Nevieme čo s bytom

24. jún 2022

Ahojte,mame veľmi staručku babičku,ktorá je mometnalne v nemocnici.Bude tam ešte cca 3tyzdne,a odtiaľ pôjde do domova dôchodcov.7r sa o ňu starala moja mama a jej sestra.Upratovali jej,varili,kúpali,prebalovali,lieky riešili.Teraz to už zial nejde nakoľko potrebuje starostlivosť 24/7.Pointa:babka vlastní 2izbovy byt,a naši nevedia co s nim bude kým babička zije len bude teda umiestnena v domove.Prenajat ho nechcu lebo babka tam ma všetky svoje veci,ktoré by sme nemali kam dat,plus staršie nabytky,ktoré by sa museli pomeniť,takže do prenájmu ísť nechcú.Vydavky mesačne na tento byt sú cca 150-200€,ktoré budú musieť platiť jej dcéry,coz je pre nich dosť keďže sú už tiež na dôchodku.Cely babkin dôchodok pôjde na domov dôchodcov.

autor
24. jún 2022

Je možné byt predať,že by bola predávajúca moja babka?ale a tým ze kupujúci by uhradil túto sumu už na účet mojej mami a jej sestry?Oni sú aj tak jedine pravoplatne dedicky..ide len o ten čas,že v podstate nemá kto ten byt platit😔ďakujem za každú radu ci skúsenosť.

domireb
24. jún 2022

Ak babka súhlasí s predajom, je lepšie poriešiť to takto, než by mal ísť do dedičstva. A hlavne zmluva zmluva zmluva medzi sestrami.

viestta
24. jún 2022

Keď sú tvoja mama a teta jedine dedicky, tak ci tak budú dediť to co bude mat babka na účte. Aj keď bude babka v DSS. A byť je najlepšie predať, dat peniaze babke na účet a ona nech rozhodne co s nimi.

autor
24. jún 2022

@domireb a prečo je prosím ta lepšie takto ako dedičstvo??a akú zmluvu máš na mysli?a nebude vadiť resp.nie je to protizákonné že babka bude predávajúca a peniaze pôjdu na účet jej dcéram?ďakujem

nafka0483
24. jún 2022

Z akeho dovodu by mali ist peniaze jej dceram? Je to babkim byt, nech idu babke - mozete jej z toho hradit domov dochodcov a vsetko co bude treba a az po smrti zdedia dcery zvysok.
Kym babka zije tak ziadne dedicstvo neexistuje.

vazky_a_motyle
24. jún 2022

Asi najlepsie by bolo prenajimat byt. Lebo ked byt len tak stoji tak mate za neho len vydavky. To ze je tam stary nabytok to mozno lakave pre buducich podnajomnikov nie je, ale prisposobte tomu cenu najmu. Myslim ze sa najde vela ludi ktori by boli radi aj za stary nabytok len aby si mohli dovolit byvat samostatne od rodiny atd. Dvojizbak je ideal aj pre start. Pokial je to byt este v nejakej vyhladavanej lokalite tak sa za nim aj tak zaprasi. Ak nie, ludia vezmu aj to za nizsi najom. Tiez je tu moznost ze uplne stary nabytok vyhodite/podarujete niekomu na chatu a aj vy by ste ziskali modernejsi/ novsi na bazosi alebo stranky na fb kde ludia daruju. Z bytu by som vzala len babkine najosobnejsie veci. Tie uplne najosobnejsie veci by mala pri sebe, zvysok do pivnice alebo na pojd. Ked casom "zarobite" na prenajimani, mozte aj sami po trochu dokupit nabytok, z ikei za par supov sa da. Pokial su v byte este stare tapety tak vyhodit a kybel farby spravi s bytom divy. Po dalsie, ked babkin cely dochodok pojde na platenie domova tak aspon ked jej bytom zarobite, mozete babke "zvysit standard" ze teda mala by z toho aj ona viac uzitku. Fakt skoda nechat byt len tak. Moze vam zarabat a babka sa moze mat lepsie.

autor
24. jún 2022

@viestta babke už moc financie zverovat nechceme..ma 91r..a diagnostikovanu starecku demenciu..rozpráva a uvazuje už dosť "z cesty".. účet babka nema,dôchodok jej chodil na ruku.Vsetky jej úspory majú už jej dcéry nakolko sa báli že by ju mohli vykradnut,keďže bývalá sama..baby sa o ňu starali tak, ze k nej chodili,obriadili ju a išli domov..

