Nový byt - závada

13. dec 2022

Poprosim kúpili sme nový byt. Teda novostavbu vyskytla sa závada , ktorá sa zistila až teraz náhodou pretože je to v stene zle osadená rúra nedá sa k tomu dostať predávajúci sa odmietol k tomu vyjadriť proste máme si to riešiť my ... Byť sme kúpili a hotovo. Ako by ste to riešili ? Je to dosť veľká položka teraz neviem čo ...

viestta
13. dec 2022

Na kazdu stavbu je zaruka, ktora prechadza aj na noveho majitela bytu. Takze to riesit reklamaciou u zhotovitela stavby.

autor
13. dec 2022

@viestta je to Talian nechce sa s nami baviť .. že to bolo skolaudované a žiadna vada nebola ... Nechce pochopiť že to bolo skryté a že je to v stene

viestta
13. dec 2022

Ale vy sa nebavte s predavajucim, vy sa bavte so zhotovitelom, teda tym, kto ten dom staval.

zojazoja
13. dec 2022

Treba písomne spísať akokeby reklamáciu a to doručiť zhotoviteľa stavby. Nie bývalému majiteľovi bytu. Al to chceš naozaj riešiť, rieš pisomne. Oficiálne.

martul
13. dec 2022

@viestta no podľa mňa sa mýliš, ten kto predáva je za to zodpovedný. Preco by som si mala zisťovať a hľadať firmu, čo to stavala. Predajca zodpovedá za to čo predáva. A on nech si to potom ďalej rieši.
Keď sa mi pokazí Škodovka pôjdem tam kde som ju kúpila a nie do Mladej Boleslavi.

lienka.7
13. dec 2022

Co mate v kúpnej zmluve? Kto zodpovedá za vady,?

sasa1310
13. dec 2022

všetky novostavby a reklamácie do 2 rokov sme riešili s developermi písomnou formou ako reklamácia. Developer si už riešil buď so stavebnou firmou, ktorú mal prenajatú na realizovanie stavby, alebo za vady zodpovedal priamo developer. Poprípade ak developer nechce riešiť, treba prizvať viac vlastníkov s rovnakou chybou a riešiť to samozrejme treba aj cez správcu nehnuteľnosti, ktorý samozrejme komunikuje s developerom tiež.

sasa1310
13. dec 2022

@martul nemáš pravdu. keď ti ten byt predá samotná realitka (niekedy je práve realitka predajcom a tá zodpovedá iba za samotný predaj), tak reklamácie stále riešiť len so zhotoviteľom. Miešaš hrušky s jablkami.

martul
13. dec 2022

@sasa1310 synovec kúpil dom pred 3 mesiacmi, postupne zistil nejaké problémy s elektrinou, všetko riešil s predajcom, prišiel uznal a zabezpečil chlapa, ktorý prišiel a napravil problém/ističe, revízia/. Všetko platil pán čo mu d predal.

basska_b
13. dec 2022

@martul Juuj, to bol velmi slusny pan... to je super...to nebyva standard. Vacsinou sa predavajuci tvaria, ze nehnutelnost je dokonala a ked sa vyskytne zavada, ruky idu prec. Este byva v kupnej zmluve, ze predavajuci sa oboznamil so stavom a vadami nehnutelnosti a akceptuje ho.

martul
13. dec 2022

@basska_b popravde aj my sme boli prekvapení, lebo to nebila chýba bez ktorej by sa tam nemohlo bývať, ani nič závažné. Len proste synovec to chcel mať naporiadku tak mu slušne zavolal, že by potreboval to a to a pán že ok, zariadim samozrejme.

maris5
13. dec 2022

Je otazne co sa skyva za pojmom novy byt. Jedna sa o novostavbu a prebehla tam kupa do 2 rokov od kolaudacie. Alebo novy byt znamena len novy ako pre vas.
Ak je to novostavba obratte sa na developera.
Ak je to byt, ktory ma x rokov napiste reklamaciu povodnemu majitelovi.

sasa1310
14. dec 2022

@martul tak kupoval od developera, logické. Pri realiťakovi môžeš reklamovať koľko chceš

martul
14. dec 2022

@sasa1310 nekupoval od developera, normálna fyzická osoba.