Neschválenie opatrovateľského príspevku

polrt
17. júl 2024

Poprosim o pomoc,ako postupovat pri zamietnuti opatrovatelskeho.Viem ,ze ak s rozhodnutim nesuhlasim mozem podat odvolanie do 14 dni.Podavala som opakovane ziadost o opatrovanie mamky ktora dlhodobo trpi psychickymi problemami.prvykrat pred 2 rokmi nepreslo,ze nakolko si jej stav nevyzaduje dohlad druhej osoby zamietli.Teraz som podavala 2 krat s tym ze my psychiatricka napisala okrem diagnoz F.06 3, F41.2 a F60.8 aj potrebny celodenny dohlad a starostlivost druhej osoby.Tentoraz v rozhodnuti sa vyjadrili ze nie su ziadne zmeny v zdravotnom stave takze posudkovy lekar skonstatoval ze stav je ako i pred 2 rokmi a o 24 hodinovej strarostlivosti sa ako keby v nalezoch nepisalo. Co mam robit,odvolat ?

dadka1997
18. júl 2024

@polrt mozno by bolo fajn ist k inemu lekarovi , lebo len doplnat diagnózy, sa nečudujem ze tomu neveria

pink_lady
18. júl 2024

no vygooglila som si diagnozy, na tieto asi neratajte s tým ze vam schvalia opatrovatelsky:
F06.3 organicke poruchy nálady
F41.2 Zmiešaná úzkostno-depresívna porucha
F60.8 Iná porucha osobnosti

Treba si pozriet tabulky na %, kolko ktorá dg obnása, a ci je sanca, su tam kriteria...

nikolca
18. júl 2024

Na taketo diagnozy opatrovatelsky určite neziskate ja mam horšiu a nestara sa o mna nikto

polrt
autor
18. júl 2024

@nikolca akoze tieto diagnozy su malo?ved clovek co trpi s depresiou ,nevie a ani nema zaujem sa postarat sam o seba a nie to este o celu domacnost.A nehovoriac o tom ze by mal chodit kazdy den do roboty.To akoze posudkovy lekar neberie ohlad ani na vyjadrenie specialistu?Psychiatricka jasne napisala do nalezu -aktualny stav pacientky sveci pre potrebu 24 hodinovej starostlivosti druhou osobou.i napriek tomu to mozu zamietnut?

polrt
autor
18. júl 2024

@pink_lady poprosim vas pod cim najdem tu tabulku s %

nikolca
19. júl 2024

@polrt aj ja mam depresiu a ťažku

nikolca
19. júl 2024

@polrt depresiu ma každy druhy človek

kvetka22
19. júl 2024

S týmito diagnózami skôr dostane invalidný dôchodok. Na opatrovateľský to nestačí.

bosorkabb
19. júl 2024

Na tieto diagnózy opatrovateľský nedostaneš.
Opatrovateľský príspevok je možné získať keď opatrovana osoba má diagnózy ktoré jej znemožňujú sa o seba postarať. Nevie si navariť, najesť sa, osprchovať sa a podobne. Nie že nechce ale nevie.
Nemôžeš poberať opatrovateľský príspevok keď opatrovana osoba chodí do práce.
Toto je skôr na invalidný dôchodok.

bosorkabb
19. júl 2024

@polrt posudkovy lekár sa riadi posudkom a diagnózami.

polrt
autor
19. júl 2024

@bosorkabb ved moja mama ma v nalezoch napisane ze nedokaze nic okolo seba spravit.vsetky ukony okolo domacnosti ako varenie,upratovanie,vybavovanie posty,nakupov navsteva s nou k doktorom,celkova starostlivost o nu -ako kupanie,prezliekanie vsetko robim ja.psychiatricka napisala potrebuje 24 hodinovu starostlivost druhej osoby.nechodi do prace je dlhodobo pn.mozno niekto povie ved co to je len depresia ale ten co nema take problemy nevie co to je.to neni bolest hlavy ,ci podobne.cele telo riadi hlava,cize rozum ,mysel a ak to nefunguje ako ma tak predsa nevie lebo nedokaze vykonavat ziadne ukony.

polrt
autor
19. júl 2024

@nikolca depresiu moze mat vela ludi ale len 1,2 dnovu ktora potom pominie ,ale nie az taku co chodi psychiatricke 6 rok ma diagnozy F.41.2 F06.3 F.60 .8 ktomu mentalnu subnormu IQ 79 co znamena ze uz sa zamestnat nikde nezamestna.ktomu problemy so stitnou zlazou,krvnym tlakom,s ocami a dalsie ortopedicke problemy M 54.5 M17.0

pink_lady
19. júl 2024

@polrt daj si ze tabulky ztp - malo by ti vyhodit odkaz
ako pisu, depresia /teraz myslim ako tazka psychiatricka diagnoza/ je naozaj skor na invalidny, ako na opatrovatelsky...a symtomy su take ako opisujes...poznam babu co to riesila, ona cele dni nevstala z postele a posudkova jej povedala ze na toaby vobec dostala ciastocny invalidny musi byt hospitalizovana na psychiatrii nejaky cas

bosorkabb
19. júl 2024

@polrt ale ja ťa chápem. Ale ja nerozhodujem.
Na tieto diagnózy nech požiada o invalidný dôchodok. Opatrovateľský príspevok sa dáva na iné diagnózy. Tam kde sa vyžaduje prítomnosť druhej osoby napríklad ľudia s autizmom, ľudia na prístrojoch a podobne. Len pre predstavu.