Ahojte. Trosku komplikovaná otázka, ale skúsim..
Idem sa zamestnať na polovičný úväzok, takze ten plat bude nízky.. Zamestnávateľovi som povedala, že bonus na dieťa pobera muž, takže ja ho poberať nebudem.. Ale chcem si uplatniť NČZD.. On mi na to povedal, že by bolo lepšie, ak by si radšej budúci rok na mňa uplatnil NČZD môj muž.. Lebo, že budem mať nízky prijem, že takto sa to oplatí.. On si teda bude môcť podať na mňa daňové.. Ale mne sa to nejak nepozdáva.. Pozrela som si kalkulačku čistej mzdy na nete a keď si zaskrtnem, že si chcem uplatniť NČZD tak ta čistá mzda je o 50€ vyššia ako keď si ju neuplatním.. Takze ja by som si to rada uplatnila a mala vyššiu mzdu.. Myslíte, že ak si ju neuplatním, budem mať teda nižšiu mzdu, môže si na mna muž budúci rok uplatniť NČZD a bude to výhodnejšie? Mne to robí rozdiel vo výplate 50€, teda oktober, novem.,dec. by bol rozdiel dokopy cca 150€..
Ešte doplním, že v januári som bola na RD, od februára do augusta ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov a od 1.9. som na urade.. Takze pravdepodobne si bude na mna budúci rok uplatňovať NČZD za január a september.. Ale ako to urobiť s tou mojou výplatou za tieto 3 mesiace? Mam si uplatniť tu NČZD alebo nie? 🙏
@dzulli1980 ďakujem za reakciu.. Ja sa tiež do toho nejak veľmi nerozumiem, ale teda ak správne chápem, tak si mam tu NČZD uplatniť tak ci tak.. A pravdepodobne (kedze môj príjem bude iba 340€ v hrubom a iba 3 mesiace tento rok) si môže aj muž uplatniť NČZD na mna a zrejme mu nejaký preplatok vyjde, tak?
Buď sa mu zníži daň alebo mu vyjde preplatok ... každopádne to, že si uplatníš NČZD na seba nemá žiadny vplyv na to, aby si mohol uplatniť Tvoj muž na Teba NČZD na manželku.
@dzulli1980 super, toto som potrebovala vedieť.. Takze pri podpisovani zmluvy si budem stáť za tym, aby som si tu NČZD uplatnila..
A este ak som správne pochopila.. Kedze za cely rok moj prijem bude iba tento, za 3 mesiace, čiže nejakých 1050€ v hrubom, teda nižší ako NČZD, vznikne mi teda preplatok, ano? Ten sa mi potom budúci rok v zdaňovacom období automaticky vráti, ze? A teda aj keby som uz v tomto zamestnaní napr od nového roka nepracovala, tak mi pošlú papier (zaciatkom roka v zdanovacom období) s preplatkom?
Môže si vôbec muž uplatniť NČZD na manželku, ktorá je zamestnaná, len má nízky príjem... podľa mňa nie. Môže si uplatniť iba na mesiace v roku 2022, kedy spĺňa podmienky
Podmienky na uplatnenie podľa Finančnej správy:
Nezdaniteľnú časť základu dane na manželku si môže daňovník uplatniť iba v prípade, ak manželka (manžel) žije s daňovníkom v domácnosti a spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:
* starala sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti; za vyživované dieťa sa považuje dieťa do dovŕšenia 3, resp. 6 rokov života podľa § 3 ods. 2 zákona č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov)
* v príslušnom zdaňovacom období poberala peňažný príspevok na opatrovanie podľa zákona č.447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov
* bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie
* považuje sa za občana so zdravotným postihnutím
* považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím
@patka06 Však tam má napísané, že bola na RD a potom sa starala o dieťa do 6 rokov, a je vedená na úrade práce, podmienky spĺňa, tak?
@dzulli1980 to áno, pýtala som sa preto, že zamestnávateľ "radil". že si má uplatniť manžel - ale to by bolo iba na mesiace kedy nebola zamestnaná.
@patka06 Podmienky spĺňa, na alikvótnu časť NČZD manžel nárok má ... jednak za mesiace, kedy bola na RD, jednak za mesiace, kedy sa starala o dieťa do 6 rokov a jednak za mesiace, kedy bola vedená na úrade práce ... robím 20 rokov na daňovom úrade, aké také znalosti v tejto oblasti hádam mám, netreba ju zneisťovať, jednoducho nárok na NČZD má a rovnako jej manžel na NČZD na manželku, pokiaľ sú splnené podmienky ... a tie splnené, podľa toho, čo píše, sú ... minimálne na alikvótnu časť NČZD.
Na NČZD máš nárok bez ohľadu na to, koľko zarábaš ... pokiaľ si platíš preddavky, ešte Ti aj vrátia preplatok, pokiaľ bude Tvoj celoročný príjme nižší ako NČZD ... pokiaľ bude Tvoj príjem nižší ako NČZD, muž si môže na Teba uplatniť NČZD na manželku (rozdiel medzi NČZD a Tvojím príjmom) ... Tvoj zamestnávateľ má zjavne medzery v zákonoch alebo niečo za lubom.