Dobry den,som zenaty,otec dvojrocnej dcerky. Som zamestnanec firmy. Zamestnavatel mi dava prikazom chodit do prace v sobotu. Chcem sa spytat ci ma na to pravo,nakolko v zakonniku prace je uvedene,ze muz trvale sa starajuci o dieta do 3 rokov musi suhlasit. Len neviem nikde najst definiciu "trvale sa starajuci" .
To som akosi nepochopila muž robí žena na materskej stará sa o dieťa do 3r a on nechce chodiť v sobotu do práce? No neviem ved nato je ta žena na materskej aby sa o dieťa starala. Ja si práve myslím ze keby bol muž či žena rozvedený a jemu je zverené dieťa vtedy po dohode so zamestnávateľom nemusí chodiť v sobotu na nadčasy. Alebo sa mýlim?
@alenah31 rodicovsky prispevok je podmieneny starostlivostou to ano,ale naopak to neplati,nie? starostlivost nie je podmienena prispevkom alebo sa mylim?
@butterfly333 ano nechcem chodit na nadcasy v sobotu lebo chcem byt s rodinou,normalna vec 🙂
@dusanm12 musí súhlasiť s nadcasmi....nie s pracou v sobotu.....???či mylim sa? Ako máš v pracovnej zmluve definovany prac.cas? Ak napr.flexi...prip mesačne či kvartalne....tak silno pochybujem za sa v danom momente jedna o prácu nadcas. Mimochodom ak je žena doma na rd tak je toto viac ako smiesne. Ak ti nesedi praca v sobotu a tvoj zamestnávateľ potrebuje zamestnanca aj na soboty tak jednoducho zmen prácu. Alebo ostan doma starať sa o vaše dieťa a manzelku posli do práce. Kuk ešte raz ten zakonnik lebo ono všade kde je ..so suhlasom zamestnanca..je väčšinou aj dodatok ..ak tomu nebrania vážne prevádzkové dovody.. Atd.....
@katarinamarkova sobota je v mojom pripade nadcas. nemam pocit,ze by som nestaral o dieta len preto ze pracujem 🙂 ano citat viem aj ja. ide mi o definiciu " trvale sa starajuci" .
@dusanm12 ani mne sa nechce chodiť v sobotu do práce som rozvedená a mám v opatere dve deti no do práce musím.
@butterfly333 to je pekne 🙂 ale pytal som sa len na vyklad toho paragrafu 🙂
Je to jedna sobota raz za čas, či každá? A je to nadčas nad rámec - myslím, že odrobiť 8 hod pondelok- piatok a chce navyše sobotu? Ináč, platí ti už za sobotu príplatky?
@dusanm12 ako máš definovany prac.
cas v pracovnej zmluve? A nie nie si trvale sa starajuci pretože manželka je na rd a nepracuje.... Ak pôjdeš na rd ty mozes sa tým potom v práci ohanat a ano s tvojim suhlasom ak tomu nebudút brániť prevádzkové dovody. Takže to je aj tak vpodstate jedno.
@katarinamarkova a kde to je zadefinovane ze trvale sa starajuci budem ked pojdem na rd? 🙂 a manzelka pracuje tiez aj ked je na rd. teraz mi porad 🙂
Nemali by ti nariadit nadcas. Nas sa v praci pytali kto ma dieta menej ako 3, nemusi. Ja som si riesila skrateny uvazok, pri nom nadcasy byt nesmu, len neviem ci by to bolo aj pre teba riesenie.
@dusanm12 http://www.epi.sk/odborny-clanok/Pracovnopravna...