OČR na dieťa, aj keď má iné bydlisko

erizika96
12. mar 2019

Dobrý deň chcem sa spýtať že keď ja a moja malá ma iné trvalé bydlisko ako otec môže si na mňa alebo na malu zobrať OČR. Ďakujem za vaše odpovede.

alenah31
12. mar 2019

@erizika96 vy ste manželia? Na dieťa môže, rovnaký trvalý pobyt nie je podmienkou.

renat04
12. mar 2019

Vidis, mna by trebars zaujimalo, ci aj v pripade ak nie su rodicia zobrati, si moze otec uplatniti narok na cerpanie ocr na dieta. Staci aj je zapisany napriklad v rodnom liste, alebo podla coho sa to potom riesi?

fokuska
12. mar 2019

@renat04 Ved otec je otcom bez ohladu na to, ci si vzal matku dietata za manzelku alebo nie. Pokojne moze byt aj rozvedeny.
Pre ucely splnenia naroku na OCR sa skuma vztah otec-dieta (teda ci je to jeho dieta) a nikoho netrapi ci je zosobaseny, slobodny, rozvedeny, vdovec...

Okrem toho, deti sa zamestnavatelovi hlasia, napr. aj pre potreby danoveho bonusu a pod.

alenah31
12. mar 2019

@renat04 mňa to zaujíma preto, lebo ona sa pýta či si môže vziať očr aj na ňu - áno môže - ak sú manželia, preto tá otázka. Čo sa týka dieťaťa - tam je vzťah rodičovský čiže to je jasné - môže.

erizika96
autor
12. mar 2019

Dakujem za radu lebo ked som sa pytala doktora malej tak nevedel. A ked som sa to spytala tiem mojej obvodnej tak sa na mna divala ako keby som sa jej pytala neviem co. Podla mna by to mali vediet aj doktori?

veronikaszabova
12. mar 2019

@erizika96 na dieta moze, na teba nie

lavender21
12. mar 2019

@erizika96 môj manžel má iný trvalý pobyt ako ja a deti. Mal OČR najprv na dieťa a potom na mňa. Veď tam sa zadáva len rodné číslo, adresa trvalého pobytu sa nepíše, ani to nikto podľa mňa neskúma... Ani mi to nenapadlo riešiť...

veronikaszabova
12. mar 2019

@lavender21 ona nema manzela, ale priatela.
Tym padom si na nu nemoze uplatnit OČR

lavender21
12. mar 2019

@veronikaszabova ona písala o otcovi dieťaťa, ale nikde nešpecifikovala či je jej manžel, alebo priateľ. Ak je priateľ, tak máš pravdu, na ňu nemôže mať OČR.