Ochranná lehota, tehotenstvo a výpoveď

evelina0918279
7. nov 2021

Ahojte stala sa my taká vec. Že my zamestnavatel dal výpoveď. Ono to bolo tak se som počas pracovnej doby zistila že som tehotna. Tak som to oznámila zamestnávateľovy a pracovala pokiaľ sa dalo. No potom som šla na marodku keďže nastali nejaké komplikácie. Na Marodke som bola dva mesiace, potom my povedali že je všetko v poriadku a môžem pracovať. Keďže sa ma už zamestnavatel pýtal kedy nastupim a ja som bola v poriadku tak som zrušila marodku s tym ze od 1. Novembra nastúpim. No nenastupila som preto že my povedal že ma plný stav. A dal my výpoveď. Je to v poriadku môže to urobiť?

loginexistuje
7. nov 2021

@evelina0918279 kedy si k nemu nastupila ? nie si nahodu v skusobnej dobe ? oznamila si tehotenstvo pisomne ? vies to preukazat ?

evelina0918279
autor
7. nov 2021

@loginexistuje nastúpila som v máji a v júli som zistila že som tehotna v skúšobnej dobe nie som mám zmluvu.

loginexistuje
7. nov 2021

@evelina0918279 zmluvu mas aj pri skusobnej dobe a pozor skusobna doba sa predlzuje o dobu na ocr PN atd
a oznamila sintehotenstvo pisomne ?

evelina0918279
autor
7. nov 2021

@loginexistuje dávala som mu no povedal že netreba mu to a marodka neplatí tam mamdovod prečo som na marodke

loginexistuje
7. nov 2021

@evelina0918279 citas co pisem ? skus este raz precitat ja nekomentujemntvojunmarodkublen ti pisem ze o dobu na mariskensa ti predlzuje skusobna doba a ak si zakonnym sposobom neoznamila tehotenstvo hladi sa na teba ako netehotnu

ale najskor tipujem na rozviazanie pracovneho pomeru pocas skusobnej dobe (ved zakry osobne udaje a odfot a daj sem tu vypoved a da sa povedat viac

ivkazba
7. nov 2021

@evelina0918279 ale veď @loginexistuje nepíše nič proti tvoje PN. Píše, že ak si bola PN v skúšobnej dobe, tak skúšobná doba sa ti predlžuje o celú dobu PN.Takže ak si napr v skúšobnej dobe odišla na PN a ešte si na nej stále, tak ešte stále si v skúšobnej dobe. A čo sa týka oznámenia tehotenstva, nerieš čo ti povie zamestnávateľ. Mala si tehotenstvo oznámiť oficiálne, t.j. potvrdením od lekára alebo prefotením materskej knižky. Inak sa to neberie ako oznámenie tehotenstva. Ale aj napriek tomu, ak si stále v skúšobnej dobe, tak ukončiť s tebou pracovný pomer mohol.

kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 V skúšobnej dobe Vás môže zamestnávateľ prepustiť bez udania dôvodu. Je to v ZP (Zákonník práce). Ak ste nastúpili do práce, isto ste mali zmluvu na dobu určitú do nejakého termínu. A ak zostane žena na materskej a zrovna jej končí zmluva, zamestnávateľ nemusí takej zamestnankyni predĺžiť zmluvu. Toto sa neberie ako výpoveď (veľa zamestnankýň si to však myslí, lebo neovládajú ZP), ale len ako nepredĺženie zmluvy. Veď načo by zamestnávateľovi bola žena, ktorá má zmluvu na dobu určitú a je na MD. Tehotenstvo musí byť zamestnávateľovi písomne oznámené, inak Vás berie ako netehotnú. A áno, ako píše @loginexistuje, skúšobná doba sa predlžuje o prekážky v práci. Paragraf 45, ods. 2 ZP znie: "Ak zamestnanec počas dohodnutej skúšobnej doby neodpracoval pre prekážku v práci na jeho strane celú pracovnú zmenu, skúšobná doba sa predlžuje o jeden deň."

evelina0918279
autor
7. nov 2021

@kikus7 no on my pracovnú zmluvu predĺžil na ďalší rok a o tyzden nato my dal výpoveď

kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 "No nenastupila som preto že my povedal že ma plný stav. A dal my výpoveď." Tomuto nerozumiem. Tak on Vám predĺžil zmluvu, Vy ste mali nastúpiť a teda nenastúpili ste, lebo Vám medzitým ústne povedal, že má plno. A keďže ste nenastúpili, tak Vám dal výpoveď. Takto to mám chápať?

