OČR na škôlkara

16. jún 2023

Dievčatá,škôlka bude cez leto zatvorená,nemám možnosť dať ho do inej.V soc.poistovni mi povedali,že ak zriaďovateľ nariadi zavretie škôlky na toto obdobie mám nárok poberať očr,ale treba im potvrdenie o zavretí.A viete mi poradiť kde ho zoženiem,na mestskom úrade alebo v škôlke asi nie,keďže tam fyzicky nikto nebude.

alenah31
16. jún 2023

zriaďovateľom je obec/mesto - potvrdenie ti dajú tam. Inak vie ti ho dať aj riaditeľka už teraz - veď nariadenie od zriaďovateľa už musí ona mať - tieto veci sa riešia dopredu.

autor
16. jún 2023

@alenah31 ďakujem.A áno,riešim to dopredu myslím adekvátne,nie až v priebehu leta

slavkadi
17. jún 2023

To by si sociálna poisťovňa mala sama pýtať od zriadovatela. Vy to nemusíte doklady.

autor
19. jún 2023

@slavkadi no pani na sociálnej mi práveže povedala,že to si mám doložiť k žiadosti.

autor
23. jún 2023

Ešte mi dievčatá poraďte,co predkladám zamestnávateľovi pri nástupe na OČR,do koľkých dní,keď fyzicky to tlačivo mať nebudem,na soc.mi povedali,že online tlačivo a poslať na sociálku mailom a na konci mesiaca vyznačiť počet dní,kedy bolo dieťa doma.Ako zamestnávateľovi preukazem,že som na OČR?

slavkadi
23. jún 2023

Pri podávaní žiadostí online sa dá uložiť PDF žiadosti. Ale zamestnávateľ si vie pozrieť v online pobočke socialky v registri zamestnancov, ze ste na očr. Takže stačí oznámiť nech si pozrie.

autor
23. jún 2023

@slavkadi ďakujem

mamina7070
23. jún 2023

ale skus sa aspon prestriedat s otcom dietata plus cerpaj dovolenku lebo ak budes dva mesiace doma zamestnavatel moze zistit ze ta ani nepotrebuje

autor
24. jún 2023

@mamina7070 dovolenku by som rada,ale tú máme odporučené necerpat,keď to tak mam nazvať,dovolenku si u nás čerpaju prednostne nadriadení a starší kolegovia,leto už je plné,teraz ak o ňu žiadam mi ju nikto nedá,max 2-3 dni,cez Vianoce to isté.Mam plno ešte starej dovolenky,každý rok mi prepadne.2 mesiace predsa škôlka nie je zatvorená.Pretoze nemám možnosť dovolenky,musím to skúsiť takto.V auguste sa normálne chodí do škôlky.Otec sa nezaujíma,dovolenku kvôli dieťaťu si on brat nebude,okrem toho žije inde.Iba som potrebovala poradiť čo a ako žiadosť.Ja nejdem zneužívať štát,pracujem 20r,marodila som raz rizikové tehotenstvo,ocr som tiež takto nemala.Ano,zamestnávateľ v tom prípade zistí,že ma nepotrebuje,keďže na Slovensku všetci vrátane veľa matiek majú takéto zmýšľanie,radšej s vyplazeným jazykom a nechať deti doma celé týždne samé,aj keď by mali na výber,tak ďakujem.Ako zaujímavosť,neuznali mi jedno pcko keď som bola na 3 hodiny u lekára a mas na ne nárok 7x do roka,tak v tom prípade ako to mám riešiť?Nemala som napr.v poriadku ani výplatu,milión nadčasov.Takehoto zamestnávateľa mi teda ľúto nie je,ja firme neskodim tým,že mám dieťa a nastala situácia,keď mi je prednejsie ono.Keby som nemusela,tu ocrku nevybavujem.

poopsie
24. jún 2023

Tak chod za zamestnávateľom ukáž mu zákonník práce, niekde je uvedené, že osoba starajúca sa o maloleté dieťa je pri rozdeľovaní letnej dovolenky uprednostnená, žiadne že vrchnosť a starší..

slavkadi
24. jún 2023

Autorka - Ohľadne neuznanej priepustky či nadčasov sa kľudne obráť na inšpektorát práce. Staru dovolenku si musíš vyčerpať do konca tohto roka, inak ti prepadne.

