Ochranná lehota a úrad práce

daniela_p
9. jan 2022

Ahojte 🙂 niekde som čítala, že žena musí byť najmenej v 6 týždni tehotenstva, aby keď dostane výpoveď začala jej plynúť ochranná lehota a teda materská sa jej bude rátať z výplat. Mne zamestnávateľ musí dať výpoveď, pretože nemá už pre mňa prácu. Otázka teda je, treba mi to potiahnuť najmenej tých týždňov? (Momentálne som asi v 5, zajtra idem k doktorke, no musím ísť aj do práce oznámiť, že čo ďalej.) Je to teda pravda, že ak dostanem výpoveď napr. v 7 týždni a budem potom poberať dávku v nezamestnanosti, že materská sa mi bude rátať spätne podľa toho čo som zarobila? Máte niekto skúsenosti s takouto situáciou? Dúfam, že som to napísala jasne 😇😁 ďakujem krásne 🙂

olinaaaa
9. jan 2022

@daniela_p daj si marotku..si v ochranej lehote..ja som ju mala platenu super...

loginexistuje
9. jan 2022

od kedy pracujes ? mas 270 dni NP splnene?

daniela_p
autor
9. jan 2022

@olinaaaa som presťahovaná v novom meste, doktorku nepoznám, neviem či mi ju výpiše skôr asi nie … preto sa pýtam na iné, nie na marodku 🙂

daniela_p
autor
9. jan 2022

@loginexistuje áno mám pracujem 3 roky 🙂

mogaa
9. jan 2022

@daniela_p ak splníš podmienku 270dní NP tak ano budeš v ochrannej lehote lebo si otehotnela ešte počas PP

loginexistuje
9. jan 2022

@daniela_p ano si v ovhrannej lehote ale uprimne chod na PN aj zamestnavatelovi sa vyriesi problem aj tebe a pracovny pomer ti pobezi dalej aj dovolenka atd a na UP a podporu mozes ist po RD

mogaa
9. jan 2022

@daniela_p teda si v ochrannej lehote....teraz to môžeš poriešiť tak že skúsiš u lekárky PN a potom vyčerpáš podporu....

mogaa
9. jan 2022

@loginexistuje no neviem či ju nejaký gynekológ vypíše na PN na niekoľko mesiacov ak nemá žiadne ťažkosti

daniela_p
autor
9. jan 2022

@loginexistuje len sa bojím opýtať sa len tak či ma vypíše keďže ozaj som tam bola u nej raz a nepoznám ju tak :/ … viem, že tá PN by bolo najlepšie, len skôr asi nebude, preto si zisťujem, že čo teda ďalej .. a ďakujem 🙂

olinaaaa
9. jan 2022

@daniela_p tak marod sniecim.inym..tvrd lekarovi ze ti neni dobre...ze vravias stale a ze mas tazkosti..to ti uz musi dat marotku...ked.ti je.zle do prace nemozes

daniela_p
autor
9. jan 2022

A je teda jedno, v ktorom týždni som ? Automaticky sa na mna vzťahuje ochranná lehota ?

daniela_p
autor
9. jan 2022

@olinaaaa marodila som teraz tri mesiace kvôli migréne a chrbtici, ale už ma moje všeobecná nechcela nechať ďalej marodovat .. keď mi to ukončila ešte som nevedela, že som tehotná

olinaaaa
9. jan 2022

@daniela_p to nech ta netrapi..si tehotna a stoj si za svojim..tvrd ze ti je zlee..a hned zajtra chod na zenske a nech ti oni daju...ked povies ze vravias a ze ti zle marotku ti musi dat

olinaaaa
9. jan 2022

@daniela_p ja som teraz marodila mesiac.dva tyzdne som bola v praci a zas marodka...ked su problemy tak sa neboj

daniela_p
autor
9. jan 2022

@olinaaaa ako býva mi zle, ale zas nie až tak moc .. len ma trápi to, že tu výpoveď musím dostať .. čiže bud to alebo pn … a neviem ci viem tak klamať doktorke, že mi je tak moc zle aby ma vypísala 🙈

dejna_
9. jan 2022

@daniela_p ono ešte si len v 5 tt možno o dva týždne ti bude tak že nebudeš vládať ani dýchať 🙈 vlastná skúsenosť ...kľudne jej povedz že vracias a máš bolesti a prípadne že si strašne unavená a že tvoja práca je náročná a určite ti dá PN sa neboj ..môže byť náročná z hľadiska vyčerpanosti nemusí byť len fyzicky náročná

daniela_p
autor
9. jan 2022

@dejna_ zajtra teda uvidím, že čo a ako 🙈 hádam to dobre dopadne 🙏🏻

dejna_
9. jan 2022

@daniela_p držím palce.🍀

daniela_p
autor
9. jan 2022

@dejna_ ďakujem 🙂