viestta
24. jún 2022

Aha, tak potom to je jasne

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bert22
24. jún 2022

podla mna najlepsie moznost je ho prenajat. ked sa to tak vezme, babka sa don uz asi nevrati a s tou jej diagnozou, si zachvilu ani nebude pamata, kde byvala. tahat takto prazdny byt v tejto dobe je podla mna neunosne

slovenka753
24. jún 2022

No kým nie je babka obmedzená na právnych úkonoch de fakto s tým bytom nakladať nijako ani nemôžete. De fakto by ste ho oficiálne nemali ani prenajať. Čiže treba najskôr po riešiť toto. A potom sa rozhodnite co s bytom. Veľa ľudí rieši majetky tak ze ich preda ešte za zivota aby sa vyhli platbe poplatku pre notára pri dedeni, ktorý sa vypocitava z hodnoty dedičstva. Ale ak nemáte 6 izbovú vilu na Slavíne na tom určite neskrachujete. Ak je babka uz na tom mentálne horšie, dat jej podpisat nejakú zmluvu tiež nie je ok, taka zmluva je napadnutelna lebo ten človek už nevie co robí (laicky povedané). Tiež ak by ste predávali majetok ako jej opatrovnici (ak by bola babka obmedzená v spôsobilosti na právne úkony) takýto predaj by mal podl mňa podliehať schvaleniu súdom. Mne sa uplne najjednoduchšie riešenie javí prenajať to niekomu za náklady.

roja01
24. jún 2022

Ja som toho nazoru, ze skutocne treba presvedcit babku, aby podpisala predaj. Peniaze treba spravodlivo rozdelit medzi dedicov. Ved v 91r. sa uz domov nevrati a naco platit za dedicske konanie? Ak by peniaze mala na ucte babka, ktory by jej zalozili, tak by z nich tiez museli platit dedicske a mozno, ze by sa aj stratili. Stacilo by ak by niekto necestny z okolia babky o nich vedel. Viem o com je starecka demencia.
Uz teraz nech sestry zacnu upratovat a triedit veci v byte. Dost dlho to trva a je treba byt pripraveny na vsetko.
Ak su jej dcery cestne a spravodlive a rozdelia si zavazky i zisk, dohodnu sa na presnom postupe, tak je toto najlepsie riesenie.
Byt by bolo mozne darovat alebo predat tymto 2 dceram, len by boli obmedzene v tom, ze ak by nechceli platit vysoku dan, tak by ho nemohli 5 rokov predat, iba ho prenajimat.

slovenka753
24. jún 2022

@roja01 no radis jej aby babku okradli... Takýto postup je určite v rozpore so zákonom. Demetna babka bude podpisovať zmluvu 🙏😅.... Plus daň by neplatili ani ako dedičky, keďže predpokladám ze aj babka ho vlastní viac ako 5 rokov. Tam stačí ze viac ako 5 rokov vlastnil poručiteľ, nemusí vlastniť 5 rokov aj dedič.

guiseppinka
24. jún 2022

Zide sa vam do buducna byt? Vedeli by ste ho vyuzit niekto z vnucat? Pri predaji by ste ho tak ci tak museli vypratat. V dnesnej dobe je kazda nehnutelnost plus a ked si to nemozu dovolit platit tvoja mama a teta, tak ho dajte do podnajmu s tym, ze ak by chceli vymenit nabytok, vymalovat, vymenit si podlahu, tak im to odratate z najmu.. ak by ste to aj za 250, tak aspon by ste mali na dan - tam ak by bola mama a teta ako prenajimatel, tak by sa vedelo odpocitat 2x500e...

andrea_82
24. jún 2022

prenajímať byt nechcete, lebo babka tam má svoje veci. A keď ho predáte, tak tie veci dáte kam?

