Dalsia personalna zalezitost mojho muza:
- dnes mu zamestnavatel neuznal 2priepustky ktore mal potvrdene v januari...pritom mu schvalil vsetky 4,ktore si bral (bol u lekara sam aj ako doprovod s dietatom), minule mu nakazal vybrat si minulorocnu dovcu aj ked on nechcel (4dni) a 1den s novej a dnes mu dve priepustky neuznali vzali mu 2dni dovce z novej. Takze veduci trvrdi ze system na dochadzku a mzdy ho nepusti,lebo nema odrobene 21dni v tomto roku a tak nemoze mat 4priepustky..zaujimave ze v zakone nic otom neni,nasa znama (pracovnicka na socialke) to nechape. A ze mu strhol 3dni novej dovolenky (v priemere za januar by mal na rok na necele 2dni dovce) to uz ho system pusti?!kedze nema odrobenu este polku februara?! Preco to zamestnavatel urobil?mal nato pravo? Co mohol/moze moj muz urobit? Je nefer ze najprv mu nieco schvalili a dnes zamietli. Co vy nato?
@ivkazba no to moze,ale naco mu to bude,vies? Odpise mu to co mu povedal ustne.. tie neschvalene priepustky mame,odlozim k jeho nezakonne robenym zmluvam z minulosti u tohto zamestnavatela, a clovek nikdy nevie kedy sa mu to zide az bude treba informovat urady... Inak, teraz uz stym asi nic nespravi ☹
@babydesire no ak je priepustka zákonne v poriadku, tam na papier musí tak dôvod ktorý je zákonne okej, inak sa zamestnávateľ vystavuje riziku že potvrdením na papieri potvrdí že porušuje ZP. A otázne je, či zamestnávateľovi za to stoja tie 2 priepustky. Ale samozrejme je aj možnosť že sa na to muž vyklašle. Ak už v minulosti akceptoval nezákonné zmluvy tak zrejme má skúsenosť že je to pre neho ok. Len v tom prípade je zbytočné sa rozčuľovať.
@babydesire ja som na materskú napr nastupovala vo februári a v januári som si vyčerpala hádam aj 6 priepustiek, sama riaditeľka mi to navrhla, už som ledva fucala 😁 jediné čo si zamestnávateľ určuje je koľko dní po sebe môžeš mať priepustku (u nás napr. Max 2 po sebe nasledujúce pracovné dni) a dovolenky novej som mohla minút len toľko koľko mi prináleží za ten 1 mesiac, to som nemohla viac...
raz ked je nahlasena priepustka, je riadne orazena a odovzdana, zamestnavatel ju nemoze neakceptovat. na to podla mna pravo nema. moze nakazat si minut dovolenku z minuleho roka, ak nema pre cloveka pracu, no nie mu ju dat namiesto paragrafu
@babydesire no s dovolenkou zamestnávateľ disponovať môže, takže ano, mohol mu nariadiť čerpanie dovolenky.....čo sa týka priepustiek nemusí mu uznať priepustky čo idú po sebe viac dní, všetko záleží čo majú uvedené v kolektívnej zmluve......sú zamestnávatelia čo uznajú 1priepustku len na pol dňa
necitala so prispevky ale ak ma raz podpisanu od zamestnavatela priepustku mala by byt akceptovana tiez ste sa mali dohodnut na ak dlho z prace pozdes na priepustku vacsinou sa to rata na hodiny. system ho urcite pusti my sme mali tento mesiac tiez 4 priepustky kolega 7 (teda januar) a bez problemov ich vzala s tym, ze ked si minie nebude mat na neskor ale ak ma staru dovku moze mu ju nariadit vziat si skor nakolko 50% dovolenky moze nariadit zamestnavatel ale musi ta na to upozornit vopred!!! nie spatne urcite by som to vydiskutovala min. mailom alebo listom nech ma doklad o komunikacii popr. inspektorat prace poradia
@babydesire akú pracovnú dobu má v zmluve? Tie dni či hodiny čo čerpal priepustky mal byť v práci? Jednalo sa o záležitosti ktoré nemôže vybaviť počas svojho voľna mimo pracovného času? Boli to celodenné priepustky alebo len na pár hodín?
@babydesire čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ. Je jedno či on chcel či nie.
@jankapepe ano,ale islo o princip - ze najprv nemali problem uznat mu priepustky a ked uzatvarali mesiac tak uz problem bol a sup mu mirsto dvoch priepustiek dovcu (novu!) A to mu na konci januara nariadil vycerpat minulorocnu dovcu (4dni) a 1den znovej ze nechbpotiahne cely tyzden..mal mu povedat ok,vezmi si volno no nie paragraf ked ides na cely den ale dovcu (este staru) a nie takto spatne..ono raz bral sprievodku s detmi sme isli,tak keby to bol problem,som mohla ist busom alebo by si p vzal moj otec a zaviezol by nas..vies bud dovolim alebo nedovolim,,nie ze dovolim a potom si to rozmyslim,,to nieje fer
@jankapepe cez den..unlekara bol so sebou a raz s detmi..jj mohol mat aj poldnove ale povedal ze ide k lekarovi a ze p chce na cely den a nemali stym problem
@charlottha vsak prave,,raz ked nieco dovolim tak to uz necham tak..no vsak si minul,nepotreboval ho, vzdy mu nahlasi vcas ze potrebuje volno,k lekarovi ... Suhlasil stym tak co spatne riesi...ze zrazu fiha chodi po doktoroch bude mi furt chybat..ale vsak tych p ma 7 na rok plus 7 sprievodnych..nie nekonecno...
@mariet24 no esteze su niekde aj tolerantny
@ivkazba vsak aj ja mu vravim,ze nech to uz necha tak...uz sa stalo,mame dalsiu skusenost a budeme vediet..na druhej strane - jeho veduci vie ocenit ked niekto zodpovedne maka a ak je nieco navyse oceni to..muz mava najvyssie odmeny (tuk tuk tuk) taky tichy zamestnanec mesiaca pomaly kazdy mesiac.. 🤫 to mu pripominam ked ma pocit krivdy aby som zmiernila hnev a frustraciu
Zamestnávateľ si nestanovuje či priepustku schváli alebo nie. Je povinný ju akceptovať. Jedine že by nespĺňala náležitosti v zmysle zákonníka práce. Písomne by som vyzvala zamestnávateľa na odpoveď ohľadom neakceptovania priepustky.