Občianstvo pre dieťa

stanislavagajosova
25. okt 2013

Ahojte, prosím vás kto sa vyzná v úradovačkách alebo ma už s tým skúsenosť, chcela by som sa informovat:
Ja som zo Slovenska manžel z ČR. Žijeme v ČR, ale ja mám trvalý pobyt na SK a pravdepodobne tu budem aj rodiť. Ako to je s dieťaťom, môžem mu po pôrode nahlásiť adresu v ČR ? a ako to vlastne bude s jeho občianstvom keď sa narodí na SK?

mamjka
25. okt 2013

keď sa narodí v SR tak bude mať slovenské občianstvo...adresu bude mať takú akú ty....s občianstvom to nič nemá.... 😉

stanislavagajosova
autor
25. okt 2013

A keď jeho otec ma adresu trvalého pobytu v ČR a budeme to chcieť vybaviť tam ako a kde by bol postup?

mamjka
25. okt 2013

myslíš vybaviť občianstvo ČR? alebo trvalý pobyt?

stanislavagajosova
autor
25. okt 2013

oboje

havana_frost
25. okt 2013

Dokonca české alebo slovenské občianstvo nemá ani nič spoločné s tým, kde sa narodí (ak sa narodí v SR alebo ČR). Občianstvo dostane po matke slovenské a môže dostať aj po otcovi české, ale bude to treba vybaviť, predpokladám že na nejakom obvodnom/okresnom úrade podľa trvalého pobytu otca v ČR.

stanislavagajosova
autor
25. okt 2013

@havana_frost toto znie snubne 🙂 Ešte zistiť kde teda naozaj začať.

mamjka
25. okt 2013

pôrodom.. 😀
najlepšie b ti to bolo rodiť v ČR... tak by už malo ČR občianstvo a adresu pišete jak vybavujete rodny list....

havana_frost
25. okt 2013

@mamjka Miesto pôrodu nemá v tomto prípade absolútne žiadnu úlohu. Kdekoľvek sa narodí, získa slovenské aj české občianstvo po rodičoch. Umožňujú to zákony oboch štátov. Tak som sa práve dočítala, že o to české nemusíš nikde žiadať, dieťa ho získa automaticky narodením. Ide len o to, kde získaš o tom doklad. Ak sa dieťa narodí v zahraničí (teda z českého pohľadu v SR), požiadaš o vydanie českého rodného listu na zvláštnej matrike.

U dítěte narozeného v zahraničí je třeba nejprve požádat o zápis jeho narození do tzv. zvláštní matriky (blíže včetně požadovaných dokladů viz matriky - narození, uzavření manželství nebo úmrtí státních občanů ČR v cizině - zvláštní matrika v Brně ), na základě kterého je dítěti vydán český rodný list, který je nezbytný k vydání např. občanského průkazu nebo cestovního pasu ČR. K zápisu narození do zvláštní matriky je třeba připojit i osvědčení o státním občanství České republiky dítěte.

http://www.mvcr.cz/clanek/nabyvani-statniho-obc...

stanislavagajosova
autor
25. okt 2013

@havana_frost Ďakujem veľmi pekne 🙂 za info veľmi veľmi pomohlo 🙂

saska.t
25. okt 2013

@stanislavagajosova no az na to,ze cesi nemozu mat dvojite obcianstvo,aspon donedavna nemohli mat,takze je mozne,ze ti ostane len sk obcianstvo,ine by bolo,keby sa narodilo v CR ak si dobre pamätam,ale SR obcianstvo ma automaticky po tebe.. (Bola som v podobnej situacii)

havana_frost
30. okt 2013

@saska.t Češi môžu mať dvojité štátne občianstvo za rovnakých podmienok ako Slováci, z citovaného linku českého Ministerstva vnútra:
Český právní řád připouští, aby dítě mělo dvojí popř. víceré státní občanství (za předpokladu že je nabylo již narozením, tj. automaticky ze zákona; v případě, že dítě nabyde cizí státní občanství na žádost svých zákonných zástupců, české státní občanství tím automaticky pozbyde).
T.j. ak sa občianstvo získa narodením, môže ich byť aj viac. Ak by ho chcel získať iným úkonom - české občianstvo stráca. Rovnaká úprava je aj v SR.

saska.t
30. okt 2013

@havana_frost no ale v Tom pripade by sa muselo narodit v CR a autorka pise,ze sa narodi na SK,tym padom ho nenadobudne narodenim,ale bude on ziadat...

havana_frost
30. okt 2013

@saska.t prečo by sa muselo narodiť v ČR? Nadobudne ho narodením po rodičovi Čechovi, nie narodením po krajine narodenia. V SR ani ČR neplatí "právo zeme", iba v prípade, že by dieťa nenadobudlo žiadne iné občianstvo po ani jednom z rodičov. V našich krajinách sa uplatňuje "právo krvi", teda občianstvo po rodičoch.

saska.t
31. okt 2013

@havana_frost dieta berie automaticky obcianstvo po matke teda SK a nie automaticky po otcovi,preto by CR obcianstvo bolo mozne dostat zo zeme narodenia,toto mi povedli na MVCR, ja mam muza cecha,zijeme v DE a deti maju SR a DE obcianstvo,kedze muz tu zil viac ako 8 r. co je podmienka ale CR dostat nemohli.... Cesi mozu mat dvojite obcianstvo iba ked ho nadobudnu narodenim v danej krajine a automaticky po matke beru rodne obcianstvo a kedze dieta bude narodene v SR slovenskej matke,nenadobudne narok narodenim v CR,

havana_frost
31. okt 2013

@saska.t Nemáš pravdu ale už nebudem argumentovať, všetko som popísala vyššie. Dieťa má občianstvo ako po matke, tak aj po otcovi a získava ho narodením, nie iným úkonom, nikde oň nežiada, žiada sa len o doklad o občianstve. A v prípade Slovenky a Čecha by tak bolo, aj keby sa dieťa narodilo na severnom póle alebo kdekoľvek na svete - bolo by narodením aj Čech, aj Slovák, zem narodenia nemá absolútne žiadny význam v tomto prípade.

lucinocka
31. okt 2013

nasa ma otca chorvata, narodila sa v chorvatsku, ma chorvatske obcianstvo aj trvaly pobyt a po mne ma slovenske , len sme ju museli dat zapisat do osobitej matriky na slovensku🙂

saska.t
31. okt 2013

@havana_frost hm,tak potom ma v CR klamali....