Neuznali mi reklamáciu náušníc

lana11
14. dec 2016

Ľudia poraďte mi prosím.Včera som kúpila priateľovej mame náušnice strieborné stali 14€. Večer som si ich pozerala a videla som že jedna naušnica je zohnutá, zlé sa zapína.Následne nato som ich šla reklamovať, majiteľka mi povedala že to nezreklamuje, že tu škodu som si zapríčina sama ja ! Ľudia ako trepe postupovať ak máte dočinenia s takými podvodníkmi ? alebo čo robiť? 14€ niesu peniaze pre nu ? Lebo mi na múdro povedala, že čo som čakala ked som lacné náušnice kupovala !

nyusika
14. dec 2016

@lana11 napis podnet na SOI.
predavajuci je povinny prevziat tovar na reklamaciu a do jedneho roka od zakupenia je mozne reklamaciu zamietnut len na zaklade odborneho posudku.

janci05
14. dec 2016

V prvom rade je, si tovar dôkladne prezrieť, vyskúšať alebo predávajúcim predviesť. Ale aj napriek tomu, je v kamennom obchode predávajúci povinný každú reklamáciu prevziať a do 30 kalendárnych dní vybaviť. Následne ju pošle na odborné preverenie servisu a ten podá konečné stanovisko či je reklamácia opodstatnená. Ale je dôležité podotknúť, že predajca má možnosť takéto reklamácie odmietnuť na základe svojho uváženia. Ja si myslím, že toto by na SOI neprešlo. To sú moje 8-ročné skúsenosti v elektre.

lana11
autor
14. dec 2016

@janci05 ale prečo si to myslíš? tie náušnice som kupovala včera pre priateľovu mamu, ked som prišla domov a chcela som si ich vyskúšať, tak hneď ma priateľ upozornil že dačo s náušnicou nieje v poriadku.Proste náušnice sú na nosenie a nechápem ako sa hneď môže poškodiť zapínanie.Tak ako by si to ty riešila?? či ako to mam brať, že kúpim náušnice a budem ich mať v krabičke? Veď to je choré :( Jasné majiteľka povedala že ja som ich poškodila ale uznajte ženy, veď máte nosíte náušnice, je normálne aby sa náušnice pokazili pri druhom skúšaní? Ja som nekupovala jednorázovky žiletky ale náušnice,ktoré by sa mali dať nosiť viac rokov a nie iba pár hodín.

lana11
autor
14. dec 2016

@nyusika zajtra tam zavolám, lebo si myslím, že to nieje normálne aby človek platil za tovar ktorý je kazový

zuzu1122
14. dec 2016

@janci05 myslím, že nemáš pravdu. mám bohaté skúsenosti s reklamáciami za posledné dva roky. predajca je len predajca a nie je kompetentný posúdiť či sa jedná o záručnú alebo nezáručnú reklamáciu. Predajca je v každom prípade povinný spísať reklamáciu, prevziať poškodený tovar a odoslať ho následne buď do servisného strediska.

zuzu1122
14. dec 2016

@lana11 veľkú chybu si urobila, že si to neriešila okamžite. keby som bola na tvojom mieste, žiadam od tej majiteľky, aby mi dala na papieri, prečo odmieta tovar prevziať na reklamáciu s pečiatkou a podpisom a oznámila by som jej, že ak náušnice neprevezme na riadnu reklamáciu, podám podnet. A keby to nepomohlo, rovno by som s tým išla na SOI. Takéto veci by som riešila okamžite, čím neskôr, tým horšie. A len raz by mi povedala, že čo chcem keď som si kúpila lacné náušnice. To by ten bordel videla.

zuzu1122
14. dec 2016

@lana11 a rátaj s tým, že sa bude vzpierať a skúšať ťa. Takíto podvodníčkovia sa spoliehajú na to, že to toho zákazníka omrzí a vykašle sa na to.

ceresnovci
14. dec 2016

Toto je reklamacia na dlhe lakte. ozete im nanutit aby tovar vzali na reklamaciu. Do 30 dni pride vyjadrenie o neopodstatnenej reklamacii z dovodu nevhodneho pouzivania vyrobku. A mozete sa dotahovat, kto spravil chybu. Za 14 e by som sa nato vybodol a vzal si ponaucenie - tovar kontroluj v predajni, nie doma.

