Dobrý deň chcela by som sa opýtať cele leto máme zatvorenu prevádzku a nemám dostatok dovolenky. Je možné prvé dva týždne ísť na očr s jedným dieťaťom a ďalšie dva s druhým ? Ďakujem
To vieš od dnes?
https://socpoist.sk/news/osetrovne-cez-prazdnin...
Ošetrovné cez prázdniny počas uzatvorenia materských škôl: Rodičia majú nárok na dávku v prípade, ak je zariadenie uzatvorené rozhodnutím príslušných orgánov
Ten isty rodic nie. Nárok na ošetrovné má poistenec v rozsahu najviac 14 kalendárnych dní (nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká iba raz a jednému poistencovi). To znamená, že rodič si môže uplatniť nárok na ošetrovné na dieťa z vyššie uvedeného dôvodu uplatniť počas jedného uzatvorenia škôlky (počas prázdnin) iba raz. V prípade zamestnanca je okrem osobnej a celodennej starostlivosti podmienkou nároku na ošetrovné aj nedosahovanie príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ za obdobie trvania dôvodu na poskytovanie ošetrovného.
Cele znenie:
https://www.socpoist.sk/news/osetrovne-cez-praz...
A nemáš pri kom deti nechať ?
Z akého dôvodu zatvoril zamestnávateľ v lete prevádzku? Ak nemá pre zamestnancov prácu, ide o prekážky na strane zamestnávateľa, ostávate doma s náhradou mzdy. Samozrejme môže nariadiť čerpanie dovolenky, musí tak urobiť vopred, nie zo na deň. Zvyšok ste doma s náhradou mzdy.
@cookie29 Ak im zamestnávateľ zatvoril prevádzku, tak je to prekážka na strane zamestnávateľa a mal by im dať náhradu mzdy...
Napriek tomu, ak sú deti v škôlke a tá je zatvorená, tak sa dá využiť tento typ očr - celodenná starostlivosť (škôlka a zamestnávateľ to musia potvrdiť).
Ale technicky vzaté je to využívanie (zneužívanie) systému zamestnávateľom.
@tanyan veď práve preto nerozumiem otázke. Buď je prekážka na strane zamestnávateľa a v tom prípade nevidím dôvod na OČR alebo je zatvorená škôlka a tam nevidím dôvod prečo by sme my občania mali platiť… predpokladám že škôlka to neoznámila včera … čiže bolo dosť času nájsť riešenie …
Už by tieto hlúpe zákony navadzajúce na zneuzivanie mali porušiť.
Chcem sa opýtať ,tú ocr pre zatvorenie škôl ,to bude platené normálne ocr a k tomu 150 eur ? Či ako to je ?
Autorka asi myslí, že majú zavreté predškolské/školské zariadenie. Ja mám tiež možnosť dať dieťa iba k jednej babke, plus my rodičia, tak som prihlásila dcérku do troch táborov, čím som tri týždne vykryla. Nakoniec ani nebude treba, zostala som na rizikovom 😱 netreba hneď hľadať za všetkým zneužitie systému. @autorka skús si popozerať tábory
@petronela1985 ha zneužívanie systému to teda nie je, prečo to nevyužit ked má na to nárok, v práci to využili u nás všetky mamičky...
@najzienka no a ešte 333 eur🙃😉
Pokiaľ sú chudata choré....skóre uzdravenie