Ochranná lehota tehotnej

ninkaam
7. sep 2022

Ahojte, prosím vás nikde sa neviem poriadne docitat čo znamená táto ochranná lehota. Ak mi končí zmluva 30.11. a dolozim zamestnavatelovi potvrdenie o tehotenstve, čo to znamená pre mňa? Iba to, že mi nezaniká nemocenské poistenie? Týka sa to aj zdravotného poistenia, alebo sa už strácam? Ďakujem za odpoveď 🙂

melanta
7. sep 2022

Ochranná lehota znamená, že ak si otehotnela počas pracovného pomeru a následne budeš nezamestnaná, budeš mať nárok na tehotenské aj materské. Aj na platenú PN pokým nepôjdeš na materskú. S poistením to nemá nič. Ak ti skončí pracovný pomer, buď sa budeš evidovať na úrade práce a bude za teba platiť zdravotné poistenie štát, alebo si ho budeš platiť sama (cca 80 eur mesačne). Zamestnávateľovi tehotenstvo oznamovať povinná nie si. Treba tak ale urobiť, ak máš náročnú prácu nevhodnú pre tehotné a chceš do skončenia pracovného pomeru preradiť na inú prácu.

ninkaam
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ninkaam
autor
8. sep 2022

@melanta ďakujem 🙂 a ešte hlúpa otázka... Podľa čoho viem, že zamestnávateľ odovzdal svojej účtovníčke toto oznámenie a skutočne mi bude platiť ochranná lehota?