nyusika
14. dec 2016

@zuzu1122 áno. Ale bez odborného posúdenia nemôže reklamáciu zamietnuť.
Takže predajca prevezme tovar, spíše reklamačný protokol. Na vlastné náklady (pokiaľ je tovar kúpený do roka pred reklamáciou) da vyhotoviť odborný posudok a až ha základe posudky môže reklamáciu zamietnuť.

zarrinka
14. dec 2016

@lana11 Inak je zaujimave ked Ti predajca povie, ze co cakas ak kupis lacne nausnice.. to akoby Ti otvorebene a drzo priznala, ze predava lacne smejdi. Treba jej urobit medzi tvojimi priatelmi dobru "reklamu". A radsej si najdi striebornictvo a daj to opravit. Bude to zrejme jednoduchsie aj ked nespravodlive ...

lana11
autor
14. dec 2016

No dievčatá šla som tam zasa a povedala som, že pošlem kontrolu na nu tak s nervami vypísala reklamáciu no zvedavá som čo bude :( Lebo ona si stojí za tým, že som to poškodila ja, ale pre boha ved som ich kúpila včera a dnes som s nimi šla na reklamáciu.Že sa nehanbia tak ľudí okrádať

jankalukasova
14. dec 2016

@lana11 to, že si ich kúpila len včera nič neznamená, poškodiť ich môžeš aj rovno pred obchodom a to skutočne nie je jej problém... ale ak si si ich normálne šla skúsiť a zapínanie sa hneď poškodilo, tak samozrejme trvaj na svojom. Držím palčeky.

lana11
autor
14. dec 2016

@ceresnovci tovar bol skontrolovaný ale asi musel byť kazový lebo ked som chcela náušnice skúsiť druhýkrát vtedy sa rozpadli. lenže náušnice sa bežne nosia proste čo sa týka náušníc tak by to nemali byť jednorazovky.Keby že ich nepozerám a dostane ich priateľova mama pod stromček tak keby si ich dala na uši rozpadli by sa aj jej.TU ide o princíp ako okrádajú slušných ľudí.Proste ak vedia že ten výrobok je kazový alebo že vydrží iba pár hodín tak nech ho predávajú za 1€

lana11
autor
14. dec 2016

@zuzu1122 no vidíš majiteľka je asi američanka pre ňu tých 14 € niesu peniaze ale pre mňa áno, bohužiaľ nie každý sa má tak dobre, ako ona :(

lija22
15. dec 2016

@lana11 to su ozaj lacne nausky. dobre si spravila ze si sla, ale s peniazmi sa skor rozluc. kazdopadne bud hlucna sprav im zle meno a uz sa kasli nato

kocisandrej
15. dec 2016
Používateľ kocisandrej je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od kocisandrej.

tak najlepsie je nakupovat od overenych predajcov, ja vzdy chodim napriklad nakupovat do bonprixu cez kupony zdarma (http://www.kuponyzdarma.sk/bonprixshop-eu), kde vyuzijem zlavu, kupim z overeneho obchodu a ked je nahodou reklamacia, tak mam istotu, ze mi to vymenia ;)

zuzu1122
15. dec 2016

@nyusika veď práve, že predávajúci nie sú kompetentní na posudzovanie reklamácií. Ale aj ja som sa stretla už s tým, že mi výrobok odmietli prevziať.

nyusika
15. dec 2016

@zuzu1122 ved ja som ani nepisala, ze si kompetentni na uznanie/neuznanie reklamacie.
prevziat tovar vsak musia.

zuzu1122
15. dec 2016

@lana11 no, lebo 14 eur len tak nájdeš na ceste. @zarrinka ti napísala pravdu. akoby sama priznala, že predáva šmejdy. ja už som sa stretla aj s tým, že keď sme išli kupovať auto-sedačku a pýtala som sa na odporučenie, tak mi predavačka na drzovku povedala, že ak mi záleží na svojom dieťati a na jeho bezpečnosti, tak kúpim sedačku za 160 eur a nie za 80. Takže ak niekto kúpi lacnú sedačku, tak je v podstate vrah, lebo mu je úplne ukradnuté, či je jeho dieťa v bezpečí počas jazdy. Pre nástupom na materskú som roky riešila zákaznícke požiadavky + do toho som riešila predaj a nikdy som si nedovolila klientovi ani len naznačiť, že na niečo nemá peniaze. Je to vysoko neprofesionálne a urážajúce. Manžel robí tak isto predajcu a keby toto povedala u nich v práci, mala by z toho riadny prúser. Takže nie je jediná. Naozaj je kopec takých "predávajúcich".

