Nezapísaný otec v rodnom liste

14. máj 2024

Ahojte. Potrebujem poradiť. V piatok je posledný deň aby sme išli na matriku aby otec podpísal priznanie otcovstva. Lenže rátam a tým že akurát bude umierať alebo naňho spadne meteorit. Moja otázka znie ak tam nepôjde on tak ja musím? Či v pôrodnici automaticky napíšu že otec neuvedený? Ako to je prosím vás?

maranco
14. máj 2024

Nemusí chodiť na matriku môže to podpísať a poslať elektronicky
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

autor
14. máj 2024

@maranco on asi nemá občiansky s čipom.

maranco
14. máj 2024

Občiansky preukaz s elektronickým čipom – je typ občianskeho preukazu s elektronickým čipom, ktorý sa vydáva od decembra 2013.
https://www.slovensko.sk/sk/obciansky-preukaz-s...

anavixy
14. máj 2024

Ak nebudete mat papier o otcovstve do porodu, tak sa napise, ze je neuvedeny a vy tam (na matriku) potom po porode pridete a vybavite to dodatocne. Alebo aj nie, s takymto pristupom.

autor
14. máj 2024

@anavixy rátam s tým bohužiaľ. Takže dieťa automaticky dostane moje priezvisko asi. A keby sa predsa rozhodne že to podpise po pôrode tak ako to je s priezviskom? Treba už platiť aby sa to zmenilo na otcove?

natalienka12
14. máj 2024

Autorka: z akeho dovodu chces dat dietatu priezvisko chlapa? Sa spamataj a uvedom si, ze sa rutis do pruseru.

andreakotesova
15. máj 2024

Nad jeho priezviskom ani neuvažuj; aj keby prišiel na matriku a dal ti modré z neba. Budeš to neskôr ľutovať.

simsalabim
15. máj 2024

Priezvisko daj dietatu svoje! Nechapem, preco vlastne chces dat priezvisko po otcovi, ktory si ta nezobral a nejavi zaujem byt zapisany ako otec?!

mircalla
15. máj 2024

@autor Prosim ta a naco chces silou mocou davat otcove priezvisko, ked dieta nechce ani uznat?

marisella2905
15. máj 2024

Daj priezvisko svoje. Ja som dala partnerove, teraz ľutujem, že som bola hlúpa. Ak na matriku nechce ísť, nech neide. Buď len rada, že bude dieťa nosiť tvoje priezvisko.

monikkatt
15. máj 2024

To este chces jeho priezvisko? Nestaci ze si si urobila dieta s takymto jednobunkovcom?? Daj svoje priezvisko

som_realistka
15. máj 2024

Ak nechce ísť na matriku nech nejde. Už tu vidíš ze je to pako. A výživné mozes žiadať aj tak. Možno si myslí, že keď nebude v rodnom liste tak nebudeš mať na nič nárok. Ale nedaj sa zatlačiť do kúta rečami, že ak sa dieťa nevolá po ňom, nemáš nárok na výživné. V najhoršom prípade mu sudca vysvetli kde je sever.

lucylaw
15. máj 2024

To snáď nemyslíš vážne,že uvažuješ o tom,dať dieťaťu priezvisku otca,keď ten sa ani len nemá k tomu,aby išiel na matriku to otcovstvo uznať 🤦🏻‍♀️ to sa mi musí iba snívať,snáď nikto nemôže byť taký hlúpy 🤦🏻‍♀️

larisa
15. máj 2024

Budeš mať len a len problémy ak dáš jeho priezvisko . Sa zobud konečne.

autor
15. máj 2024

Áno, dala by som jeho priezvisko kvôli tomu lebo prvá dcérasa volá ako on a ja by som ho tiež zmenila aby som sa volala ako moje deti. Nie som hlúpa. Priezvisko prvej dcéry by som najradšej zmenila na moje, ale to už nejde len tak ľahko. Samozrejme výživné a všetko okolo toho budem riešiť

gianna
15. máj 2024

Priezvisko dcéry zmenia buď so súhlasom otca, alebo požiadala súd nahradenie súhlasu otca súhlasom súdu. Nie je to až tak zložitý proces a ked otec sa k deťom moc nemá, budeš argumentovať tým, že chces, aby sa celá rodina volala rovnako, tak ti súd s veľkou pravdepodobnosťou vyhovie.

mircalla
15. máj 2024

@autor Takze dovod preco ma mat jeho priezvisko je ten, ze ho ma dcera? Hoci ho ani nechce uznat? Zartujes? Proste mu daj svoje priezvisko a ries potom zmenu dcerinho. Na otecka svojich deti najlepsie cim skor zabudni
Takto si zarabas na vacsi pruser..

autor
15. máj 2024

@gianna ďakujem❤️toto som nevedela a myslela som že otec dieťaťa by s tým musel súhlasit a to on určite nebude.

autor
15. máj 2024

Aký prúser mi môže urobiť alebo čo on môže keď dám jeho priezvisko? Áno, iba kvôli tomu som chcela aby som sa volala tak ako moje deti. Ja od neho už nič nechcem, jedine tak kľud.

matkahelka
15. máj 2024

ale dietatu do rodneho listu nezapisu otcovo priezvisko, pokial z matriky nebudete mat potvrdenie- jeho suhlas. dietatu daju automaticky tvoje priezvisko. a prepac, ale to uz je aky level zufalstva, ked si ty ides menit priezvisko na chlapove bez toho, aby si ta vzal.

autor
15. máj 2024

@matkahelka ja nie som zúfalá. Skôr smutná. A beriem to tak že sa chcem volať tak ako moje deti -nie ako on. Ale ako moje deti. Neberiem to ako zufalstvo

matkahelka
15. máj 2024

ak si sa chcela volat ako svoje deti, naco si dala dietatu otcove priezvisko? chlap si ta nevzal, nestala si mu za nic, tak na co si stala o to, aby dieta malo jeho priezvisko? a teda, este raz, ty sa nebudes volat ako tvoje deti, lebo tvoje druhe dieta nebude mat otcovo priezvisko pokial on nepodpise na matrike suhlas, ktory zjavne podpisat nechce. kazde z tvojich deti bude mat ine priezvisko, takze nebudete mat spolocne.