OČR v ochrannej lehote

29. feb 2024

Ahojte. Potrebovala by som radu. Neviem, ako mám postupovať. Mamičku mám v terminálnom štádiu. Ja som od zajtra nezamestnaná. V mobilnom hospici nám poradili, aby som si dala na maminu OČR. Som v ochrannej lehote. Teraz otázka. Kam ju poslat? Mám ísť aj na úrad prace? Dakujem

alenah31
29. feb 2024

v tomto prípade budeš mať nárok na dlhodobú OČR. Treba, aby ti OČR vystavili v zariadení kde mamu máte - v deň keď bude prepustená domov. Ošetrovné pri OČR bude vyplácané 30 dní - po tom si podáš o predĺženie - prehodnotia - uznajú ďalších 30 dní. Takto vieš byť doma 90 dní. Pri bežnej OČR by si mala nárok na platené ošetrovné len 14 dní. Pokiaľ od zajtra pôjdeš na OČR - na ÚP sa neregistruješ. Pokiaľ mama je stále v hospici - nemôžeš mať OČR - až odo dňa čo bude doma. Takže potom: registrácia na ÚP - v OL žiadať o OČR - doručíš ju na naskenovanú ÚP a originál vypísaný a potvrdený - na sociálnu poisťovňu. Prajem veľa síl🍀
Prečítaj si toto:
https://f0abd53db6.clvaw-cdnwnd.com/e59a66ec82e...

autor
29. feb 2024

@alenah31 Dakujem pekne ❤️ Mamina nieje v hospici, využívame mobilný hospic. Starám sa o ňu ja.

alenah31
29. feb 2024

aha - ona už doma je. Tak potom to riešte hneď. Len si zistite splnenie podmienky pre dlhodobú OČR - je tam uvedené: min. 5 dní hospitalizácie a následná nutná starostlivosť. Držte sa❤