Ahoj. Chceme sa koncom roka s priateľom vziať. V novembri sa nám narodí babo - budem poberať materskú cca 8,5 mesiacov do cca mája. Muž otvorí SZČO od Marca bude si môcť v ďalšom roku na mňa uplatniť NČZD na manzelku ?
Materské sa rata ako môj príjem no za tu dobu to bude necelých 1500€ môj príjem potom už nastúpim na rodičovský.
Sumu zárobku nepresiahne a ja s príjmom tiež nepresiahnem 4000€ takže by mal dostať tých okolo 4100€
Len teda neviem nieje v tom nejaký háčik?
Tu sa pripnem ak môžem. Tiež ma to zaujíma. Moj je štátny zamestnanec cca v čistom okolo 1400e. Ja ešte rok na rodicaku.
Materská sa ráta ako plnohodnotný príjem, potom si bude môcť na teba uplatniť NČZD, keď budeš na rodičáku. Treba ti k tomu výpis z upsvar (o tom, že poberáš RP).Taktiež si môže uplatniť DB na dieťa od mesiaca, v ktorom sa narodilo 🙂
Popísala si dosť komplikovane, môže si uplatňovať NČZD - tvoja materská sa odpočíta a zvyšok uplatní - o túto sumu sa mu zníži ročný základ dane
Tu nájdeš presné info
https://podpora.financnasprava.sk/424715-Nezdan...
Pokiaľ tvoj muž nezarobí viac ako 4000 eur za rok tak si na teba neuplatní, nič lebo celú daň mu vrátia na základe odpočtu na neho. Zo 4000 eur ročne určite nebude platiť daň, takže ani nič mu vracať nebudú. Dostanete Max. Daňový bonus na dieťa
Ja som zle prečítala tvoju odpoveď, koľko zarobí tvoj muž za rok? Akú sumu nepresiahne?
@matullienka neviem nejakých 38 tisíc to je alebo tak nejak.. mam v tom mišmaš. Zarobí okolo 18 tisíc za rok
@denkabemommy ano ale môj príjem nepresiahne tých 4100€ takže by mal dostať
Môže si potom znížiť základ dane o svoju nezdaniteľnú časť a z tvojej odpočíta príjem materské a o zvyšok si tiež môže znížiť základ dane
Akých 4100 by mal dostať?
NČZD na manželku je v roku 2023 4500,86 z nej sa odpočítava vlastný príjem manželky
NIE 4100
Autorka je to suma o ktorú sa znižuje základ dane - nedostane ju vyplatenú
Pozor, urcite vam neprijde suma 4100€ ( aj ked sa to v kazdom clanku takto pise)
Ak splnate podmienky, sa to cele prepocitava cez rovnicu.
Ano oprava je to 4500€ preto píšem že mám v tom mišung tak tie sumu píšem len ako sa mi zdalo ze mi bolo povedané.
Len nerozumiem. Keď sa mu zníži daň čo to v praxi znamená? Keď pani vyššie píše ze sa to nevypláca?
Bože vyzerám jak tela ale fakt sme toto nikdy neriešili a tie články sú popísané halabala že tomu fakt nerozumiem
Znamená to, že sa daň bude počítať z nižšej sumy
Ak má základ dane napr. 10 000-- po odpočítaní NČZD 4500 eur je to už len 5500 a toho zaplatí daň - NIE zo sumy 10 000.-
Vyššie som dala ink Finančnej správy, kde je to všetko pekne zrozumiteľne rozpísané
NCZD na daňovníka a na manželku znižuje základ dane, z ktorého sa ráta daň. Daňový bonus na dieťa už znižuje priamo daň. Veľmi nahrubo NCZD na manželku zníži základ dane o 4500e a na dani to spraví cca 700e (orientačne). A v tvojom prípade, keďže budeš mať ešte materskú, tak: 4500 - 1500(tvoja materská) = 3000e. Čiže muž si vie znížiť základy dane o 3tis eur.
Ďakujem