Ahojte , potrebujem váš názor. Som zamestnaná od 1.marca.2021 na TPP (na neurčitý čas) , minulý týždeň som sa dozvedela že som tehotná (teraz mám 7tt) . Mám strašne nepríjemného zamestnávateľa, ale kedže som sa dozvedela že som tehotná tak tu dať výpoveď a inde sa zamestnať pravdepodobne momentálne nebude možné. Zamestnávateľ ešte nevie že som tehotná keďže mám len 7tt, ale plánujem, že mu poviem až začiatkom mája (keďže vtedy mi uplynie skúšobná doba) . Podľa Vás je to správny krok? Je na mňa veľmi zlý a zle sa cítim v robote ale musím tu ostať keďže potrebujem aby som potom dostávala materskú a potom vyšší rodičovský príspevok (čo dostávajú tí čo boli zamestnané).
ďakujem krasne za odpovede 🙂
keď zamestnávatelovi oznámim začiatkom júna po skúšobnej dobe že som tehotá tak vtedy ma už nemôže vyhodiť?........ A akurát teraz čítam že existuje ochranná doba na materskú dávku - 8 mesiacov, takže keď ma vyhodí tak aj napriek tomu budem mať nárok na materskú?
@aaatimejka pokial si pracovala aj pred tym a mas 270 dni NP.
Inak nie. Pokial si nebudes platit DNP
@aaatimejka áno aj napriek výpovedi dostaneš materskú.
baby pracovala som predtým vkuse 6rokov (ale tam nam dali vypoveď 1.decembra kvôli COVID) . takže tu materskú vypočítavaju z hrubej mzdy čo mám teraz , tak?
@aaatimejka ved ked ti dá výpoveď tak chod na pn. Ak mu oznamiš tehotenstvo písomne nemal by mať právo vyhodiť ťa ani v skúšobnej dobe a ak by aj vyhodil musí uviesť dôvod (apson myslím že to tak je ale samozrejme realita je niekde inde) ale takto kto chce dôvod ten si nájde. Ale kludne chod na pn ked ta vyhodi ale to musis ist do 7 dni od výpovede. Hlavne tehotenstvo oznamuj pisomne.
Z vlastnej skúsenosti odporúčam počkať na potvrdenie tehu lekárom a písomne o potom o tom informovať šéfa. Mne sa stalo že to zistil skôr ako som mu to písomne dala lebo som ešte nemala potvrdenie od lekára a tým pádom má mohol vyhodiť zákone. Musí to mat na papieri potvrdené lekárom. Potom ta vyhodiť nesmie.
@aaatimejka pockaj na knizku a potom mu to oznam ale pisomne a daj si podpisat prevzatie...to mas istotu
@aaatimejka matersku ti vypocitaju takto: ak ostanes u noveho zamestnavatela viac ako 90 dni, tak z tohto zamestania, ak menej tak z minulého roka. Takze si uvaz co sa ti oplati viac, kde si viac zarabala. Ak mas teda odpracovanych 270 dni, co hovoris ze mas kedze si pracovala 6 rokov v kuse, budes mat narok na matersku aj keby ta pred skoncenim skúšobnej doby vyhodili, budes totiz v ochrannej lehote. Ja som to mala preeeesne takto isto pri synovi. Ku 31.12. som dostala vypoved aj s odstupnym lebo som robila 8 rokov v kuse, potom na urade prace, a od 1.4. som nastupila do novej prace. V skusobnej som oznamila tehotenstvo a matersku mi vyratali maximalnu lebo sa mi tam zaratalo aj to odstupne. Po skonceni prac.pomeru som sa dala do 7 dni na PN aby som do nastupu na metresku este nieco dostavala.
@aaatimejka ja by som počkala do skúšobnej a oznamila mu to az potom. Ak mu to oznamis pred tehotna, netehotna vyhodit sa moze, po skúšobnej nie.. Budes uz aj v ochrannej lehote takze ta po skúšobnej ale po oznámení, ze si tehotná vyhodit nemôže 😊
urcite cakaj za po skusobnej, lebo vyhodit by ta sice nemohol z dovodu tehotenstva, ale moze ti dat iny dovod, a ked je taky neprijemny, tak nemusis mat ani vycitky, tvoja povinnost oznamit tehotenstvo je najneskor mesiac pred predpokladanym nastupom na MD
@aaatimejka ty máš len 2 m skúšobnú dobu píšeš, že začiatkom mája a nastúpila si v marci.Počkala by som a písomne doporučene odfotiť teh.knizku a k tomu info.neber ohľad na nič.
oznamila by som tehotenstvo po ukonceni skusobnej doby - jednak ho treba mat potvrdene lekarom a bola by som do toho konca 12tt opatrna, clovek nikdy nevie a jednak po uplynuti skusobnej doby a oznameni tehotenstva uz ta nemoze prepustit (jedine zo zakonnych dovodov typu cela firma sa zatvara atd.), budes v ochrannej lehote, tym padom budes mat odpracovanych aj tych 90 dni = materska sa ti bude pocitat z tohto noveho zamestnania 🙂
@aaatimejka uplne v prvodm rade si pozri do pracovnej zmluvy ako mas skusobnu dobu a ci je pracovny pomer na dobu urcitu alebo neurcitu
dtandrdne sa dava troj mesacna skusobna doba tj do 1 juna u teba a tam je to riziko ze si tehotenstvo vsimne a ukonci pracovny pomer v skusobnej dobe
@aaatimejka na knizku nutne cakat nemusis, staci ak tehotenstvo bude potvrdene lekarom. Ty musis iba pisomne oboznamit zamestnavatela,cize bud na personalne odnesiet tebou napisane oznamenie o tehotenstve a podpisu ti prebratie,alebo normalne na adresu posles zamestnavatelovi. Ten ta povazuje za tehotnu,az po pisomnom oznameni,cize ustne to nehovor. Akonahle to ozmamis,vyhodit ta nemozu. Co sa tyka materskej,ta sa ti vyratava z prijmov minuleho roka. Cize celeho roka 2020 . Je to cca 75 percent tvojej hrubej mzdy. Teraz som to riesila s kamoskou,cize pokojne pozri do zakonnika prace. Pojednava aj o tom,ze akonahle to oznamis, kazda navsteva lekara v suvislosti s tehotenstvom ti bude ospravedlnena navyse nad ramec Pciek ktore mas v praci. Samozrejme ak nerobis kratky dlhy tyzden a lekara si nevies menezovat v dni,kedy nepracujes.
na matersku narok mat budes tak ci tak lebo si v OL a mas 270 dni NP
to co pise
@danielaaa212 nie je u teba celkom tak aj ked posomne oznamis v skusobnej dobe moze ukoncit pp (nemoze byt dovod tehotenstvo len)
@loginexistuje
Ano, to je pravda ak ide o skusobnu dobu..co som si neuvedomila...je lepsie ju preckat a oznamit tehotestvo potom..
@aaatimejka do 12 týždňa to nevrav nikomu. A v ziadnom pripade nie v robote