Dobrý deň, rada by som sa opýtala na postup (možnosť opravy) na katastri. Známa je pred rozvodom a zistila, že v katastri je ako vlastník uvedený iba jej manžel, napriek tomu, že byt kupovali cca rok po manželstve.
Následne teraz zistila, že súdy vraj berú do úvahy pri delbe majetku iba vlastníctvo uvedené na katastri. Samozrejme nikdy neriešila tieto veci, nakoľko brala to tak, že spadá byt nadobudnutý v manželstve do BSM. Pri kúpe bytu zrejme manžel neuviedol manželku, nakoľko nešlo o ich dohodu o vylúčení bytu z BSM. Dá sa to nejako napraviť v katastri? Pretože vraj pri rozvode jej bude patriť iba polovica z toho, čo už bolo z bytu splatené prostredníctvom hypotéky, nie polovica z bytu. Ďakujem za vecné rady, veľmi by som jej chcela pomôcť, nakoľko má dve malé deti. Ďakujem.
@suzanah23 ono je úplne jedno či je na katastri na LV. Nehnuteľnosť bola získaná v čase manželstva a teda spadá do BSM a teda kamarátka je tak či tak polovičnou vlastníčkou nehnuteľnosť, aj keď nie je kamarátka na LV. Keby chcel jej manžel disponovať, že je písaná nehnuteľnosť len na neho, musel by dokázať, že nehnuteľnosť financoval len on napr. z financií spred manželstva alebo z financií z dedičstva príp. darovania.
@suzanah23 ako základ je potrebné vedieť, prečo je zapísaný iba manžel. Bol na kúpnej zmluve iba manžel? Prečo? Financoval kúpu z peňazí, ktoré nadobudol pred manželstvom alebo darovaním? V takom prípade by bol byt iba jeho a ona by mala nárok iba na polovicu hypo splátok, na byt nie.
@miriam11 Pozri sa niektoré dámy si to i skontrolovali, ale kedže bohužiaľ nie sú úplne na majetky, tak to tak rok po svadbe ani neberú, ako problém. Netreba byť uštipačný, treba buď vychádzať z toho, že dáma ma deti a súdy naše pracujú veľmi zvláštne. Fakt, že bol takto byt kupovaný je vraj napadnuteĺné pri rozvode, ak bol byt nadobudnutý v manželstve, ale je to na dlho vraj. Zisťujem tu akékoľvek info, ktoré by jej mohlo pomôcť tento proces skrátiť a napadla mi oprava v katastri...alebo niečo podobné.
Treba si to lepšie naštudovať. Nie je nutne aby tam bolo obaja..
Napr toto som našla za pár sekund:
https://www.akmv.sk/pravna-poradna/zapis-len-je...
Samozrejme, najjednoduchšie je ak si žena pohovoru s vlastným mužom, na katastri to opravia..
@sasa1310 nie je to automaticky. Ak bol byt v manželstve nadobudnutý z peňazí pred manželstvom alebo z peňazí v manželstve, ktoré ale dostal dotyčný darom, tak nebude byt patriť do BSM. A to autorka nepíše. Lebo nedáva logiku, ako inak by bolo možné, že kúpnu zmluvu podpisoval iba muž.
@suzanah23 nie som ustipacna, nerozumiem tvojej poznámke. Napísala som real ako to je. Ťažko dokazovať spätne ako to bolo. V zmluve musí byť uvedené, že byt bude zapísaný na oboch. Realitky na to upozorňujú. Aj na to skontrolovať po vydaní LV. Darno sa priecis. Každopádne dotyčnej prajem veľa šťastia a pevne nervy.
@melanta Nevolo to výlučné vlastníctvo z daru, ani dohoda o BSM, pri kúpe bol iba on, vybavoval hypotéhu on, ona bola na materskej, vybavoval úrady on. Medzi tým sa prdával byt v BB, kde bývali predtým, samotné vybavovačky, pôrod, bábatko, proste to riešil on, ona bola s malým dieťaťom.
Mne sa to zdá divné, že tam manželku nezapísali.
@suzanah23 ale hypo nemohol dostať sám, ak bol ženatý. Zákon to nedovoľuje. Takže jedine, že povedal v banke, že je slobodný. Tak či tak, má nárok na polovicu bytu, len s tým bude mať teraz opletačky, keďže vtedy sa nezaujímala. A to je žiaľ jej problém. Že mala dieťa ozaj nie je argument, aj iné ženy porodia, ale majú prehľad o tom, čo sa deje s majetkom. Ona sa nezaujímala, tak teraz si to bude musieť riešiť a vyjednávať.
Tu nesedia niektore veci, bud neboli manzelia, alebo maju rozdelene BSM, alebo byt nadobudol z penazi z bytu, co vlastnil pred tym, za slobodna, teda, ak su manzelia
@mk1111111111 Boli v manželstve rok, on predtým vlastnil byt v BB. V inom meste pri sťahovaní znova predával a kupoval on, ale už v manželstve. Hypotéka je na vlastníkovi, pri kúpe bol iba on-
Som zvedavá na výsledok tejto diskusie. @draik môžeš , prosím Ťa, poradiť ? Moja kamarátka ma rovnakú situáciu, s priateľom si kúpili malý byt, potom sa vzali, narodilo sa im dieťa a medzitým kupovali väčší byt. Ona je spoludlžník na hypotéke, ale nie je zapísaná na katastri ako spolumajiteľ. Na kúpnej zmluve figuruje iba manžel..Väčší byt bol kupovaný z predaja menšieho bytu a rozdiel doplatili z hypo. Našťastie sa nerozvádzajú 🙂
@suzanah23 ak financoval dom z casti sumou, ktoru ziskal za predaj svojho bytu, tak logicky ona nemoze chciet polovicu hodnoty domu. ale len polovicu tej casti, na ktoru brali hypo. ak uz boli manzelia a on v banke klamal o svojom stave, je to uverovy podvod. oni sa v banke jasne pytaju, ci je ziadatel slobodny alebo zenaty.
@nedielka Aj mňa, lebo fakt že hypotéka je iba na ňom, hoci bol v manželstve som si uvedomila až teraz. Čiže čo v takom prípade? ďalšia otázka, hoci sprostredkovaná? Minimálne je podľa mňa táto diskusia nápomocná viacerým. Preto som ju i uverejnila. Tiež pracujem v pomáhajúcich profesiách a tento hodnotiaci a kritický prístup moc klientom nepomáha. Chcem reálne pomôcť matke s dvoma deťmi v takej a takej situácii a preto prosím vecné a nehodnotiace reakcie, tie nikomu nepomôžu teraz.
Tak ja neviem, nemaju rodelene BSM?, vtedy by to islo. Neviem, ci je mozne zatajit sobas pri brani uveru, to by sa mohlo brat ako podvod
Brali novy uver? Ci len menili zabezpeku a v uver len pokracoval. Ale, to by tiez museli mat asi rozdelene BSM.
@suzanah23 za chyby sa plati. Chybou bolo, že si dáma neskontrola LV hned po kúpe. Kataster určite chybu nespravil, uviedol vlastníka, ktorý bol navrhnutý v kúpnej zmluve. A keď tam nefigurovali 2 osoby s polovicou podielu, nic - dali len jeho. Dodatočné opravy? Ťažko, lebo ako píšem vyššie chýba sa nestala. Jedine nech sa dohodne s manželom na vyplatenie fifty fifty.