lana11
autor
15. dec 2016

@zuzu1122 ináč je aj sranda to,že ja som jej tam robila tržby lebo som tam stále chodila kupovať striebro, takže ta pani ma pozná ako zákazničku.A stále som jej robila tržby vyše 50€, lenže teraz som kupovala pre svokru a kúpila som ani neže lacnejšie náušnice ale chcela som niečo decentnejšie.Ja som to nebrala tak,že som jej kúpila lacné náušky o to viac ma to mrzí ako sa zachovala. Ja som tam šla riadne sa dohodnúť a ona na mňa s tým vyrukovala,že ak mi ona vezme tie náušnice spať tak,že ona bude stratová. Takže teraz zháňam dalšie náušnice a poviem vám pravdu už ani nemám chuť nič kupovať , som znechutená.

zuzu1122
15. dec 2016

@lana11 takže v podstate priznala chybu - zoberie náušnice späť s tým, že bude stratová. musí si byť vedomá toho, že tie náušnice neboli v poriadku. možno to nebol prvý prípad. Sú šperky, ktoré sú veľmi drahé a nie sú môj vkus a napríklad lacnejšie sa mi páčia viac. Ak ste tam robila pravidelne tržby, tak potom ma zaráža ten prístup majiteľky a keď Vás ešte aj pozná. Podľa môjho názoru má asi viac takých reklamácií a možno z toho bola taká nervózna.

lana11
autor
15. dec 2016

@zuzu1122 môže to byť tak ako píšete. Ja by som si nevedela predstaviť, že ja by som tak niekoho okrádala ako to robí ona :( Ale tak každý sme nejaký, ja mam už ponaučenie, že tam už nikdy nič nekúpim.

zuzu1122
16. dec 2016

@lana11 žiaľ, v dnešnej dobe sú ľudia takí, že im je jedno koho vo vidine zisku okradnú, aj keď sa jedná o stálu zákazníčku. Sú bez chrbtovej kosti. Ale skôr či neskôr, aj na takých dôjde.

janci05
16. dec 2016

@lana11 AKO REKLAMOVAŤ

V prípade, že sa na výrobku vyskytne vada, ktorú ste nezavinili, doporučujeme ho reklamovať.
Zapamätajte si:
Partnerom pre vybavovanie reklamácie je vždy predajca, ten má konečné slovo pri rozhodovaní o vybavení reklamácie.
S výnimkou prípadov, keď je na vykonanie opravy určená iná osoba reklamáciu môžete uplatniť v ktorejkoľvek prevádzkárni, v ktorej je prijatie reklamácie možné s ohľadom na sortiment predávaného tovaru alebo poskytovaných služieb, prípadne aj na mieste, odkiaľ riadi svoj podnik
Ak výrobok kvôli vade reklamujete do 6 mesiacov od zakúpenia, podľa zákona sa to vníma tak, že vada existovala už v čase predaja a je na predajcovi, aby dokázal, že vada nie je na jeho strane – mal by to doložiť nezávislým znaleckým posudkom.
Predávajúci alebo ním poverený pracovník by mal o reklamácii rozhodnúť ihneď, v zložitých prípadoch do troch pracovných dní. Do tejto lehoty sa nezapočítava čas potrebný na odborné posúdenie vady. Vybavenie reklamácie však nesmie trvať dlhšie ako 30 dní. Po uplynutí tejto lehoty má spotrebiteľ rovnaké práva, akoby išlo o vadu, ktorú nemožno odstrániť. Ak ide o vadu, ktorú nemožno odstrániť a ktorá bráni tomu, aby sa vec mohla riadne užívať ako vec bez vady, má kupujúci právo na výmenu veci alebo má právo od zmluvy odstúpiť. Tie isté práva prislúchajú kupujúcemu, ak ide síce o odstrániteľné vady, ak však kupujúci nemôže pre opätovné vyskytnutie sa vady po oprave (v zmysle judikatúry sa za takú považuje spravidla vec, u ktorej sa vyskytla taká istá vada po jej aspoň dvoch predchádzajúcich opravách) alebo pre väčší počet vád vec riadne užívať (posúdenie tejto otázky závisí na okolnostiach konkrétneho prípadu).
Ak predajca reklamáciu vybaví výmenou veci alebo jej časti, začína plynúť nová záručná doba (môže sa stať, že na niektorú časť bude dlhšia záručná doba, ako na ostatné časti)

