Nepredlženie nájomnej zmluvy na dobu určitú

xero111
22. okt 2024

Zdravim, mam otazku ohladom prenajimania nehnutelnosti…
Aktualne prenajimam svoj byt od Feb 2024 na dobu určitú, najomné zmluvy som si pisal stale na 6 mesiacov v pripade ak by sa niečo udialo no a udialo sa… Byt potrebujem naspať do Aprila 2025, podnajomnici maju somnou zmluvu uzatvorenu do konca Marca 2025.

Stačí ak im to oznámim v Novembri ze zmluvu nebudem predlžovať ? Nikde na internete sa to neviem dočitať… ako podnajomnikov mam par s psikom, trosku mam obavy ze bude to mat tazke najst najom kde budu akceptovat psika a nevystahuje sa do urciteho terminu…Ako to potom riesit ak by sa nieco take stalo?

Vopred dakujem za odpoved.

zojazoja
22. okt 2024

podla mna normalne zanikne najom. tym, ze nepredlzis zmluvu dalej. nie je tvoj problem,, ze maju psika a musia si hladat najom iny. ja som sa docitala napriklad toto: Ak bol nájom bytu dohodnutý na určitý čas, zanikne tiež uplynutím tohto času. Ustanovenie § 676 ods. 2 neplatí pre zánik nájmu bytu. V ustanovení § 676 ods. 2 sa hovorí o automatickom predlžovaní nájomnej zmluvy (ale nie pri bytoch), platí to pri nájme hnuteľných vecí a nehnuteľnostiach (okrem bytov).

martinka13
22. okt 2024

Najom automaticky zanikne nepredĺžením nájomnej zmluvy (pokiaľ v nej nie je dohodnuté inak). Tiež by som im minimálne 2 mesiace vopred oznámila, že nájom sa predlžovať nebude. Ak sa nevysťahujú, je to nepríjemné. Môžeš potom napríklad vymeniť zámky, zvesiť okná a pod. Verím, že k takému vyhroteniu nedôjde.

zic
22. okt 2024

Tak ak chces byt slusny, tak im daj vediet co najskor s tym, ze nepredlzis zmluvu.. .ked das vediet skoro, budu mat cas si nieco najst... Ak by si nieco nasli skor a chceli skoncit skor, musite ist podla zmluvy - vypoved z najmu z ich strany

cookie29
22. okt 2024

Pozri, konkretne Ti neporadim, pretoze nezijem na Slovensku a nepoznam legislativu. ALE u nas v zahranici, kde je najom bezna vec a legalne upraveny vo vsetkych moznych smeroch, zalezi od viacerych faktorov. Ak byt prenajimas zariadeny, tak je doba urcita ok a koniec zmluvy tiez. Ak nezariadeny, tak sa zmluva zvycajne automaticky predlzuje a v takom pripade zakon vyzaduje 6 mesacnu lehotu ak ju predlzit nechces, co nechava podnajomnikom cas najst si nieco ine. Neviem kde mas byt, v profile mas KE, pokial viem tak tam je situacia s byvanim relativne napata, cize by som oznamila co najskor, najma pokial si este myslis, ze to bude pre nich komplikovane, ked nie zo zakona, tak zo slusnosti. Ale pozor aj ake mas vypovedne podmienky v zmluve, ak by si nieco nasli skor a chceli odist...

melanta
22. okt 2024

@cookie29 na Slovensku sa zmluvy uzatvárajú buď podľa Občianskeho zákonníka alebo podľa zákona o krátkodobom prenájme. Ak sa nájomná zmluva dohodne na dobu určitú, čiže ako napríklad v tomto prípade do 31.3.2025, tak jej platnosť uplynie týmto dátumom. Zmluva k tomuto dátumu proste skončí. Nájomník to vie, nie je potrebné zo zákona ho v nejakom časovom predstihu informovať. Bez ohľadu na to, či sa byt prenajíma zariadený alebo nie.

@xero111 oznám im to začiatkom roka. Nech majú aspoň 2 mesiace na to, aby si našli niečo iné. Aspoň tak by som urobila ja, ak by som sa s niektorým z nájomníkov chcela rozlúčiť. Je to ľudské dať im čas.

maranco
22. okt 2024

@xero111 keď budete najbližšie spolu tak im pripomeň že kedy končí zmluva a ju neplánuješ predlžovať, aby mali dosť času hľadať iné a aby neočakávali že sa predĺži
proste normálna komunikácia, nech vedia čo plánuješ