@slovenka753 daň z predaja by síce neplatili, ale platili by daň z dedičstva.

slovenka753
24. jún 2022

@andrea_82 žiadna daň z dedičstva na sk neexistuje. Platí sa súdny poplatok a odmena notara

gabika128
24. jún 2022

Takéto situácie sa riešia tak, že babku pozbavite svojpravnosti, byt sa predá, peniaze pôjdu na jej účet a ten kto bude môcť s tým nakladať, bude babke dohliadať na financie a výdavky,ktorých je ozaj veľa pri takomto človeku. Babka zomrie a prebehne dedičské konanie.

andrea_82
24. jún 2022

@slovenka753 ok, tak to nazvime odmena notárovi, ktorá sa počíta z hodnoty majetku.

slovenka753
24. jún 2022

Ono ide o to, té podpisy na zmluvách o predaji nehnuteľnosti musia byť overené. Ak dôjde notár za nepricetnou babkou je možné že im ten podpis neoveri.

roja01
24. jún 2022

@slovenka753 ano plati sa za dedicske konanie. Je to zbytocna platba. Byt aj tak dcery zdedia podla zakona, o ake okradnutie babky by sa jednalo? Ved aj sama babka by chcela, aby jej dcery vsetko ziskali.
Ano, ak zdedia byt, nemusia pri dalsom predaji platit dan, ale ja som pisala o darovani al predaji dceram este za zivota babky a v tom pripade uz ano.

slovenka753
24. jún 2022

@roja01 toto sú také domnienky ze až. Babka možno chcela všetko dat na charitu. Jedina normálna rada tu je od gabiky128.

roja01
24. jún 2022
natal
24. jún 2022

Musite preukazat, ze je sposobila na pravne ukony, co podla mna zjavne uz nie je. Zbavit ju svojpravnosti a urcit opatrovnika je casovo zdlhave. Nemozete byt len tak prenajat kym je ona vlastnicka (kedze nemoze podpisovat zmluvy). Nikto z rodiny tam nechce docasne byvat za naklady? Ak je sposobila na pravne ukony, tak spisat splnomocnenie na predaj aj na prevzatie kupnej ceny. Kupna cena nemusi ist na ucet predavajuceho. Do zmluvy sa to cele rozpise.

salamistka
24. jún 2022

zavolajte k nej notára, ten môže spísať závet, ak sa bude dať

danielahamar
24. jún 2022

Veľa možností nemáš, ak babka je za, treba byť predať s tým, že sa zriadi účet, kde tieto peniaze pôjdu, nemusí byť na jej meno a ak treba platiť ubytko babke, tak peniaze budu odchádzať z účtu. Keď babka umrie, až potom by si mali peniaze rozdeliť, skôr nie.

missdiva
24. jún 2022

Co by som spravila? Predala 2izbak a kupila 1izbak za zbytok by som platila naklady na dve opatrovatelky a na byt. Ak by ste sa velmi chceli vyhnut poplatku u notara po dediscskom tak 1izb. byt napisat na deti s pravom dozivotneho uzivania pre babku (ale rozhodne to nie je taky vysoky poplatok, ze by to trebalo riesit).
Rozhodne mi nepride spravne supnut ju do domova, predat jej byt, a peniaze si rozdelit medzi sebou 🤮... prakticky je to okradnutie babky.

casavina
24. jún 2022

A čo keby tam šiel niekto z vás bývať?

autor
24. jún 2022

@casavina to nie je možné😊kazdy už máme vlastné bývanie a rodiny s deťmi..vôbec neviem ako to vyriesia naši 😔😔

katka0123
24. jún 2022

Ak byt pojde do dedicatva, dedic musi zaplatit za ohodnotenie nehnutelnosti a nasledne dan. Coz je dost velka suma. Otazne je, ci je babicka schopna a ochotna spolupracovat. A hlavne, ci je stotoznena s domovom. Neposudzujem, no dost smutny koniec. Za cenu bytu by si zasluzila sukromie a milu opateru..hoci aj platenu. Ked sa chce, vsetko sa da. Aj sa mozu dcery prestriedat, aj z dochodku doplatit opatrovatelku.

missdiva
24. jún 2022

@roja01 ja strasne dufam, ze ty nepracujes v zdravotnictve. Ty uz si babku pochovala. Co takto ratat aj s moznostou, ze este by mohla dostojne dozit?
Moja dobra kamoska je doktorka vo svajciarsku, pracuje so starsimi pacientami a vzdy hovori, ze ku nim ked pride 90tnik tak spravia vsetko aby ho dali do formy, a nasledne ziju ako nasi 70tnici. Zaklad je neodpisat cloveka kvoli veku a vazit si starsich.