Občiansky preukaz - fotka

22. jan 2023

Ahojte, asi aj hlúpa otázka ale zaujíma ma to, idem si budúci týždeň vybavovať novy občiansky preukaz. Je nutné mať na ňom rozpustené vlasy, alebo si môžem vycesat aj cop?

patka06
22. jan 2023

Je to úplne jedno, pokiaľ ti vlasy nezakrývajú tvár, môžeš mať účes aký chceš

autor
22. jan 2023

@patka06 a treba si ešte niečo zobrať na vybavovanie či nie? Ja som to už úplne zabudla po 10 rokoch 😳

patka06
22. jan 2023

Len pôvodný OP, ak ti končí platnosť máš výmenu zdarma

autor
22. jan 2023

@patka06 oki ďakujem Ti moc 🙂

maranco
22. jan 2023

Podľa miesta kam ideš si môžeš rezervovať termín cez internet a vyhneš sa dlhému čakaniu.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Ak je to BA alebo KE tak pre rezervácie sú všetky termíny obsadené.

maranco
22. jan 2023

Keď si o mesiac pôjdeš po nový OP tak si pýtaj USB čítačku dokladov, dajú ti ju bezplatne.
Môže sa ti niekedy zísť ak by si prihlasovala auto, cez internet je to o polovicu lacnejšie, alebo si pozrieš zdravotnú knižku cez internet.
Prípadne ak bývaš v podnájme, tak nechceš aby ti štát posielal listy na adresu trvalého pobytu, ale si ich budeš čítať cez internet.

natall113
22. jan 2023

@maranco dá sa vypýtať aj spätne?

maranco
22. jan 2023

@natall113 neviem treba skúsiť, a ak máš OP vydaný pred 7/2021 tak si môžeš bezplatne vymeniť za novší, povieš, že potrebuješ nový OP na podpisovanie.
So starým OP pred 7/2021 môžeš čítať a písať listy na slovensko.sk, pozerať zdravotnú knižku, ale nemôžeš podpisovať prepis auta, bytu tam je potrebný novší OP.

Samotnú čítačku kúpiš za 8-12€, ale keď dávajú bezplatne tak nech dajú 🙂
https://citacky-kariet.heureka.sk/yenkee-ycr-10...
https://citacky-kariet.heureka.sk/akasa-ak-cr-0...

natall113
22. jan 2023

@maranco práve preto sa pýtam, že nový som vybavovala 09/2022 a o čítačke som nič nepočula

naniki
22. jan 2023

@maranco a ked mi vydaju novy op s čipom - el podpis tak ma budu nanovo fotiť ???

basska_b
22. jan 2023

Ja radim nedavat si rozpustene vlasy, pokial mas dlhe, ze pojdu az dole mimo foto.... ja som si tak dala a vyzeram desne 😃 ale tak to som mozno len ja

autor
22. jan 2023

@basska_b mám riadne dlhé vlasy práveže , až po koniec chrbta 😬

maranco
22. jan 2023

@natall113 to si musíš pýtať, sami od seba mi tiež neponúkli

@naniki ak je fotka asi do 5 rokov a si sa nezmenila, tak môžu použiť aj tú starú, ale po novom ti budú brať aj odtlačky prstov

basska_b
22. jan 2023

Skus sa mozno doma cvaknut a premysli aj, ci das vlasy dopredu, alebo dozadu, len oni to tak odseknu, ze to vyzera divne. To uz radsej nech vynikne tvar 🙏

mata1001
22. jan 2023

@maranco v ziadnom prípade sa neda pouzit fotka do 5r.stará...max 24hod.

mata1001
22. jan 2023

Je uplne jedno ako mas vlasy, nesmies mat zakrytu tvar a nič na hlave( klobuk, čiapku, šiltovku, čelenku s velkym kvetom, mašlou)

maranco
22. jan 2023

@mata1001 kedysi bola taká možnosť použiť fotku do 5 rokov starú na nový OP a dal sa zažiadať nový OP elektronicky, nebolo potrebné chodiť na políciu osobne a sa odfotiť. Ale už to zrušili od 12/2022 lebo okrem fotky potrebujú aj odtlačky prstov.

