OČR na otca

marry321
25. okt 2023

Dobry deň, chcem poprosit o radu.
Mám nárok na OČR otca ( invalidného dôchodcu )
v prípade, že matka poberá na neho opatrovateľský príspevok?
Ďakujem .

melanta
25. okt 2023

Veď je v opatere matky, matka dostáva zaplatené za to, že ho opatruje.

marry321
autor
25. okt 2023

@melanta to ano, ale zabudla som , ze obidvaja rodicia su dochodci. Matka momentalne ma tiez zdravotne problemy, preto ta otazka.

marry321
autor
25. okt 2023

@melanta
OČR na matku je tiež komplikované, na základe informacii.

melanta
25. okt 2023

@marry321 je úplne jedno, že obaja sú dôchodcovia. Mama dostáva opatrovateľský príspevok za to, že otca opatruje. Čiže nemôžeš aj ty za neho poberať OČR. OČR na mamu je komplikované, pretože v čase kedy poberá opatrovateľský príspevok sa stará o niekoho a teda nie je možné aby sa niekto staral o ňu.

melanta
25. okt 2023

@marry321 mama ak má zdravotné problémy, nech zváži poberanie opatrovateľského príspevku.

mogaa
25. okt 2023

@marry321na otca nemôžeš, lebo ho opatruje mama a za celý mesiac má zaplatený opatrovateľský....teoreticky môžeš čerpať na mamu, ale ona musí nahlásiť na UP že je chorá a teda za tie dni nedostane opatrovateľský na otca.....

gabrielachochulka
25. okt 2023

@mogaa prosim vas, kde najdem tieto konkretne informacie, tiez sa ma to tyka

mogaa
26. okt 2023

@gabrielachochulka no na tieto informácie sa treba spýtať na UP tej pani pod ktorou je vedený daný človek na príspevok na opatrovanie......presne vysvetlí kedy a za akých podmienok je možné na daného človeka čerpať OČR ak je tam aj opatrovateľský príspevok.......ten sa kráti aj za pobyt ak je daný človek hospitalizovaný v nemocnici....ak sa raz daný človek nemôže o toho človeka starať, nemôže dostať ani za to obdobie zaplatenú opateru....