Priateľka, mam takú dilemu. Mam syna ktorí musí byť doma od pondelka z dôvodu nariadenia uzavretia 2 stupňa zs. Je piatak a ma 10 rokov.
Znamená to ze na neho môžem využiť pandemicku OCR? Podľa toho čo vidím na socpoist.sk áno, ale viac ludi keď mi to potvrdí, budem radšej.
Nejde o to ci zvládne sám alebo nie. Ide o stránku poskytnutia príspevku OCR
Ďakujem Vám.
@zuzap33
@november1111 Dievčatá, na dieťa do 11 rokov, takže aj na piataka pri uzatvorení školského zariadenia sa pandemická OČR vzťahuje.
"Rodičia: Kedy máte nárok na OČR
V prípade detí, ktoré sú školopovinné, t. j. sú žiakmi škôl, rodič už nemôže (od septembra 2020) svojvoľne nechať dieťa doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. (Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl, t. j. uzatvorenia týchto častí škôl, od 1. 9. 2020 nanovo upravilo rozhodnutie ministra školstva.) Nárok na pandemické OČR preto majú iba tie oprávnené osoby, ktoré sa starajú o deti do 11 rokov (do 18 rokov pri deťoch s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ktorých trieda bola uzatvorená"
Podrobne všetko je tu:
https://www.socpoist.sk/ako-poziadat-o-jednotli...
@november1111 postup je taký, že doma zostáva len dieťa, ktoré je "blízky kontakt" rodiča a ak počas karantény za celých 10 dní dieťa nemá žiadne príznaky (ani soplík, hnačku, vracanie, opuch, vyrážku, covidove prsty...), považuje sa za neinfekčné a vracia sa do škôlky spravidla bez testu. Pokiaľ by príznaky objavili, malo by sa testovať aj takéto malé dieťa a až keby ono bolo pozitívne, zostáva doma cela trieda a aj pani učiteľky a postup sa opakuje. Pani učitelky by šli na testy asi.
do 11. rokov, alebo do 18., ak je dieta ZTP
Ďakujem krásne za odpovede. Takze tak ako som predpokladal. OCR možno ešte využiť pre moje 10 ročne dieťa I keď je na 2 stupni ZŠ.
Ahojte. Neviete ako je to s pan OCR, ked mi 3 rocne dieta nar 1.12.2017 nezobrali do skolky, manzelka ide do prace, ja ako szco sa musim starat o dieta, mozem ist na pandem ocr ? V clankoch sa pise ze ano, ale na socialke mi nevedela povedat ci ano alebo nie. Maju v tom gulas vraj sami nevedia :(