evelina0918279
autor
7. nov 2021

@kikus7 áno keď som bola na PN tak my predĺžil zmluvu. Keď som mala nastupit tak my povedal že my bude volať kedy sa môžem vrátiť lebo už ma plno tak som sedela doma a cakala kedy sa ozve nakoniec my povedal že mám výpoveď

kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 Vy ste nemali čakať. Mali ste zmluvu a podľa nej ste mali nastúpiť do práce. Zmluva, resp.to, čo je napísané. Predpokladám, že keďže ste nenastúpili do práce podľa zmluvy, bolo to brané ako porušenie pracovnej disciplíny, čo je na rozviazanie pracovného pomeru a teda výpoveď zo strany zamestnávateľa. Aspoň mi to z tohto vychádza. Možno sa tu ozve nejaký právnik. Kedy Vám volal? Koľko dní po dni nástupu? Čo uviedol do výpovede? Aký dôvod? Ak chcete, môžete aj súkromne mi napísať.. Nezabúdajte, že vždy všetko mať na papieri, prípadne v e-maili. Vždy si všetko dokladujte.

nelca0510
7. nov 2021

@evelina0918279 ale vy nemôžete len tak sedieť doma a neisť do práce.vsetko musíte mať na papieri,nie len tak povedané ústne po telefone

evelina0918279
autor
7. nov 2021

“Mala som nastupit 1 novembra v ten deň my povedal že my bude volať kedy môžem nastúpiť. No 4. Novembra my dal vypoved. Keďže som tehotna a moja chrbtica my robila problémy a ja som ledva chodila tak som sa dohodla s ním že v pondelok podpíšem výpoveď. Lebo cez vykendy nie je v práci. Tak až zajtra budem vidieť výpoved

kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 Tak to ste urobili chybu. Vy ste mali 1.11. nastúpiť do zamestnania (to bol sviatok, neviem, či aj cez sviatky robíte, vyzerá to, že áno). 4.11. Vám dal výpoveď, čiže mi z toho vychádza, ak ste mali robiť každý deň, že štyri dni ste nenastúpili do práce a to by znamenalo porušenie pracovnej disciplíny.
A ešte jedna vec. Výpoveď a dohoda o skončení pracovného pomeru sú dva odlišné dokumenty. Výpoveď Vám dá zamestnávateľ a napíše dôvod výpovede. Pri výpovedi Vy nič nepodpisujete. Ak máte zajtra niečo podpisovať, bude to zrejme Dohoda o skončení pracovného pomeru. Dohodu totiž podpisujú obe strany, čiže zamestnávateľ a Vy ako zamestnanec. To sa dohodujete.
Takže sama som zvedavá, či dostanete výpoveď alebo budete podpisovať dohodu.
Ako je písané vyššie, nikdy sa nespoliehať na ústnu dohodu. Len písomne, aby ste mali dôkazy.

To by chcelo už skôr právnika, čo ďalej, či sa v takomto prípade dá ešte niečo urobiť..

kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 Ale ak ste mali a máte zdravotné problémy, tak by ste nemohli vykonávať tú profesiu. Preradiť na inú profesiu Vás asi nechcel, resp.asi ani nemohol, či? Tú tehotnosť ste mali písomne oznámiť. Nie že on vraví, že to nepotrebuje. Potrebuje to. Nerozumiem, prečo povedal to, čo povedal... Trochu sa mi to nezdá.

evelina0918279
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikus7
7. nov 2021

@evelina0918279 Chápem. Hlavne sa nestresujte. Stres škodí Vám i dieťatku. Aj tak by ste asi kvôli chrbtici nemohli robiť. Uvidíte, čo zajtra. Nezabudnite, že ako nezamestnanej za Vás nik nebude odvázať odvody do zdravotnej poisťovne. Asi pôjdete aj o chvíľu na MD (materskú dovolenku), predpokladám..

nelca0510
8. nov 2021

@evelina0918279 nie,ani toto nie je dôvod.Mne je to ľúto, ale nikdy sa nespoliehajte v zamestnaní na ústnu dohodu. Vždy musí byť všetko na papieri. Toto už nie je škola,kde sa to dá uhrať ospravedlnenkou od lekára.