...v prípade, že sa končí platnosť vášho občianskeho preukazu s elektronickým čipom alebo ste sa presťahovali, môžete o nový doklad zažiadať elektronicky bez nutnosti osobnej návštevy úradu.
jedna z podmienok bola
Ministerstvo vnútra SR eviduje vašu fotografiu (nie staršiu ako 5 rokov) a elektronický podpis
https://www.slovensko.sk/sk/oznamy/detail/_ako-...

mata1001
22. jan 2023

@maranco ďakujem, ja to viem...robim na odd.dokladov.

natall113
22. jan 2023

@maranco ďakujem za info to som vôbec nevedela

liusa82
22. jan 2023

to je jedno aký budeš mať účes. 99,9 percenta ludí vyzerá na občianskom otrasne😀 ja sa na ňom tiež nespoznávam vyzerám tam ako basista na úteku🙂

mirka438
23. jan 2023

Ja som mala cop.. Vlasy mastne, otrasne. Odbehli sme si na urad zmenit tp a muz ma prehovoril, ze ideme rovno zbehnut aj na policiu. A ja nenamalovana, vlasy ako bezdomovkyna. Urobili sme s milou pani 4 fotky 😁 ked bola aj ta stvrta uplne na **** tak vravim nechajte pani, lepsie to nebude. Tak sme sa zasmiali a isli sme doomov. Ked som hotovy obciansky videla uz mi do smiechu nebolo. Snad ho vytiahnem z penazenky max tolkokrat, co doteraz 😁

kdemasrozum
23. jan 2023

Zákon zaoberajúci sa dokladmi totožnosti a ich vystavovaniu jasne hovorí v odseku 3, pismeno a až c:
A) fotografia na doklade totožnosti musí obsahovať tvár
B) make-up, úprava vlasov, tetovanie a piercing nie sú povolené. (fotografia musí byť ranná ako moč u doktora)
C) instagramové, tiktokove a snapchatove filtre nie sú povolené, obzvlášť s psím jazykom alebo modrou maskou na tvár

mirka8105
21. júl 2023

Ahoj môžem sa opýtať mne tiež končí v decembri 2023 OP. Všade čítam o tom BOK kóde. Ja si nepamätám aby som nejaký kód niekde zadavala pred 10 rokmi.
Je to povinné mať ten BOK. Ty si ho mala aj predtým či až teraz si ho zadavala.
Ďakujem

maranco
21. júl 2023

@mirka8105 zadáš si ho nanovo aký si vymyslíš keď budeš preberať nový OP, a doma si ho môžeš hocikedy zmeniť.
Je to niečo podobné ako PIN k platobnej karte, vieš ho tiež kedykoľvek zmeniť.

mirka8105
22. júl 2023

@maranco takže je to v pohode že nemám ten BOK už som sa zľakla že som presvihla nejakú výmenu OP kvôli tomu BOK.

maranco
23. júl 2023

@mirka8105 keďže máš starý OP máš nárok na bezplatnú výmenu OP aj pred skončením platnosti starého OP.
Pri preberaní nového OP si zabezpečte čítačku čipových kariet - jednu dostanete zadarmo na oddelení dokladov
https://www.slovensko.sk/sk/ako-zacat

Potom vieš vybavovať úrady cez internet, aj matriku, aj prepis auta, zmeny na katastri, sociálnu poisťovňu, vyzdvihovať poštu od úradov (zapni si schránku slovensko.sk + mail a SMS notifikácie), nemusíš chodiť na poštu. Máš tam "notársky" overený podpis vieš robiť splnomocnenia, máš aj elektronickú zdravotnú knižku.

mirka8105
23. júl 2023

@maranco ďakujem 😉 takže sa nemusím obávať že budem mať problém že som ten BOK ešte nemala

maranco
23. júl 2023

@mirka8105 nie to aj keď zabudneš prídeš osobne a uložíš si na OP nový BOK.
Asi máš OP bez čipu, tie sa prestali vydávať pred 9,5 rokmi.

mirka8105
23. júl 2023

@maranco práve že mám s čípom už v 2013 som menila ale bok isto nemám