Ochrana údajov

vevebono
14. feb 2024

Ahojte, Manželovi prišla žaloba z okresného súdu. Asi 30 stranová žaloba ale obsahuje osobné údaje niekoľko stoviek osôb, ako meno priezvisko, rodné priezvisko, trvale bydlisko a dokonca aj rodné číslo.
Je to v poriadku? Lebo to potom znamená, že aj manželove údaje boli doručené niekoľko stovkám ľudí a to sa mi už nepáči.

mk1111111111
14. feb 2024

Blbo si to napisala, jemu prislo-to je ok, ale, ak aj inym tak sa Ti to nepaci.

vevebono
autor
14. feb 2024

@mk1111111111 nechápem. Nepáči sa mi ani to, že tu mám teraz údaje stoviek ľudí. 🤦‍♀️

alenah31
14. feb 2024

@vevebono Osobné údaje dotknutých osôb sú spracúvané v rámci plnenia povinností súdu za účelom výkonu súdnictva a súvisiacich povinností, výkonu správy súdu a zaistenia bezpečnosti, že ide o tú ktorú osobu. Tu ide zrejme o verejnú hromadnú žalobu a aj pojednávanie bude pravdepodobne verejné - uvádzajú sa údaje všetkých dotknutých osôb - žalobcov, žalovaných či svedkov pokiaľ nejde o svedkov, ktorí vypovedajú anonymne. Okrem adresy, mena a priezviska sa uvádza aj rodné číslo, aby bolo zrejmé, o ktorú osobu sa presne jedná pokiaľ sú na adrese trv. pobytu prihlásené napr. dve osoby s rovnakým menom a priezviskom (napr. syn a otec). Žaloby či iné listiny súdu sú doručované poštou do vlastných rúk, v ojedinelých prípadoch osobne zamestnancom súdu a snáď vie, že údaje uvedené v žalobe nemôže poskytovať a zverejňovať ďalej. Tieto osobné údaje sú získavané na konkrétne určené, výslovne uvedené a legitímne účely.