Nezamestnanosť a tehotenstvo

xchiaomi
30. nov 2020

Ahojte babule, prosim o radu.
Ako velmi si financne ublizim keby otehotniem nezamestnana?

Snazime sa 5 rokov, som po tretom umelom, velmi som pri tom plakala, nechali ma dlho cakat s plnym mechurom a lekar este meskal. Vysledok vsak prvykrat potesil. Ani nie do mesiaca som spontanne potratila, opat ukrutne bolesti sprevadzane aj inymi neprijemnostami, skoncila som na pohotovosti.
Na babatku ideme makat dalej.

Chcem aby sa mi materska idealne pocitala z poslednej (aktualnej) prace lebo taky plat inde neziskam.
Vraj po 90 dnoch v novej praci vam rataju matersku z novej prace? Takze zbytocne som tahala 6 rokov v tejto firme a teda tento plat materska nezohladni?

Dakujeem.

fokuska
30. nov 2020

@xchiaomi Kym este nie si tehotna, tak je to vsetko len hypoteticky. Teraz si este v tej praci, z ktorej chces aby sa ratala materska? Ci uz si v novej?

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@fokuska ahojky, aktualne som 6r. zamestnana v tej praci z ktorej chcem aby sa mi ratala materska ano. Nadla som novu pracu ale o polovicu nizsi plat. Nieco nasporene mame takze nezamestnanost nas nepolozi. Len nova praxca a nizky plat mi ublizi.
Keby som doma 1 az 6 mesiacov mam vas najst si lepsiu pracu ako dnes ,, narychlo,,

V aktualnej praci vedia ze som tehotna, potrat im oznamim spolu s vypovedou.

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@fokuska mrzi ma ze staci aby som odpracovala iba 90 dni v novej firme a uplne si ,,vymazem'' 6 rocny plat

ceklis
30. nov 2020

@xchiaomi musíš dávať výpoveď? :(

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@ceklis mas dobru otazku. Na mieste.

Nemusim. Ide o zly kolektiv, ja uz 5 rokov posielam zivotopis. Moja chyba ze stale do tej istej firmy som sa snazila dostat.

Potrebujem zmenu, nerobim co ma bavi a kolektiv, pretvarka vo firme, atmosfera ma ubija. Potrat mi to len v hlave upratal.

5 rokov som neodisla odtial lebo co ak otehotniem co ak sa nam to podari co ak....cize robim co nechcem ale bolo to financne bezpecne tam pracovat, predsa uver a vydavky.

Radsej uz budem bez penazi ale stastna

hederamonstera
30. nov 2020

@xchiaomi tiez som v podobnej situacii...praca ma nebavi, stresuje....sla som tam po prvom potrate, zmena a aj lepsie peniaze.....a je tomu uz rok a 3/4 co sa nam od potratu nedari a tiez uz som bola taka, ze dam vypoved a najdem si nieco menej stresujuce za menej penazi a mozno sa podari....drzia ma tam stale len tie peniaze a to, ze "co ak" sa podari a je mi luto, ze by som mala mizernu matersku...ale takto tam ostanem kolko? ako ty? 5 rokov, 10rokov? mozno sa to nikdy nepodari...
neviem co mam robit...je to na nervy

fokuska
30. nov 2020

@xchiaomi Aha, no tak ano je to tak, ze ak odpracujes aspon 90 dni bez PN a OCR, tak sa ti bude pocitat z novej prace.
Otazne je, ci je teraz vhodna doba na zmenu. Ci to neriesit napr. PNkou (na zotavenie z potratu), dovolenkou a potiahnut to tak aby si otehotnela este pocas trvania tohto PP.
Nejde to tak idealne, ze sice uz ina praca, v nej odrobene, ale materska este zo starej.

ceklis
30. nov 2020

@xchiaomi rozumiem 😳 vieš čo? Mne sa podarilo otehotnieť (úspešný vklad) hneď ako som podpísala výpoveď. Teda ale bolo to zo strany zamestnávateľa hneď potom ako som sa vrátila z rodičovskej dovolenky s prvým dieťaťom. Dva roky sme sa snažili o druhé, rok a pól riešili ivf aj nejaké vklady a nikdy ani tuk. Potom som mala nastúpiť do práce, jeden mrazak ostal ešte. V práci ma vyhodili a ja som si povedala že bud alebo. Bud bude babo, alebo začnem niekde odznova a už sa na to vykaslem potom. Ten vklad sa podaril a ja som najšťastnejší človek, jasne že kvôli miminu, ale aj to, že mám od tej práce pokoj.
Chod do novej práce ak ta bude bavit a budes sa tam cítiť dobre, je to ten najlepsi základ ako byt spokojná a vyrovnaná. Potom príde aj mimino. Jasne že peniaze sú dôležité, no ver, že to dáš aj s nižšou materskou ✊🏻 Všetko sa snáď vyrieši najlepšie ako len je možné, držím palce

