Nerada zakladám novú diskusiu ale neviem z existujúcich narýchlo nájsť to čo potrebujem
Mojej mamine tento rok vznikol nárok na dôchodok dovršením veku.... ešte stále je zamestnaná a aj naďalej chce byť ale prekonala teraz covid spolu 90 ročnou babkou s ktorou žije v jednej domácnosti. Mamine práve končí pandemická PN a od budúceho týždňa požiada o OČR na babku (nie pandemickú nakoľko im už 10 dňová karanténa uplynula)
Zamestnávateľ ju upozornil, že na OČR s babkou môže byť len 10 dní inak jej prestanú platiť odvody (neviem či len do SP alebo aj aj)
Moja otázka? to si ich má potom platiť mamina sama alebo ako to je? Nejako sa mi to nezdá.... Neviem či sa babka za 10 dní postaví na nohy (teraz zostala ležiaca, nevie sa sama ani najesť ani dôjsť na wc) predtým behala sama tak dúfame, že po prekonaní kovidu sa ešte za pár týždňov dá dokopy.
ďakujem za akúkoľvek radu
@katka708 informovať sa môžeš na SP....10dní má nárok na platenú OČR potom na neplatenú.......to obdobie neplatenej OČR je samozrejme zarátané ako odrobené roky, ale keďže v tom období neplatí odvody, tak to obdobie jej zníži priemerný mzdový bod zo rok.....to nie je neplatené bvolno kedy si musí platiť minimálne zdravotku , na neplatenej OČR neplatí nič žiadne odvody, ale presne ti to vysvetlia na SP
@katka708 oprava, neplatená OČR sa jej nezaratáva do odrobených rokov ale ani ona neplaí odvody...
https://www.socpoist.sk/31/361s?prm2=62763&swor...
Pripadne kde sa v mene maminy spýtať? Na soc.poistovni?