OČR po pôrode

iva235
22. jan 2023

Ahojte žienky. V lete mám termín pôrodu, kvôli ktorému si chce moja mamina vybrať dovolenku aby mi pomohla. Ja som jej navrhla vybrať si radšej OČR, pretože ku mne nejde oddychovať ale reálne sa starať o mňa aj vnúčatá. Prosím, vy, čo máte skúsenosti, vzťahuje sa OČR aj na takéto prípady? Je zamenstnávateľ povinný OČR udeliť? (mamina pracuje na pošte). Ďakujem za odpovede 🙂

nafka0483
22. jan 2023

@iva235 OCR neudeluje zamestnavatel, vypisuje ju lekar.
Ak tvoj lekar zhodnoti, ze si v stave, ze nie si schopna postarat sa o seba, ze mas nejaku diagnozu, tak moze vypisat pribuznym OCR.

Ale bezne to po porode lekar nevypise, ak nebudes mat velke problemy.

iv007
22. jan 2023

Porod ani tehotenstvo nie je diagnoza,takze neviem co by ti lekar napisal do takej OCRky.To by potom kazda babka takto vypomahala dceram po porode.Manzel nemoze ostat doma na otcovskej tie 2 tyzdne a pomahat?

loginexistuje
22. jan 2023

manzel moze ist na dva tyzdne na otcovsku, babka nema dovod dostat OCR moze si vziat dovolenku

zuzanockamt
22. jan 2023

@iva235 Určite jej nikto OČR z tohto dôvodu nevypíše.

sasa1310
22. jan 2023

@iva235 trvalo mi to pár sekúnd, aby som zistila, že očr je celodenná starostlivosť o CHORÉHO člena rodiny

iva235
autor
22. jan 2023

dakujem vam za odpovede 🙂

ljzozv
22. jan 2023

Baby ale lekár môže vypísať ocr na staršie dieťa, ktoré nemôže zostať samé doma, keď sa maminka nemôže oňho starať, lebo pôjde do nemocnice. Aj pre otca sa takto vypisuje. Ale len na čas strávený v pôrodnici predpokladám.

iv007
22. jan 2023

@ljzozv a naco by si otec kazil vyplatu OCRkou ked ma 2 tyzdne platenu otcovsku dovolenku?

iva235
autor
22. jan 2023

@ljzozv toto mi ani nenapadlo, dakujem 🙂

lilinka88
22. jan 2023

@iv007 napr na to,že na dobu, keď je žena v nemocnici si zoberie očr so starším dieťaťom a otcovske si nechá až na dni, keď sú že a a bábätko doma. Mimo toho, to čo napísala @ljzozv sa doteraz bežne robilo, keďže otcovska dovolenka nebola.

ljzozv
22. jan 2023

@iv007 otcovska dovolenka je len od 1.novembra 2022. A tu sa jedná o maminku, tak tá si asi otcovsku dovolenku aj tak nemôže zobrať. 🤷‍♀️