Nezamestnaná slobodná matka po materskej a dávky

dollynkaa
30. nov 2015

Zeny potrebujem radu. Som sama s dietatom bez majetkov. Momentalne na materskej. V praci ma cakaju po materskej ale nakolko som robila krupierku uz tam robit nechcem ist po MD. Dam vypoved a potom co? Mozem si poziadat o davku v nezamestnanosti ako slobodna matka alebo take nieco? Keby nemam hned inu robotu

alenah31
30. nov 2015

@dollynkaa predpokladám, že si na RD nie na MD - veľký rozdiel nakoľko po vyčerpaní MD máš nárok na platenú RD až do troch rokov dieťaťa resp. 6 rokov pri nepriaznivom zdravotnom stave. Pokiaľ chceš dať výpoveď nezabudni na to, že budeš mať aj výpovednú dobu čo je 2 mesiace zo zákona takže tie tam zrejme budeš musieť odrobiť pokiaľ sa nedohodnete so šéfom a nepodpíše ti Dohodu o ukončení PP s dátumom, ktorý tam napíšeš ako koniec zamestnania. Nárok na podporu mať budeš pokiaľ splníš podmienky na poberanie nezamestnaneckého - tu nikoho nezaujíma či si slobodná matka či vydatá, ak nesplníš podmienku nedostaneš nič, ostane ti možnosť požiadať o dávky v hmotnej núdzi a žiadať výživné na dieťa od jeho otca pokiaľ si ho ešte nežiadala.

dollynkaa
autor
30. nov 2015

@alenah31 ano na RD ;) a ake podmienky tam treba splnit?

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený dobou účasti na poistení v nezamestnanosti. Takže aby ti priznali podporu musela by si byť v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistená v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.
Inak prečo chceš odísť sama?? Ako osamelá matka starajúca sa o dieťa do 15 rokov máš zo zákona úľavu v tom, že zamestnávateľ ťa nesmie nechať pracovať v noci. Ďalšia vec....ty si povinná najmenej 1 mesiac pred predpokladaným nástupom späť do práce toto najlepšie písomne oznámiť zamestnávateľovi. Možno ani nebude chcieť, aby i sa vrátila - nech ti dajú výpoveď oni, budeš mať nárok na odstupné. Rovnako aj ty máš ešte možnosť požiadať vedenie o zmenu prac. času kvôli dieťaťu alebo o preradenie na inú prácu, ktorá ti bude časovo lepšie vyhovovať. Ja by som výpoveď sama od seba nedávala - oznám im tvoj úmysel vrátiť sa a uvidíš čo na to oni - nepriprav sa o odstupné.

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31 no oni ako cakaju ze sa vratim. Maju vela herni kam ma mozu dat. To take nieco mi musia povolit ze aby som nemala nocne? To ani neviem. Lebo robi tam vela matiek ale vsetky robia aj nocne. To by oni asi nedovolili robit niekomu len denne. Tak im mam mesiac pred nastupom oznamit ze nebudem robit nocne ci ako? Jedine kedy mi uznali len denne ked som bola tehotna

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa Ty si povinná zo zákona im aspoň 30 dní pred predpokladaným nástupom späť do práce oznámiť, že sa vraciaš (nie že nechceš robiť nočné). Každá jedna matka či otec, ktorý sa po RD vracia späť toto musí urobiť. Je to kvôli tomu, aby sa vedeli aj v práci pripraviť na to, že budeš späť. A tu je zákon, ktorý chráni osamelé matky či otcov:
V zmysle ustanovenia § 164 ods.2 Zákonníka práce, ako žena trvale sa starajúca o dieťa mladšie ako 15 rokov máš nárok na úpravu pracovného času, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody:
§ 164
Úprava pracovného času
(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.
(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
(3) Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom. Pracovná pohotovosť sa s nimi môže len dohodnúť.

Keďže tvoj zamestnávateľ má viac prevádzok a viac možností zamestnať ťa "nesmenne" u neho nie je splnené to, že by vznikli vážne prevádzkové dôvody. V podstate ak po návrate do práce požiadaš písomne o zmenu prac. času a uvedieš, že žiadaš o úpravu podľa § 164 a opíšeš svoj problém mali by ti povinne vyjsť v ústrety.

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31 takze im mam mesiac pred nastupom napisat ze sa vracuam do roboty a plus im mam pisomne poziadat o zmenu pracovnej doby tak? Inak velmi pekne dakujem

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31a vlastne problem im uvediem ze nam male dieta? Len to mi niak aj tak nevychadza kedze denne su od 7 do 19 a to neni rak dlho skolka

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa presne tak🙂 mesiac pred nástupom a najlepšie písomne. A k tomu priložiť písomne žiadosť o zmenu prac. času a uviesť na základe akého paragrafu + dôvody. Najlepšie doporučene nech máš doklad - oni potom majú povinnosť sa ti tiež písomne vyjadriť.

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa hej, máš dieťa do 15 rokov, si samoživiteľka, bez možnosti striedania si povinností o dieťa s jeho otcom (nejaví záujem, nie je ani na RL, odmieta sa podieľať na výchove - to je už na tebe čo tam napíšeš), škôlka je od-do, cez víkendy nemáš možnosť dieťa zveriť nikomu zodpovednému.....atď.

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31 ahaa no tak to skusim. Ale myslis ze je realne aby mi to preslo?

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa Samozrejme🙂 ak by nesúhlasili (ak skutočne nebude žiadny relevantný "prevázkový dôvod" súhlasiť budú) pravdepodobne ti budú oni dávať výpoveď a vtedy máš nárok aj na odstupné.

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31 a co ak si najdu niaky ten problem preco nie. Co moze byt ten prevadzkovy dovod?

alenah31
1. dec 2015

@dollynkaa ohrozenie chodu prevádzky, ale keďže vás je tam viac a môžu ťa dať aj inde -myslím tým, na iné prac. miesto resp. skrátiť ti prac. dobu tak tvoja žiadosť o zmenu prac. casu či miesta by nemala byť problém. Vyskúšaj a uvidíš😊

dollynkaa
autor
1. dec 2015

@alenah31 jasne vyskusam ved zato nic nedam. Dakujem pekne za radu 🙂