Obecné nájomné byty

10. feb 2024

Ahoj.. ako funguju tieto byty.. keď majiteľ je obec .. sú to lacne prenajmi oproti reálnym prenajom.. po čase splácania sa stane prenajímateľ majitel ci sú to byty len na docasny prenajom? Ďakujem

suzitok
10. feb 2024

Ahoj, u nás sú také malé domčeky, 1 a 2 izbové jedna ulica vystavaná, je ich tam asi 12. Platí sa tam nájom okolo 100€ a plus elektrina zvlast. Nájomca sa nikdy majitelom nestane. V meste - 12km od nasej obce sú nájomné byty drahšie ako podnájmy od sukromnych osob, niekolko stoviek eur, ale tiež sa nestavajú nájomníci majitelmi.
Ale viem, ze existuju aj take, ktore si akoby postupne splácas v mesacnej platbe obci/mestu. Ine kriteria su pre priradenie prvych a ine pre priradenie druhych bytov.

kozova87
10. feb 2024

Majiteľom zostáva obec pokiaľ nemáte Zmluvu o budúcej zmluve a nevkladáte obci počiatočný vklad

patka06
10. feb 2024

Obecné byty sú dočasný prenájom a rozhodne nie lacný
Nájomca musí spĺňať obcou stanovené podmienky / každá obec má iné /

alickapusinka
10. feb 2024

Vôbec to nie je lacné tu stoji kde žijem malé mesto 2 izbový 300 eur.

katica06
10. feb 2024

Každá obec má vlastné podmienky, ale majiteľom je stále obec. Neviem posúdiť či je lacnejšie u nás sú ceny od 130e do 270e vrátane nájmu garáže pri bytovom dome,(byty 1,5i 2i3iaj4i s balkónom )v cene je aj kúrenie. Nájomca si platí iba elektriku a vodu čo je tak 50e za rok

zefyra
11. feb 2024

My bývame v 2 izbovom mestskom byte a od januára už platíme 400 euro, sme 2+1. Nechceme tu byť z viacerých dôvodov, našťastie sa nám podarilo kúpiť dom, v máji sa budeme sťahovať.

kristiii
11. feb 2024

Nerozumiem, prečo tu takmer všetci píšete, že to nie je lacné? Veď oproti komerčným nájmom sú to super ceny. A v tom je už predsa voda, teplo, správa bytu...nie?

zefyra
11. feb 2024

@kristiii no my platíme za 2 izbový mestský 400 a velkostne také isté na prenájom sú za 500 euro a sú krásne moderné a majiteľ sa stará, tu v nájomných sa ne dočkáte ničoho, rok už máme pokazené zvonky, nefunkčné dvere, padá tu omietka na schodištiach. O tom aký ľudia tu bývajú radšej ani nehovorím. Už nech sme preč.

zafir01
11. feb 2024

@kristiii v niektorých mestách to lacnejšie nemusí byť ,resp v minulosti nebolo určite .
. Pred 15 rokmi som s mužom bývala v takom 1 izb. Byte na dedine ,a platili sme 280€ ( 15 rokov dozadu ) . Bolo to naše prvé bývanie . Novostavba . Susedia všetko kamaráti - mladé rodiny z obce .
kúsok ďalej sme stavali náš dom ,takže kôli polohe sme nešli do iného .
Kúrenie bolo spoločne pre celú 18 bytovú jednotku .doplacali sme každý rok aj 300€ za teplo . Neúmerne sa zvyšoval aj fond opráv ,hoci to bola bytovka v " záruke "
Avšak dnes ,keď sú ceny prenájmov omnoho vyššie , tak si myslim že toto bývanie je stále výhodnejšie .najmä ,keď. Sa rodina dostane k novostavbe , všetko nové , moderné ,čisté . Ale keď sa niečo pokazilo ,obec sa moc nemala k oprave ,a na všetko sme sa skladali .

kristiii
11. feb 2024

@zefyra áno, tých 400 je už povedzme dosť, ale to si jediná, inak tu písali baby nižšie sumy a aj kamoška býva za 250 v 2i.a ešte sa sťažuje, že veľa platia.

zefyra
11. feb 2024

@zafir01 tak to áno, keď novostavba, ale nie 20 ročne zničené byty do ktorych mesto nechce investovať.

zefyra
11. feb 2024

@kristiii tak to majú super cenu, ja bývam v okresnom meste, tu je to drahé.

kristiii
11. feb 2024

@zafir01 neviem ako to bolo v minulosti, bavíme sa o súčasnosti, kedy napríklad ja len energie a správu platím na 60m cez 200 eur a to mám svoj byt. Preto mi prišlo trošku odveci čítať, že bývanie za 150-300 eur v nie vlastnom príde niekomu drahé.

zafir01
11. feb 2024

@kristiii odvtedy som sa o ceny nezaujímala .
Tak tie sumy sú aj tak uplne smiešne , na to ,keď si predstavím ,že dnes človek na byť bežné platí hypo 300-400€ +. Energie a správa bytu ďalších povedzme 200 ..