ČO ROBIŤ, AK PREDAJCA REKLAMÁCIU ZAMIETNE

Ak ste presvedčený, že reklamácia je oprávnená, pokúste sa s predajcom dohodnúť. Ak to nebude možné, upozornite ho, že ste pripravený sa brániť.
V prípade, že nebude reklamácia opäť uznaná, môžete si nechať zhotoviť znalecký posudok.
Ak bude posudok vypovedať vo váš prospech, uplatnite reklamáciu opäť u predajcu. Ten však ani v tejto situácii nemusí reklamáciu uznať
Môžete sa brániť súdnou cestou – so znaleckým posudkom máte veľkú šancu na úspech. Naopak predajca riskuje, že namiesto ceny za výrobok, resp. za jeho opravu, bude musieť platiť niekoľkonásobne viac.

ZSS – ZDRUŽENIE SLOVENSKÝCH SPOTREBITEĽOV

janci05
16. dec 2016

@zuzu1122 práve preto, že je to slovo proti slovu a jedná sa o mechanické poškodenie. predajca vtedy môže odmietnuť reklamáciu a zákazník sa ťažko bude dohadovať, že to nepoškodil. my sme mali na predajni prípad, zákazníčka doniesla rýchlovarnú kanvicu reklamovať s tým, že sa jej usádza vodný kameň, že ona z takého hnoja piť nebude. to som ju teraz citovala a že chce novú kanvicu. no unaj, že to nie je dôvod na uznanie reklamácie.

evita11223
16. dec 2016

@janci05 tak toto je uz akoze celkom aj extrem, ale jasne ze niekedy je ta reklamacie neuznana neopravnene. Ale je tazko robit sudcu niekde ked je to len slovo proti slovu. A dokazy relevantne nikde

janci05
16. dec 2016

@evita11223 presne tak, keby bola tá predávajúca k niečomu, tak to vymení za niečo iné v tej hodnote, keď prišla hneď na druhý deň a nie po mesiaci. aj my sme to tak riešili na predajni. náhodou niečo nefungovalo, tak sme dali nový kus, pokiaľ už nebol tovar použitý. ale to sú tí dnešní obchodníci, ako človeka čo najlepšie ošklabať. obhodníčka si urobila "dobré meno".

evita11223
16. dec 2016

@janci05 ako sa to hovori - takto sa robi biznis 😀 mali by sme sa od nej ucit ked chceme zarabat, len nemozeme mat chrbtovu kost 😀 je to chore...

novana
16. dec 2016

@zarrinka, oprava šperkov je drahá, aby za ňu nakoniec nezaplatila viac, ako stáli naušnice.

zuzu1122
16. dec 2016

@janci05 tak to si ma pobavila s tou kanvicou teda 😅 no, ľudia sú rôzni... ale preto som jej písala, že ja by som to riešila okamžite ako by som na to prišla. a čo si napísala s tou reklamáciou, keď ti poviem, že my sme čakali na reklamáciu vodovodnej batérie neuveriteľných 11 mesiacov, uveríš mi? chodili sme do toho obchodu jak na hodiny klavíru a ešte nám aj stratili zložku, takže keby som ja nemala kópiu reklamácie, tak by som si mohla ísť akurát tak pískať. a na doriešenie reklamácie ohľadom obkladačiek už čakáme takmer pol roka. Takže ako som písala, v dnešnej dobe si takzvaní predajcovia z nejakých zákonov nič nerobia. Dokonca keď sa ťahala reklamácia trojkolky už takmer dva mesiace, pani "vedúca" mi povedala, že však to je úplne normálne ak reklamácia trvá dva mesiace. To len tak na okraj.