Citala som pred chvilkou temu o strachu rodicov pred exekuciou kvoli dcere a napadlo ma , co v pripade, ak clovek uzavrie nove manzelstvo do ktoreho si prinesie nejake vybavenie domacnosti, ktore nadobudol este s prvym partnerom, nema to podchytene pravne, lebo k vysporiadaniu BSM po skonceni manzelstva sudne nedoslo. Co v pripade, ak novy partner ma exekucie a exekutor automaticky pojde po majetku a zariadeni bytu spolocneho, ako sa da , trebars u notara spisat nejake obmedzenie BSM na prave tieto veci z predosleho manzelstva, aby si na nich novy partner a ani exekutor nemohli narokovat. Da sa to spravit len ped uzavretim noveho manzelstva, alebo aj pocas jeho trvania?
viem, ze oboch, ale da sa to aj spatne, trebars na uz zakupeny televizor, alebo mobil, pocitac a podobne?
ano da sa to a presne na com sa dohodnes s manzelom
@mamulka211 veci nadobudnute pred uzavretim manzelstva ale nespadaju do bsm..
@mamulka211 BSM nemusi byt nevyhnutne vysporiadane sudom - da sa aj dohodou alebo sa vysporiada "samo" zo zakona. vsetky moznosti su rovnocenne.
ak si do noveho manzelstva prinesies majetok, nepatri do (noveho) BSM, je tvojim vylucnym vlastnictvom a aj nim zostane. takze teraz nic spisovat nepotrebujes. ak by si chcela aj v novom manzelstve nadobudat majetok len do svojho vlastnictva (v tom pripade to ale musi platit pre oboch manzelov), da sa to vybavit u notara. no a v pripade, ak jeden z manzelov podnika, je to este jednoduchsie, staci si podat navrh na sud na zrusenie BSM (navrh podava ten, kto nepodnika, a ak podnikate obaja, moze ho podat ktorykolvek z manzelov).
@mamulka211 no ak ma exekuovany partner trvaly pobyt s tebou, tak je sice pekne co ti pise
@klincek ze veci v tvojom vylucnom vlastnictve exekuovane byt nemozu, avsak ak uz dojde k zabavovaniu hnutelnych veci, dokazne bremeno, ze sa jedna VYLUCNE o tvoj majetok a nepatri do BSM je na tvojej strane - vyrazne by spisana dohoda s byvalym partnerom, ze co je vylucne tvoje, napomohla.
@kaktusik007 katusik v tom mas pravdu, je na partnerovi dokazat, ze exekuovane veci su jeho vlastnictvom
@mamulka211 nie. je na TEBE dokazat, ze exekuovane veci exekuovanej osobe NEPATRIA a su v tvojom vylucnom vlastnictve
@kaktusik007 asi som to zle napisala, ale tak som to myslela, ako si ty napisala 🙂
@kaktusik007 ze je mojou povinnostou to dokazat ja som to myslela nie na seba konkretne, tak som napisala, ze je to na dvoch partneroch :D
BSM sa da aj zuzit a teda niektore veci vynat z BSM ale tusim na to treba suhlas oboch