Nastupujem do prveho zamestnania a vypisujem papiere a je tam kolonka, ci si uplatňujem nezdaniteľnú časť základu dane. Mam si to vyplnit ze uplatnujem?
Moze mi niekto v skratke vysvetlit co to je?
..je to suma, ktorá je oslobodená od zdanenia.. ak to podpíšeš, budú Ti ju uplatňovať mesačne, ak nepodpíšeš - požiadaš o ročnú NČND raz ročne pri RZD
..takže budeš mať od 2 zamestnávateľov príjem, či od apríla už iba z TPP?
@suve99 uz iba tpp, tu brigadu som mala ako vs student. Uz student nie som, cize na tu povodnu zmluvu uz pracovat nebudem.
Tak potom môžeš od 1.4.2022 podpísať vyhlásenie u nového zamestnávateľa a od bývalého si vypýtaj potvrdenie o zdanitelnom prijme 2022, to si ponechajú a pri RZD za rok 2022 ho zdokladujes u nového zamestnávateľa
@suve99 dakujem, super. A kde pouzijem to potvrdenie o zdanitelnom prijme za 1-2/2022?
@suve99 pardon za 1-3/2022, budem to potrebovat pri rocnom zuctovani dane?
Ak si požiadaťš o ročné zúčtovanie posledného zamestnávateľa do 15.2.2023, musíš mu priložiť k tomu to potvrdenie o príjme za 1-3/2022..
Áno, potvrdenie je potrebné pre zúčtovanie dane za rok 2022
zjednodušene napísané: je to časť tvojej mzdy, ktorá nebude podliehať zdaneniu. Ak to podpíšeš resp. si to uplatníš - tak tvoja mzda sa do výšky 381,61€ nezdaní a zdaní sa ti len tá časť mzdy, ktorá je nad túto sumu. Ak si NČZD mesačne uplatňovať nebudeš - nepodpíšeš to - bude sa ti zdaňovať celá mzda - no na konci roku pri RZD resp. pri podaní DP sa ti takto zdanená mzda vráti vo forme preplatku. Uplatniť si NČZD môžeš len u jedného zamestnávateľa.