NZDČ - potvrdenia

21. jan 2022

Muž si chce uplatniť NČZD na manželku. Za rok 2021 som poberala RP (potvrdenie už mám) z práce som nemala žiadny príjem, to mi papier o tom pošlú budúci týždeň. Akurát tehotenské som žiadala teraz v januári a nárok vznikol niekedy okolo 20.12, neprišlo mi ešte ani rozhodnutie takže neviem dátumovo ani. Vie mi sociálka vystaviť papier/potvrdenie už aj teraz, aj keď mi ešte neprišlo ani rozhodnutie ani peniaze takže ani neviem, či ju už vôbec spracovali

mogaa
21. jan 2022

pokiaľ ti to nespracovali a neprišlo ti tehotenské tak ti to do potvrdenia nevedia dať.....musíš počkať ať to spracujú a to tehotenské za december bude vyplatené.....inak to do potvrdenia systém nedotiahne.....

autor
21. jan 2022

@mogaa poslala som im mail, tak uvidíme. Potrebujem to dokladovať aj k svojmu RZD aj k mužovmu tak hádam to príde do toho februára

slavkadi
21. jan 2022

Tehotenské, materské a pod. sa do vlastného príjmu manželky na tento účel zarátava v sume ktorú si skutočne dostala na účet v období januar-december. Dávka čo dostaneš teraz januári sa bude počítať do príjmu za rok 2022. Takže toto potvrdenie ti teraz netreba. A príjem manželka k tomu ani nemusí dokladovať. Stačí ak si viete vypočítať sami a uviesť sumu. Keďže si bola na RD, do 3 rokov veku dieťaťa má manžel nárok na odpočet na manželku. Kedy malo dieťa 3roky?

autor
21. jan 2022

@slavkadi pre mňa je toto španielska dedina, každý to hovorí inak. Doteraz som bola v tom, že ročné účtovanie robiť ani nemusím keďže som mala iba RP (na tehotenské som totálne zabudla).. Akurát dneska mi písali z roboty, aby som im nezabudla poslať žiadosť aj so všetkými potvrdeniami - skrz toho som si na to tehotenské spomenula. Už som písala mail na sociálku, tak uvidíme, či to už stihli spracovať keďže ja vôbec neviem ani presne od ktorého dátumu a v akej výške to mám rátať (aj keď isto to bude minimum). Tak dúfam, že tie všetky papiere budem mať, lebo bez toho mi v robote nespravia ani RZD.
Dieťa bude mať iba 2 roky

slavkadi
21. jan 2022

Však keď si nemala príjem z ktorého si platila daň, tak čo ti chcú zúčtovať? Jedine k manželovmu rzd dolozite sobášny a rodny list dieťaťa, inak nic. Tehotenské nič, lebo to si v decembri ešte nedostala reálne na účet.

autor
21. jan 2022

@slavkadi mňa tým mailom tak zmagorili, že už neviem absolútne nič. Musím tam v pondelok zavolať nech mi teda vysvetlia, čo vlastne chcú.
Ďakujem ale za odpovede.