Nezamestnanosť, nástup na PN a materskú.

ona12
31. júl 2019

Ahojte,
Momentálne je moja situácia taká, že som síce zamestnaná ale kvôli zrušeniu pobočky som dostala výpoveď... Dôvod nadpotrebnost.
Od júla som doma, nakoľko som vo výpovednej lehote ktorá mi konci koncom augusta. Zamestnávateľ platí 60% zo mzdy +preplatí dovolenku a odstupné.
Otehotnela som v marci, čiže nárok na materskú budem mat, spĺňam všetky podmienky..
Ku koncu augusta by som šla na PN na 3 mesiace a potom na materskú.
Chcem sa spýtať vlastne alebo skôr poradiť či všetko robím správne alebo by ste to riešili inak v mojej situacii, pretože som ešte v živote nebola PN a ani tehotná som ešte nebola, tak by som chcela poradiť od skúsenejsich... Ďakujem.

lula313
31. júl 2019

@ona12 aj keby si nesla PN, tak si v ochrannej lehote, tak budeš mat matersku. To pre pripad, že Tá PN nevypise.

joja101
31. júl 2019

Tak momentalne asi moc inu moznost nemas takze zostan na tej pn a prehod sa potom na matersku nejak pred porodom ked uz budes moct 🙂

jarmila85
31. júl 2019

a kedy máš termín pôrodu? že či nestihneš vybrať podporu (dávku v nezamestnanosti)?

ona12
autor
31. júl 2019

@jarmila85 31.12-1.1.20

petamada
31. júl 2019

ja by som asi tiez isla na urad prace, mas podporu, pohybujes sa slobodne, a nie si viazana na vychadzky z PN, aj ak nestihnes celu vybrat (6mesiacov) vyberes len časť a zbytok po rodicovskej dovolenke..ono tie peniaze sa nestratia.

petamada
31. júl 2019

na vysku materskej to nema vplyv, lebo ta ti bude ratana aj tak z prijmu za rok 2018.

ona12
autor
31. júl 2019

Len neviem co je lepšie platené

jarmila85
31. júl 2019

presne, možeš isť teraz na podporu potom sa ti stopne ako nástupiš na matersku a ked ti skoči materská môžeš isť dobrať ten zvyšok podpory alebo po materskej pojdeš na urad sa zaevidovať a vyberieš podporu a muž pojde na rodičovky..to už je na tebe ako sa rozhodneš

babulkomale
31. júl 2019

@ona12 materska je vyssia ako PN alebo podpora

katie253
31. júl 2019

@petamada ale pozor, ja som nevybrala celú podporu, asi len 3 mesiace, lebo som išla do roboty a potom neskôr, možno aj po roku, mi povedali na sociálnej že mi vedia vyplatiť len polovicu toho, na čo som mala nárok, po takej dlhej dobe. Ale vyplatili mi to jednorázovo, treba sa na to opýtať na sociálnej poisťovni.

petamada
31. júl 2019

@katie253 ano je tam lehota ze dokody, ked som bola ja na urade pred par rokmi dalo sa do 2 rokov docerpat, alebo tak ako si mala ty, ze vyplatia naraz, ale len 50% z toho co ti ostalo, keby si cerpala mesacne ako podporu, tak mas celu

katie253
31. júl 2019

@petamada áno presne tak to bolo. Ja som tam bola asi po roku a pol sa opýtať a mala som nárok len na 50% tej nevyčerpanej sumy.