OČR na dieťa pri novom zamestnaní

chalkmarker
27. sep 2021

Ahojte, niekolko mesiacov som v novom zamestnani. Predtym som bola evidovana na urade prace. Dieta je chore a potrebujem s nim zostat doma. Mam narok na Ocr ci nie? Dakujem za odpovede.

janinah
27. sep 2021

áno

alenah31
28. sep 2021

@chalkmarker áno máš, výška ošetrovného bude vypočítaná z predpokladaného príjmu.

natalienka12
28. sep 2021

Nárok máš, ale ako zareaguje zamestnávateľ, je už na ňom. Nikto nemá rád, keď mu zamestnankyňa ide hneď na OČR, potom sa nečudujme, že ženy s deťmi nikto nechce zamestnať. Ak ale chorobu dieťaťa naozaj nevieš inak vyriešiť, tak choď.

katkaajurko
5. okt 2021

@natalienka12 píše, že niekoľko mesiacov je v novom zamestnaní a ide prvý krát na OČR, je absurdné, aby nejaký slušný zamestnávateľ s tým mal problém. Choroby tu sú, sme ľudia - a každý zamestnávateľ má mať prácu naplánovanú tak-aby v takýchto situáciách sa vedeli kolegovia krátkodobo zastúpiť a nie mať deadline tak -že sa nepočíta s tým, že človek s dieťaťom - ale aj bez, niekedy môže vypadnúť. Je načase trochu sa mentálne posunúť aj tu u nás na Svk. A toto je mimochodom aj trestné - nesmie sa prihliadať na to - či žena/muž má malé deti alebo nie a bude vypadávať. Ja napríklad mám mladé bezdetné kolegyne a jedna bola 3 týždne chorá v lete, druhá teraz.