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@hederamonstera presne presne si v takej situaci. Ubehlo 5 rokov co som sa bala odist keby otehotniem. Bala som sa otvorit a skusit ''nove dvere'' lebo tie co som mala otvorene mi stacili a poznala som ich. Ale takymto sposobom bude z toho 10 rokov.

Tiez nevies co mas robit....lenze podla mna aj tvoja a moja psychika by bola na tom lepsie keby spravime nejaky ''krok'' samy a nenechame sa len viest zivotom a ''teplym miesteckom''. Ako mozem otehotniet ked uz v nedelu mam depky ze rano je pondelok a viem co ma tam caka.

hederamonstera
30. nov 2020

@xchiaomi presne..ale co ak ak aj zmena a menej psychicky narocna praca nepomoze? Co potom?
ja som rozmyslala nad dlhodobou PN ale co ked aj po roku nic? to mi bude trapne sa vratit do kolektivu....

fokuska
30. nov 2020

@xchiaomi Pozri, este mas moznost dat vypoved, ist do novej prace a tych 90 dni prerusit PNkou, alebo OCR... lenze 90 dni to su 3 mesiace, to je vacsinou skusobna doba, tak je otazne, ci by s tebou PP neskoncili kvoli tomu. Tym by si ale nesplnila tu podmienku aspon 90 dni bez PN a OCR a teda by sa ti ratala materska zo starej prace. Lenze v pripade, ze neotehotnies a v novej praci odrobis dalsie a dalsie a dalsie tyzdne a mesiace, tak uz potom nemas ako "zachranit" a materska sa ti uz bude pocitat z noveho zamestnania.

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@ceklis ahojky, tesim sa s tebou velmi, viem cim si si presla a tu radost obrovsku si neviem ani predstavit, uzivaj aj za mna prosim.

Dala si si niekedy vlozit aj 2 embria?
Ps: dakujem za radu

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@hederamonstera podla mna keby clovek aspon trochu robil co ho bavi, aspon trosicku, hned by sa mal psychicky lepsie aj prekazky by lepsie zvladal. Alebo dobry kolektiv dokaze vela, len tazko sa hlada.

Proste treba byt spokojny ci uz v praci alebo s tym ze som urobila sama novy krok v zivote (vypoved)

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@fokuska je tam tenky lad 🙂

ceklis
30. nov 2020

@xchiaomi nie :( ja som vždy mala len nativ a tak len jedno embryjko. Ale kľudne by som si dala vložiť aj dve ak by ich bolo viac kvalitných.
Ďakujem a aj tebe prajem nech to vyjde a nech nájdeš svoje šťastie ✊🏻✊🏻✊🏻❤️

amelie2017
30. nov 2020

Prepac, ale tak ked teraz dobre zarobis, tak ste si nesetrili nieco? Vsak materska je aj tak len par mesiacov. Potom je rodicak a ten budes mat rovnaky aj v starej aj v novej praci. Ak teda ostanes po MD doma. Neviem ci by mi stalo par 100€ za toto. Ak uz chces odist 5 rokov, tak chod.

franzovamater
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
30. nov 2020

@franzovamater Nie, to vobec nie je pravda a nie je jedno ci si stale u toho isteho zamestnavatela ako minuly rok alebo nie.
Ta nepodavaj nespravne informacie.

