OČR pre 10 ročného z druhého stupňa

gormant
24. okt 2020

Priateľka, mam takú dilemu. Mam syna ktorí musí byť doma od pondelka z dôvodu nariadenia uzavretia 2 stupňa zs. Je piatak a ma 10 rokov.

Znamená to ze na neho môžem využiť pandemicku OCR? Podľa toho čo vidím na socpoist.sk áno, ale viac ludi keď mi to potvrdí, budem radšej.

Nejde o to ci zvládne sám alebo nie. Ide o stránku poskytnutia príspevku OCR

Ďakujem Vám.

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
24. okt 2020

@gormant áno, dá sa to, dovtedy, kým dieťa nemá 11 rokov, teda do dna pred 11. narodeninami. Je to na stránke sociálnej poisťovne. Ani potvrdenie od lekára nepotrebuješ, žiada sa priamo cez akýsi formulár. Ja to nevyužívam, tak neviem presnem, ako sa to vypisuje.

zuzap33
24. okt 2020

@gormant preto otvorili prvý stupeň, aby rodičia nemohli čerpať OCR 😏. Druhý stupeň už nemá nárok.

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hettinka
24. okt 2020

@zuzap33
@november1111 Dievčatá, na dieťa do 11 rokov, takže aj na piataka pri uzatvorení školského zariadenia sa pandemická OČR vzťahuje.
"Rodičia: Kedy máte nárok na OČR
V prípade detí, ktoré sú školopovinné, t. j. sú žiakmi škôl, rodič už nemôže (od septembra 2020) svojvoľne nechať dieťa doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. (Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl, t. j. uzatvorenia týchto častí škôl, od 1. 9. 2020 nanovo upravilo rozhodnutie ministra školstva.) Nárok na pandemické OČR preto majú iba tie oprávnené osoby, ktoré sa starajú o deti do 11 rokov (do 18 rokov pri deťoch s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktorých trieda bola uzatvorená"

Podrobne všetko je tu:
https://www.socpoist.sk/ako-poziadat-o-jednotli...

hettinka
24. okt 2020

@november1111 postup je taký, že doma zostáva len dieťa, ktoré je "blízky kontakt" rodiča a ak počas karantény za celých 10 dní dieťa nemá žiadne príznaky (ani soplík, hnačku, vracanie, opuch, vyrážku, covidove prsty...), považuje sa za neinfekčné a vracia sa do škôlky spravidla bez testu. Pokiaľ by príznaky objavili, malo by sa testovať aj takéto malé dieťa a až keby ono bolo pozitívne, zostáva doma cela trieda a aj pani učiteľky a postup sa opakuje. Pani učitelky by šli na testy asi.

pink_lady
24. okt 2020

do 11. rokov, alebo do 18., ak je dieta ZTP

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gormant
autor
24. okt 2020

Ďakujem krásne za odpovede. Takze tak ako som predpokladal. OCR možno ešte využiť pre moje 10 ročne dieťa I keď je na 2 stupni ZŠ.

sante81
24. okt 2020

@gormant môj ma 11 a bude doma sám, čo mám robiť?? Nič. Pracovať a ponáhľať sa domov.

janinah
24. okt 2020

@sante81 a variť po večeroch /ja skoro ráno/ a nechať mu plnú chladničku....zvládnu to deti,nie sú už bábetká,len ich treba poučiť a motivovať....

hettinka
24. okt 2020

@janinah aspoň budú samostatnejšie.

fatimuska
25. okt 2020

@zuzap33 volala som na SP a ak dieťa nemá ešte 11 a ak aj je na druhom stupni, tak nárok na OCR je

denoo
25. okt 2020

Ahojte. Neviete ako je to s pan OCR, ked mi 3 rocne dieta nar 1.12.2017 nezobrali do skolky, manzelka ide do prace, ja ako szco sa musim starat o dieta, mozem ist na pandem ocr ? V clankoch sa pise ze ano, ale na socialke mi nevedela povedat ci ano alebo nie. Maju v tom gulas vraj sami nevedia :(

denoo
26. okt 2020

@denoo tak mi volali zo socialnej poistovne ze narok na ocr je, len kazdy mesiac cestne prehlasenie. Dieta nemoze byt skolkar. Nevadi ani to ze manzelka este pobera rodicovsky prispevok.