Pekný deň, s manželom vlastníme byt na ktorý sme si s manželom brali hypoteku po svadbe. On ju bral na seba, ja som spoludlznik. Ale len manžel je uvedený ako vlastník. Čo to pre mňa obnáša napr. v prípade rozvodu.máme sa radi, veríme si, ale človek nevie, čo sa môže stať. Ešte doplnim, že je to rodičovský byt, jeho mama zomrela, čiže časť bytu zdedil, 2 súrodencov vyplatil aj otca vyplatil z jeho polovice bytu.
s manelom byt nevlastnite. Vlastni manzel. Ale dznikom si Ty...fajna situacia. 😝 Poriesila by som to doma s manzelom. Dat sa uviest do pozicie dlznika za cudzi majetok je kapanek na hlavu. 😝 A co to obnasa? Tvoju znevyhodnenu poziciu. Byt Ti neostane, v pripade ze muz nebude schopny splacat hypoteku z nejakeho dovodu, aj z dovodu ak sa mu nieco stane, nedajboze.
Na tu časť bytu, ktorú manžel zdedil, nemáš žiaden vlastnícky nárok, pretože nehnuteľnosti nadobudnuté dedením a darovaním su vo výlučnom vlastníctve obdarovaneho alebo dediča. Na tu časť bytu, ktorú nadobudol manžel po svadbe vyplatením súrodencov a otca mas v prípade rozvodu nárok, teda na 1/2 z tej časti, aj ked nie si uvedená na liste vlastníctva.
Takze treba ist za právnikom, ktorý spravi medzi vami napr.kupnu, alebo darovaciu zmluvu, ale ta poriesi len 1/2 z tej časť co ste nadobudli počas manželstva. A ak bude mat manžel dobrú vôľu, tak z tej zdedenej časť keby ti 1/2 daroval, tal ste si fifty fifty 🙂
Baby, normálne som sa nahnevala teraz na neho, že ma tak vysachoval. Keď on sa dal uviesť na ten LV ešte pred svadbou a nechce sa mu dopísať ma tam.
Nehnuteľnosti nadobudnuté v manželstve, mimo dedenych a darovanych, pokial nemajú manželia zrušené bsm idu na polovicu, v prípade rozvodu.. Jasne, ze je lepsie uz pri kúpe hocicoho byt na lv, aby sa zamedzilo tomu, ze ked pojde do tuhého pred rozvodom aby ten kto ma napr. Byt sám na seba napísaný, ho nemohol rychlo previesť na niekoho príp darovať ...fungovanie samozrejme. Lebo aj ked budes v prave môžeš sa v tomto state súdiť az do smrti.
@junova moj nazor - vybabral s tebou. Vyuzil tvoju najivitu, neinformovanost...
Normalne s nim to prejdi .. no teraz je blbe na tom to, ze on ta v podstate ma "v šachu", mate dve male deti... a vie, ze si nedovolis velmi vyskakovat. Mozno spravis cirkus a to je vsetko.
Ak s tebou rata a doveruje ti, nebude mat problem, aby ste v byte, kde zijete fungovali aj majetkovo ferovo.
@junova ano, ked splatite, moze si s nim robit co chce, moze ho predat, moze ho darovat. Ak sa jemu nechce dopisat ta tam, tak si to povybavuj bez neho a on nech ide iba k notarovi podpisat. Vobec nie je jedno kto je na LV. Ak budete mat dom, preco by si tam nemala byt uvedena aj ty? Ked je taky herec, nech tam uvedie iba teba, ci by sa mu to pacilo.. Ono, ked jednemu preskoci, tazko sa potom na sude riesi majetkove vyrovnanie..V tomto pripade si ty, ktora taha za kratsi koniec. Mal by ta uviest do LV ako majitelku 1/3 majetku, kedze 1/3 on ziskal dedenim a tu narok nemas.
@junova ak ste si kupovali byt po svadbe, majitelia ste obaja.
Pokial pred svadbou, majitel je on a v pripade rozvodu si nahrata.