chorá, ale pozor- musíte byť v spoločnej domácnosti, to znamená, že musíte mať rovnaký trvalý pobyt. Takže nie, 5x 10 dní (50dní) určite nemáme, za celý rok iba 15dní, ktoré si môžeme rozkúskovať🙂...Ale ešte máme 6 dní služobného voľna na seba a 6 dní služobného voľna "doprovod k lekárovi"...Tu ale zas platí tá spoločná domácnosť. Keď máte dieťa časti choré, môžete sa striedať. Muž zoberie 5 dní, potom ty 5 a tak....

mizu89
autor
9. sep 2023

@patta89 no super.takze na ocr chodí len matka a muž vojak pracuje.alebo matka nepracuje vôbec.no to ste ma nepotešili.lebo poznám to že nie v každej práci vám vyhovejú s ocr.dieta je často choré tak dovi dopo.
Je to pekná hlúposť u vojska že len 10+5 do roka.s jeho platom to nespraví nič keďže vojaci zarábajú královsky ale s mojím platom to bude zase almužná skrz ocr.
Tiež máte muža vojaka ale vy tiež pracujete na MOSR?

patta89
9. sep 2023

@mizu89 ja pracujem v tej oblasti, takze viem co to obnasa...je to tak, bohuzial...tiez mam dieta, ale ked maly ochorel, sme sa prestriedali s muzom, resp. muz mal homeoffice

mamina7070
9. sep 2023

@mizu89 prave preto ze s jeho platim to nic nespravi je to obmedzene😉

patta89
9. sep 2023

@monikabull iba opravim, moze si vziat 7 dni na seba a 7 dni "doprovod k lekarovi"

mizu89
autor
9. sep 2023

@monikabull ďakujem.a ako to potom riešite ak pracuju obaja u vojska a dieťa často choré.
Starý rodičia ešte pracujú.
Mňa dosť nahnevalo dieťa ešte len týždeň v škôlke a už choré.dufala som že keďže bolo aj pred tým choré dieťa čo podostaval od staršieho tak že si hádam vybuduje nejakú imunitu a nebude tak často choré.len aby to nebol opak že ešte horšie.😔

monikabull
9. sep 2023

@patta89 Áno áno, ďakujem za opravu, je to 7+7...👍 Ja ich chvalabohu 🙏 skoro vôbec nevyužívam, tak som sa o jeden deň kopla 🤭.....

monikabull
9. sep 2023

@mizu89 my sme presne, ako píšeš- dvaja vojaci a keď si už vyčerpáme na malého s mužom očr, tak si berieme dovolenku, poprípade to ešte "zaplátame" s tými služobnými voľnami, ale to je už zložitejšie. Máme nápomocnú ešte moju svokru, ale ja jej nedávam choré soplavé dieťa, aby aj ona ochorela. Mojich rodičov mám 100km od nás. Takže takto to riešime my🙂.

zmrzlinka2021
9. sep 2023

@mizu89 zaplatiť si opatrovateľku. Deň-dva ostaneš ty, potom sa bude starať ona. Napr v mnohých krajinách ocr ani neexistuje, resp je to pár dní do roka, alebo riešiš dovolenkou.

mizu89
autor
9. sep 2023

@monikabull no muž si naplánuje na celý rok dovolenku rovno vtedy keď majú deti v škole prázdniny.ja toľko dovolenky nemám.mam len 25 a to by mne nevydalo na všetky školské prázdniny.svokra je už na dôchodku ale je cca 100 km od nás ale jej by som deti nedala ani keby neviem čo.kolko krát išiel chlapec na prázdniny "zdravý" a prišiel odtiaľ chorý.raz som jej dala chlapca na cca 4 dní aby sa doliečil lebo mne ocr skončila a dieťaťu bolo malo10 dní no tak mi ho doniesla ešte horšieho.takze zase som musela ísť na ocr.takze na svokru sa nespolieham

monikabull
9. sep 2023

@mizu89 veď my sa s mužom v kuse smejeme, hlavne, keď je obdobie výcvikov, že dáme malého do mraziaka😄......Ono, v našom zamestnaní sme proste len "kusovky", čísla v tabuľke....Nikoho nezaujíma, že máš doma choré dieťa, že pomoc je 100km od teba, že si veľakrát nemáš ako poradiť..... Úlohy sú vydané a my ich musíme plniť....My sa zo zákona, ako dvaja vojaci- rodičia striedame, čo sa týka výcvikov a služieb, ale v očiach niektorých sme vy*ebávači a tak....Pritom chodíme všade, kde treba, len na striedačku...Naše zamestnanie je také- " "bezemočné"....Tak keď bude tvoj muž v situácii, že ty ho budeš potrebovať doma a budú ho potrebovať aj v práci, veľakrát budeš ty sklamaná, že bude fakt musieť ísť na ten výcvik, alebo nejaké dôležité zamestnanie... Taký je život vojaka😐.... Skúste dieťaťu dávať trochu viac vitamínov, chodiť veľa von, športovať s ním, nech má imunitu....My to robíme tak. Držím päste, nech ste zdravučkí🍀❤️

mizu89
autor
9. sep 2023

@monikabull s tým menším som stále chodila na prechádzky .koľko krát schytal kašeľ od brata keďže to doniesol zo školy.
A imunita asi na bode mrazu.
Toto poznám od muža tie vaše výcviky,misie....
Není to zase Boh vie čo ale hlavne že plat ide.a nie malý.vssk prečo sa vojaci držia zubami nechtami u vojska.cest výnimkám čo nemajú na to nervy tak idú do civilu.len to má hnevá že môj muž iba robota- domov a ja aby som sa starala o chlapcov.ci variť,riešiť choroby, zápisy a napomenutia v škole,učiť sa so starším.a teraz do toho ešte ja ocr čo som ešte len týždeň v práci po RD 🤦....mne ide hlava prasknúť a môj muž príde s hlavou cistou.da doma kávu,cigaretu,wc,a telefón.😡 a žena rieš veci okolo detí.

monikabull
9. sep 2023

@mizu89 to ma veľmi mrzí, že to tak u vás doma funguje 😟. U nás je to tak, že my robíme všetko pekne pol na pol, automaticky.....Prídeme z roboty a fungujeme, čo treba...Ja upratujem, periem....a muž sa venuje malému- domáce úlohy. Potom striedačka- muž rieši domácnosť a ja večer napríklad sprchujem malého, chystám mu oblečenie do školy, ukladám ho na spánok...My tým, že sme na striedačku vkuse preč (služby, výcviky a pod.) sa musíme vedieť zastúpiť vo všetkom....Ja muža v mužských veciach a on mňa vo všetkých ženských...Ja jemu zas pomáham cez víkendy s prácou okolo domu...Keď treba, tak hádžem aj štrk do miešačky (momentálne sme robili plot a ideme na zámkovú dlažbu 🙂), takže u nás moc neriešime mužské a ženské práce🙂. V podstate, ako aj v robote....Tam sme tiež všetci na "jednej lodi".... až na ženy na štábe v kancelárii, ale to nie je môj prípad....🙂 Tak svojho muža motivuj, aby ti viac pomáhal....Aby to bolo z jeho strany samozrejmosťou....Inak ťa časom j*bne ...😄 Prepáč, za výraz, ale inak to neviem vystihnúť.... Určite to pochopí, keď sa o tom úprimne porozprávate❤️😊....