mamina7070
24. jún 2023

ja nehovorim ze zneuzivas stat ale zamestnavatel zneuziva teda a ty sa nechas a namiesto dovolenky co mas 100% nahradu mzdy ti prepdne a ty mas 50% ocr
tam logika chyba a zamestnavatel ti musi umoznit cerpanie
a raz v roku ti ma umoznit cerpanie min v rozsahu dvoch tyzdnov

doda3103
27. jún 2023

Vyplnit tlačivo na nete keďže je to pandemicka Ocr,nakoľko zriaďovateľ teda mesto/obec zavreli škôlku ale nezabudni na konci mesiaca poslať papier od kedy do kedy si bola na Ocr. Žiadny papier nepotrebuješ zo škôlky to má pani so sociálnym zavolať sama a spýtať sa či je zatvorená škôlka. Očividne si to chcela zjednodušiť.

lilinka88
27. jún 2023

@doda3103 nie, nie je povinná si to pýtať sama. Neviem si predstaviť ako by hľadala rôzne škôlky zo Slovenska a kontaktovala,aby jej poslali nejaké potvrdenie. Nehovoriac o Tom,že keď je škôlka zatvorená, nikto jej to tam nedvihne ani nebude reagovať na mail. Škôlky zasielajú do SP zoznamy neprítomných žiakov, kde si môže pracovník SP overiť neprítomnosť dieťaťa, nie je to však potvrdenie o tom,že škôlka bola zatvorena

doda3103
27. jún 2023

@lilinka88 áno ale to je pri klasickej ocr ktoru vypíše lekár. Keď je škôlka zatvorené cez leto zriaďovateľ je mesto alebo obec nie škôlka. A to čo si napísala čo si myslíš že BA bude volať do Prešova?! Stále je krízová situácia a máš nárok na pandemicka Ocr. Aj keď máš obyčajnú Ocr od lekára berú ju ako pandemicku (viem to keď bol manžel s malou doma keď bola chorá) pani zo sociálky mi to povedala že stále sa to tak berie. A že keď cez leto si mám len vypísať sama tlačivo q ona si zavolá a zistí či zriaďovateľ ( u mňa obec) zatvorilo škôlku. Treba si overiť fakty ja ich mám overené a nepíšem len tak

lilinka88
27. jún 2023

Ja ich mám tiež overené a áno, ak napr zamestnanec z Prešova pracuje pod firmou, ktora má sídlo v BA, tak áno,musela by si pracovníčka z BA volať do škôlky v Prešove. Môžeme sa na to pozerať aj tak,že nie jedna si chce uľahčiť prácu,ale že iba je naopak proklientska. Každá minca má dve strany. A myslím si,že doložiť potvrdenie zo škôlky alebo aspoň printscreen zo stránky škôlky je to najmenej

autor
21. júl 2023

No baby,pre upresnenie,dnes mi zas volali z poisťovne,že treba im to potvrdenie.Co mi na mestskom úrade povedali,že mi ho nedajú,nič také nevydávaju a v škôlke riaditeľka mi tiež povedala,že mi nič také nepotvrdí.Tak čo v tomto prípade.

slavkadi
23. júl 2023

@autorka, tak pýtaj od riaditeľky kópiu Rozhodnutia zriadovatela o zatvorení škôlky. To musí mať. Nám to posielali aj zo školy, keď bola zavretá skola. Aj keď nám to nebolo treba, lebo sociálka si to sama overovala u zriadovatela a nikdy toto rozhodnutie od nás nepýtali. Alebo nemáte to vyvesené aj na webe škôlky?

lilinka88
23. júl 2023

My máme na webe škôlky oznam ako budú všetky škôlky v meste počas leta fungovať, je to ako PDF dokument, je tam aj pečiatka mesta a podpis zodpovedného.

slavkadi
23. júl 2023

U nás aj mesto ako zriaďovateľ má na svojom webe rozpis kedy je ktorá škôlka zatvorená.

autor
26. júl 2023

@lilinka88
@slavkadi u nás nič také, pýtala som to už pred letom aj teraz už 2x, hľadala na weboch, inak by som sa tu neradila.

autor
26. júl 2023

@slavkadi problém je,že riaditeľka ma 2x odbila,že mi to proste nedá,že som si mala v predstihu vyriešiť náhradnú škôlku.

autor
26. júl 2023

@mamina7070 dovolenka sa u nás nahlasuje vopred a max na týždeň,tebe dajú v práci mesiac?Mám týždeň.Zvysok ocr. Predmetom diskusie nie je,prečo nemám dovolenku.Sakra ženské,tu žiadna diskusia nie je bez bočných blbych poznámok mimo temy