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@amelie2017 ahoj jasne ze sme setrili bejake korunky. Ak zostanem doma nevybielim si ucet, budem menej chodit von a menej minat a v pohode to dame.Dnes som si uvedomila ze odidem tak ci tak, mas pravdu. Dakjjem za tvoj cas a prispevok.

mogaa
30. nov 2020

@xchiaomi no buď vydržíš v terajšej firme a hneď ako otehotnieš pôjdeš na PN alebo zmeníš prácu a možno sa skôr zadarí otehotnieť.....ak odrobíš v novej práci viac ako 90dní - máš materskú odtiaľ, na druhej strane aby si otehotnela alebo sa teda zadarilo umelé tehotenstvo je veľmi dôležitá psychická pohoda.....

xchiaomi
autor
30. nov 2020

@mogaa suhlasim s tebou ze psychicka pohoda je dolezita a tu nebudem mat kym sa po 6tich rokoch neposuniem, uz je jedno ci do horsieho alebo lepsieho, uz len pocit ze robim podla seba ma robi stastnou. Dam si cez urad prace nejake kurzy ak budu ponukat. Robotu stale mozem zobrat aj v sklade keby bolo najhorsie.

Dakujem.

fokuska
30. nov 2020

@xchiaomi Pockaj, ty chces ist na urad prace? Pisala si o novej praci s polovicnym platom.

Ak budes nezamestnana a otehotnies tak tam mas moznost mat vysoku matersku.

lentilkaxxx
1. dec 2020

@xchiaomi áno, po 90 dňoch sa Ti počíta z novej práce. Tiež som skoro 7 rokov bola tak, že vysoký príjem, nervy, stres, pracovná doba v podstate 24 hodín denne a nakoniec aj psychopatický šéf, ktorý začal chlastať prvú ligu. Snažili sme sa 3,5 roka a nič. Spoliehala som sa na vysokú materskú, nič iné ma tam už nedržalo. Až som dala výpoveď a zobrala 2 mesiace dovolenky, ktorú som tlačila pred sebou a nemala kedy ju vybrať. A čuduj sa svete. Dovtedy všetky pokusy zlyhali a naraz 2.deň, čo som bola nezamestnaná, som otehotnela. Bezstresové obdobie spravilo svoje a teraz mi tu spinká 3-mesačné bábätko. Niekedy proste netreba spoliehať na tu materskú, ale spraviť za všetkým sek a začať v kľude od začiatku 🙂

1katus1
1. dec 2020

Čo je dôležitejšie dieťa či peniaze? Zo stresu a zlého prostredia môžeš mať tie problémy čo máš psychika je silná

xchiaomi
autor
2. dec 2020

Ahojte kocky, dakujem vam vsetkym. Velmi ste mi pomohli lebo som tuto moju dilemu potrebovala povedat nahlas a mam v tom jasno a konecne upratane. Uz ako som vam to napisala sem tak este v ten den som poznala aj odpoved 🙂.

Velmi sa tesim na nove obdobie a dakujem ze ste ma podporili, mam vela energie a tesim sa na vypoved. Co bude potom neriesim.

Ak ta nova praca s polovicnym platom neklapne, urad to isti na par mesiacov. Velmi sa tesim zmene, 5 rokov som hladala odvahu.

xchiaomi
autor
2. dec 2020

@lentilkaxxx krasne sa mi to cita 🙂. Velmi sa tesim ze mas pri sebe takeho mini pokladika. Co sa ti stalo je u mna zazrak, mozem o tom iba snivat a preto aj ked budes mat tazke obdobie, babatko bude plackat, spomen si co by za to drubi dali haha. Uzivaj

fokuska
2. dec 2020

@xchiaomi Ozvi sa sem zas ked uz budes mat potvrdene, ze si tehotna - mozes mat este moznosti na vysoku matersku, tak poradime potom podla aktualnej situacie a datumov ;)

xchiaomi
autor
2. dec 2020

@fokuska ahoj. Ak ta nova praca s nizsim platom nevyjde, urad prace to na par mesiacov isti.

fokuska
2. dec 2020

@xchiaomi V pohode, aj tak vies stihnut max. matersku ;) Preto v dobrom pisem, ze ked otehotnies, tak sem napis a poradime ti 🙂 a drzim palce nech je to cim skor.

lentilkaxxx
2. dec 2020

@xchiaomi áno, aj pre mňa j to zázrak. 🙂 Všetci mi hovorili, že ten stres je sviňa, ale neverila som, že až tak moc. Vážne treba niekedy urobiť úplný sek a začať odznova niekde inde. Ja som sa aj presťahovala, aby som nemala svokru za riťou.
Verím, že keď sa aj Ty ukludníš, 2 čiarky sa rýchlo stanú realitou. Držím ti palce 🙂
Čo sa týka materskej, vždy sa s tým dá čarovať, ak máš možnosti. Tak sa neboj. 😉